Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 12

G.Landsbergis pranešė neatvyksiantis į A.Širinskienės komisijos posėdį

Praėjusią savaitę vykusiame parlamentinės laikinosios tyrimo komisijos posėdyje kviesta dalyvauti bendrovės „Karalienės Mortos mokykla“ direktorė, politiko Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinė, Austėja Landsbergienė į jį neatvyko. Dėl šios priežasties į analogišką posėdį buvo pakviestas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas G.Landsbergis. Tačiau ir jis pranešė, kad posėdyje nedalyvaus.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

G.Landsbergis informavo, kad trečiadienį negali dalyvauti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narės Agnės Širinskienės vadovaujamos Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdyje.

TS-LKD lyderis taip pat pranešė kreipęsis į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, teigdamas, kad „nedemokratiškai panaudojant parlamentines komisijas jų veikla prieš opozicinių partijų politikus nukreipiama vykstant savivaldybių tarybų, Prezidento ir Europos parlamento rinkimų kampanijoms“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Informuoju, kad rytojaus komisijos posėdyje dalyvauti negalėsiu. Svarstydamas dėl galimybės ateityje dalyvauti komisijos posėdyje ir atsakyti į Jums rūpimus klausimus, prašau Jūsų raštu pateikti man klausimus, į kuriuos komisija pageidauja gauti atsakymus bei argumentuotai atsakyti į išdėstytas pagrįstas abejones dėl Jūsų veiklos teisėtumo, nes nenorėčiau savo dalyvavimu prisidėti prie abejotinos ir galimai neteisėtos Jūsų veiklos ir iš to išplaukiančių teisės pažeidimų“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas G.Landsbergis

TS-LKD frakcijos seniūnas Seimo pirmininko „prašo imtis priemonių ir užtikrinti, kad minėta komisija nepažeidinėtų imperatyvių teisės aktų reikalavimų ir netaptų nedemokratinio politinio spaudimo instrumentu, nukreiptu prieš politinius oponentus bei tokiu būdu nediskredituotų viso Lietuvos Respublikos Seimo, kaip Tautos atstovybės ir demokratinės institucijos, vardo“.

Konservatoriai kelia abejones komisijos šališkumu, siekiu, ja naudojantis, susidoroti su politiniais oponentais. Esą komisija buvo „sudaryta išimtinai valdančiosios daugumos iniciatyva ir joje dominuojama valdančiosios daugumos narių, savo veiklą prieš opozicinių partijų politikus nukreipia vykstant savivaldybių tarybų, Prezidento ir Europos parlamento rinkimų kampanijoms“.

G.Landsbergio teigimu, komisija gali rinkti medžiagą, kitą informaciją, apklausti asmenis tik Seimo jai pavestu tirti konkrečiu klausimu.

„Bet, kadangi klausimas nėra konkrečiai apibrėžtas, tyrimo objektas tampa nelegitimus.

Dar daugiau, kas yra neteisėta, turėtų spręsti ne Seimo komisija, kuri yra politinio pobūdžio darinys, o teisinės institucijos“, – nurodo jis ir priduria, kad laikinosios tyrimų komisijos vykdomas tyrimas, jo manymu, laikytinas kaip neatitinkantis teisinės valstybės principų, nevisavertis, selektyvus, politiškai šališkas ir neobjektyvus.

Praėjusią savaitę posėdyje nedalyvavo A.Landsbergienė

Praėjusį trečiadienį Seime vykusiame laikinosios tyrimo komisijos, besiaiškinančios galimą įtaką politikams, posėdyje kviesta dalyvauti bendrovės „Karalienės Mortos mokykla“ direktorė, G.Landsbergio žmona, Austėja Landsbergienė neatvyko. Užtat komisija nutarė kitą trečiadienį į posėdį prisikviesti konservatorių G.Landsbergį, kad šis paliudytų, kaip buvo rengiamas kreipimasis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl pensijų reformos atitikties Konstitucijai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė

Iš 12 tyrimo komisijos narių posėdyje trečiadienį dalyvavo 8. Komisija padarė pertrauką, bet ir po jos A.Landsbergienės nesulaukta. Posėdžio metu A.Širinskienė tai konstatavo ir pažymėjo, kad A.Landsbergienė komisijai nepateikė prašytų sutarčių.

A.Širinskienė etikos sargų prašė išsiaiškinti, ar A.Landsbergienės sutuoktinis G.Landsbergis ir kiti konservatorių frakcijos nariai kreipdamiesi į Konstitucinį Teismą (KT) ir kreipimesi panaudodami pensijų fondų advokatų parengtą tekstą, atsiųstą Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos, turėjo nurodyti teksto autorių. Taip pat ar G.Landsbergis, balsuodamas dėl pensijų sistemos reformos Seime, turėjo nusišalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius