Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 12 /16:30

Tėvynės Sąjungos rinkimų į Seimą sąrašo viršuje – Gabrielius Landsbergis

Opozicinė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija (TS-LKD) Seimo rinkimų sąraše į pirmą vietą delegavo partijos lyderį Gabrielių Landsbergį, o jo pavaduotoja Irena Degutienė yra antroji.
Irena Degutienė ir Gabrielius Landsbergis
(TS–LKD) Tarybos posėdis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sąrašui šeštadienį pritarė partijos taryba. Nutarta, jog G.Landsbergis ir I.Degutienė nebus reitinguojami, o iškart bus įrašomi į pirmąją ir antrąją pozicijas jau reitinguotame rinkimų sąraše.

Jeigu europarlamentaras G.Landsbergis bus išrinktas į Seimą, jam teks atsisakyti Europos Parlamento nario mandato. G.Landsbergis BNS sakė, jog EP nario mandato jis atsisakys tik po to, kai partijos taryba patvirtins galutinį reitinguotą kandidatų sąrašą – tai įvyks ne vėliau kaip iki liepos 16 dienos.

G.Landsbergis tikisi, jog Seimo rinkimuose partijai pavyks iškovoti 40-45 mandatus į 140 vietų turintį Seimą. 2012 metų rinkimuose partija laimėjo 33 vietas parlamente.

Tarybos posėdyje taip pat nutarta, jog partijos skyriai, bendrija „Lietuvos krikščionys demokratai“ bei frakcijos kandidatus į rinkimų sąrašą gali siūlyti iki gegužės 15 dienos.

Praėjusių metų lapkritį partija pranešė, jog G.Landsbergis Seimo rinkimuose kandidatuos Kauno Žaliakalnio vienmandatėje apygardoje. Tuo metu I.Degutienė kandidatuos tik daugiamandatėje apygardoje.

2012 metais pirmieji partijos sąraše be konkurencijos buvo tuometinis jos lyderis Andrius Kubilius bei jo pavaduotoja I.Degutienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./(TS – LKD) Tarybos posėdis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./(TS – LKD) Tarybos posėdis

Seimas lapkritį priėmė pataisas, numatančias, kad Europos Parlamento ir savivaldybės tarybų narių įgaliojimai automatiškai naikinami, jei jie išrenkami Seimo nariais. Iki šiol išrinkti politikai galėjo pasirinkti, kurį mandatą pasilikti.

Seimo rinkimai vyks šių metų spalį.

Rinkimuose žada siūlyti ekonominio proveržio planą

TS–LKD partija šių metų Seimo rinkimuose pasiūlys ekonominio proveržio planą, sako partijos pirmininkas.

„Žmonės ieško alternatyvos šiai visai korupcinei pelkei ir manau, kad čia yra labai geras šansas. Aš manau, kad svarbiausia mūsų programos ašis yra ekonominio proveržio planas Lietuvai. Labai aiškios investicinės kryptys, kur valstybės priemonėmis mes atkursime Lietuvos konkurencingumą, eksportą, kursime naujas darbo vietas ir tikėsimės vidutinio atlyginimo augimo, kad galėtume pradėti lygiuotis bent jau į kitas Baltijos valstybes“, – po partijos tarybos posėdžio, kuriame priimtos Seimo rinkimų programos gairės, šeštadienį BNS sakė G.Landsbergis.  

Kalbame ne tik apie tai, kad viskas iš tikrųjų atrodo ganėtinai liūdnai ir niūriai Lietuvoje, tačiau mes matome auštantį naują rytą, galimybes Lietuvai ir jos žmonėms, – pridūrė politikas.

„Kalbame ne tik apie tai, kad viskas iš tikrųjų atrodo ganėtinai liūdnai ir niūriai Lietuvoje, tačiau mes matome auštantį naują rytą, galimybes Lietuvai ir jos žmonėms“, – pridūrė politikas.

Konservatoriai ragina atkurti demokratijos standartus, netoleruoti „kriminalinių koalicijų“ valdžioje, užtikrinti žiniasklaidos laisvę ir rinkimų kampanijų skaidrumą, įtvirtinti opozicijos teises savivaldoje. Tai rašoma partijos tarybos šeštadienį priimtame memorandume. Be to, taryba priėmė dvi rezoliucijas, kaip spręsti ūkio, žmonių gerovės, socialines bei švietimo problemas.

„Mes pristatome savo poziciją dėl Lietuvos švietimo ateities, dėl socialinės apsaugos, dėl to, kas žmonėms rūpi labiausiai ir ten, kur skauda labiausiai, manau, turime turėti atsakymus būtent plačiajai visuomenei. Šiandien, mano nuomone, svarbiausia Lietuvai – būtent socialinės problemos, pensijos, atlyginimai, darbo vietos ir švietimo ateitis – mūsų vaikai“, – kalbėjo Konservatorių partijos pirmininkas.

Partija žada siekti visos švietimo sistemos pertvarkos, todėl ketina įgyvendinti naują koncepciją, keisti mokytojų ruošimo tvarką, atnaujinti vidurinio ugdymo programą, sustiprinant matematikos, technologijų, gamtos mokslų ir užsienio kalbų mokymą, didinti mokytojų atlyginimus, juos siejant su vidutinio darbo užmokesčio augimu.

„Mums pavyko atkreipti dėmesį į vieną opiausių Lietuvos problemų – švietimą. Konkretūs žingsniai būtų keisti mokytojų ruošimą, modifikuoti programas, pagal kurias mokosi mūsų vaikai, tęsti mokyklų tinklo reorganizavimą – tai reiškia, atsisakyti ir panaudoti resursus ten, kur jų labiausiai reikia, kad geriausias švietimas būtų pasiekiamas visiems Lietuvos vaikams. Akivaizdu, kad žmogus, gyvenantis toliau nuo didžiųjų miestų, ypač nuo geros mokyklos, galimybių savo gyvenime turės kur kas mažiau. Ta situacija turėtų keistis“, – kalbėjo G.Landsbergis.

G.Landsbergis: per 4 metus nuo alkoholizmo mirtų ir nusižudytų tiek, kiek žuvo nuo rusų Ukrainoje​​

Opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad partija turi aiškų planą, kaip pakeisti politinę padėtį Lietuvoje, išspręsti įsisenėjusias problemas ir atgaivinti šalies ekonomiką.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./(TS – LKD) Tarybos posėdis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./(TS – LKD) Tarybos posėdis

„Pirmiausia – tai teisinga ir skaidri Lietuva. Turime sau kelti aukščiausius skaidrumo reikalavimus. Tik tokiu būdu galime tikėtis visuomenės tikėjimo ir pasitikėjimo. Antra, mes turime aiškų planą, kaip atgaivinti Lietuvos ekonomiką, kaip užtikrinti, kad daugiau lietuvių turėtų darbo ir padorius atlyginimus. Žinome, kaip užtikrinti, kad pensijos tikrai augtų ir ne tik prieš rinkimus. Tai galima pasiekt nebebarstant pinigų, o sutelkiant valstybės pastangas ten, kur pokytis būtų ryškiausias“, – šeštadienį Vilniuje vykstančiame partijos tarybos posėdyje teigė G.Landsbergis.

Pasak jo, Lietuva nebegali sau leisti iššvaistyti dar ketverių metų.

TS-LKD lyderis pabrėžė būtinybę pakeisti švietimo sistemą, kur jau bene dvidešimt metų nevyksta jokių reikšmingų pokyčių, ir pateikė naujus šeimos politikos pasiūlymus.

„Mes žinome, kaip užtikrinti geriausią išsilavinimą visiems Lietuvos vaikams. Milžiniški skirtumai, lemiantys skirtingus pasiekimus, yra lemiami mokytojų ir priemonių, kurios kliūna mokykloms. Geri mokytojai, geros mokyklos užtikrins, kad visi Lietuvos vaikai gautų geriausią įmanomą išsilavinimą Lietuvoje. Pasiūlysime realią pagalbą šeimoms. Pasibaigus ideologiniams karams, pasiūlysime tai, kas šeimų gyvenimą padarytų lengvesnį, ir paskatintų turėti daugiau vaikų“, – teigė G.Landsbergis.

Pasak jo, Lietuva nebegali sau leisti iššvaistyti dar ketverių metų.

„Jau šiandien uždirbame mažiausiai iš Baltijos valstybių, jau šiandien mūsų pensijos mažiausios Baltijos regione. Jeigu Lietuva leistų sau prarasti dar ketverius metus, šalyje nuo alkoholizmo mirtų ir nusižudytų bemaž aštuoni tūkstančiai žmonių – tiek, kiek žuvo nuo rusų kulkų ir bombų Ukrainoje. Vien per pastaruosius trejus metus emigravo daugiau žmonių, nei gyvena Marijampolėje. Tik Lietuva nekariauja“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Partijos taryba ketina patvirtinti rinkimų programos gaires, priimti rezoliucijas dėl padėties šalyje.

Vien per pastaruosius trejus metus emigravo daugiau žmonių, nei gyvena Marijampolėje.

M.Adomėnas: pergalė priklausys nuo vienmandačių apygardų

Seimo narys Mantas Adomėnas sako, kad partijos sėkmė šių metų Seimo rinkimuose priklausys pirmiausia nuo balsavimo vienmandatėse apygardose, kurioms turi būti skirtas didžiausias dėmesys.

„Šiuos rinkimus mums laimės arba pralaimės būtent vienmandatės apygardos. Vienmandatėse turi būti pagrindinis dėmesys. Mums reikia labai konkrečios pagalbos vienmandatėse. Reikia paskaičiuoti, kiek kiekvienoje vienmandatėje reikia balsų iki išėjimo į antrą turą“, – šeštadienį Vilniuje vykstančiame partijos tarybos posėdyje sakė M.Adomėnas.

Anot jo, dedant daug pastangų vienmandatėse apygardose, partija gali gauti daugiau balsų ir pagal sąrašą, už kurį balsuojama daugiamandatėse apygardose.

Daugiamandačio sąrašo svarbos ragino nepamiršti kitas Seimo narys konservatorius Dainius Kreivys.

„Daugiamandatė kampanija bus taip pat labai reikalinga. Mes negalime žiūrėti laisvai, kada mūsų konkurentai – liberalai ar kitos partijos – užima visą vieša erdvę. Mūsų daugiamandatės reklama yra atsakas į tai. Ji parodo, kad mes taip pat galime kurti reklamas ir gebame formuoti viešąją nuomonę“, – kalbėjo D.Kreivys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius