-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 17

G.Landsbergis: partijų susitarimas dėl gynybos finansavimo nevykdomas

Prieš metus parlamentinių partijos pasirašytas susitarimas dėl artimiausio dešimtmečio gynybos politikos nėra vykdomas, teigia opozicinių konservatorių lyderis.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ministras patvirtino, kad gynybos susitarimas, kuris buvo inicijuotas Sauliaus Skvernelio, yra nevykdomas. Be to, ministras patvirtino labai paprastą dalyką, kad ne tik susitarimas nevykdomas, bet ir gynybos finansavimas, koks jis šiandien yra, neatitinka grėsmės Lietuvai lygio“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Gabrielius Landsbergis.

„Esame kviečiami pasirašyti kitus susitarimus, kur taip pat numatomi įsipareigojimai švietimui ar kitoms sritims, bet jeigu nevykdomas vienas, kaip galima tikėti, kad bus vykdomi kiti“, – tvirtino jis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija ketvirtadienį buvo pasikvietusi krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį, kad šis paaiškintų, kaip vykdomas gynybos finansavimas.

Pernai parlamentinės partijos, išskyrus socialdemokratus, sutarė ne vėliau kaip iki 2030 metų finansavimą gynybai padidinti iki 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto.

Ministras pripažino, kad gynybos biudžetas neauga tokiais tempais, kaip reikėtų norint įgyvendinti šį susitarimą.

Visgi jis tvirtino, kad pinigine išraiška krašto apsauga gauna daugiau nei planuota dėl smarkiai augančios ekonomikos.

„Jūsų minėtų skaičių – 2,04, 2,08 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) – jų nėra, bet BVP augo, bazė gaunasi visiškai kita. Mes turime lygiai tą pačią sumą, kas buvo planuota realiai tada, kada buvo pasirašymas“, – teigė R.Karoblis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimundas Karoblis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimundas Karoblis

„Visi absoliučiai projektai, kurie buvo sudėlioti 2018 metais, eina, ir pinigų gauname daugiau negu buvo suplanuota“, – pabrėžė jis.

Anot R. Karoblio, tiek personalo vystymo planai, tiek pajėgumų vystymo planai yra įgyvendinami, ir nėra jokių ženklų, kad iki 2022 metų tai gali keistis.

Šių metų gynybos biudžetas siekia 948 mln. eurų, dėl ekonomikos augimo tai sudarytų 1,96 proc. BVP, todėl valstybė planuoja pasiskolinti apie 30 mln. eurų, kad krašto apsaugai būtų skiriami 2 proc. BVP.

R.Karoblio teigimu, sprendimą dėl skolinimosi ketinama priimti spalio pabaigoje.

Kitų metų valstybės biudžete Vyriausybė pasiūlė gynybai skirti 1 mlrd. 27 mln. 400 tūkst. eurų. Pagal dabartines ekonomikos augimo prognozes, tai sudarytų 2,02 proc. BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius