Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2021 01 27

G.Landsbergis Paryžiuje susitiko su Prancūzijos ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais

Sausio 26 dieną Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Paryžiuje dalyvavo pirmą kartą surengtame Baltijos šalių ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų susitikime. Šis 3+1 formato susitikimas buvo surengtas, minint Baltijos šalių diplomatinių santykių su Prancūzija šimtmetį.
G.Landsbergis Paryžiuje susitiko su Prancūzijos ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais
G.Landsbergis Paryžiuje susitiko su Prancūzijos ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais / Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos nuotr.

Diskutuojant apie neteisėtą Aleksejaus Navalno sulaikymą, G.Landsbergis paragino imtis ryžtingų veiksmų bei pritaikyti ribojančias priemones Rusijos atžvilgiu, remiantis nauju ES globaliu žmogaus teisių sankcijų režimu. „ES turi susitelkti ir pasiųsti Rusijai labai aiškų signalą, kad tokie veiksmai nebus toleruojami ir sulauks labai aiškių praktinių pasekmių“, – pabrėžė jis.

Ministrai taip pat aptarė situaciją Baltarusijoje bei galimus veiksmus, paremiant šios šalies pilietinę visuomenę. „A.Lukašenka vietoj dialogo su Baltarusijos tauta pasirinko bauginimo ir represijų kelią. Režimo nusikaltimai negali būti pamiršti – būtinas tarptautinis tyrimas“, – sakė G.Landsbergis.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos nuotr./G.Landsbergis Paryžiuje susitiko su Prancūzijos ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais
Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos nuotr./G.Landsbergis Paryžiuje susitiko su Prancūzijos ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais

Susitikime ministrai pasidalijo savo šalių patirtimi, kovojant su pandemija ir jos pasekmėmis, pabrėžė ES koordinacijos svarbą bei sklandaus vakcinacijos proceso, kuriam užtikrinti būtinas stabilus ir skaidrus vakcinų tiekimas, reikšmę.

Ministrai taip pat aptarė būsimą Prancūzijos pirmininkavimą ES Tarybai 2022 metų I pusmetį.

G.Landsbergis padėkojo Prancūzijai už indėlį, stiprinant Lietuvos ir viso regiono saugumą, išreiškė pasirengimą stiprinti bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityse.

Susitikime taip pat kalbėta apie santykius su JAV, Kinija, Turkija, situaciją Ukrainoje, Kalnų Karabache, Sahelio regione.

Baltijos šalių ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai patvirtino bendrą komunikatą, kuriame apžvelgė sutartas pozicijas ir įsipareigojo tęsti reguliarias konsultacijas (komunikato tekstas bus paskelbtas vėliau).

Tęsdamas vizitą Paryžiuje, sausio 27 dieną ministras G. Landsbergis susitiks su Prancūzijos Europos reikalų ministru Clement‘u Beaune, kartu su Prancūzijos, Lenkijos ir Rumunijos kolegomis atidarys seminarą Baltarusijos tema, susitiks su UNESCO ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vadovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius