Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 19

G.Landsbergis: „Rusijos veiksmai – ataka prieš visus Vakarus“

Po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo, kuriame buvo aptariami Rusijos veiksmai pastaruoju metu, Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis teigė siūlęs prireikus pradėti kalbėti apie plačias sektorines sankcijas Kremliui.

„Navalno sveikata, anot jo komandos, tikrai labai prasta, nepaisant to, kad jis perkeliamas į ligoninę. Jam vis dar nėra sudarytos galimybės susitikti su mediku, kuriuo jis pasitikėtų.

Susirūpinimas ir aiški žinia Rusijai – labai svarbu, bet mes turime pareikalauti, kad Navalnui būtų leista susitikti su daktaru, kurio jis prašo“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Kalba apie sektorines sankcijas

Esą jei tai būtų nepadaryta, tuomet ES galėtų pasiūlyti Navalnui pasirinkti Bendrijos sostinę, į kurią jis galėtų atvykti ir būtų išgydytas. Vėliau jis galėtų pasirinkti, ką daryti – ar likti Vakaruose, ar grįžti į Rusiją, kaip jau kartą buvo padaręs.

„Savo kolegoms pasakiau, kad tai, ką mes matome Ukrainoje, Maskvoje, Čekijoje, nėra ataka prieš vieną ar kitą valstybę, tai nėra ataka prieš Ukrainą. Tai yra ataka prieš mus visus.

G.Landsbergis: turime kalbėti ne tik apie asmenines sankcijas vienam ar kitam žmogui – tai tikrai nespręstų problemų. Signalas turi būti aiškus ir greitas.

Tai yra ataka prieš Vakarus, prieš tai, kuo mes tikime, prieš mūsų vertybes, įsitikinimus, prieš mūsų pažadus, kuriuos mes esame davę savo draugams ir partneriams, siekiantiems europinio kelio. Labai svarbu tai, ką toliau darys Rusija, bet ne mažiau svarbu ir tai, ką darysime mes, nes nuo to priklausys mūsų pergalė arba pralaimėjimas“, – kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Ar papildomų sankcijų Rusijai klausimas buvo iškeltas? G.Landsbergis teigė pasiūlęs sankcijas, ypač Ukrainos atveju, svarstyti „ne tik tuomet, kai peržengiamos raudonos linijos, kitaip tariant, jei ataka prieš Ukrainą yra prasidėjusi fiziškai“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Europa ir šiandien gali pasiųsti labai aiškų signalą, kad mes esame pasiruošę kalbėti apie sektorines sankcijas. Turime kalbėti ne tik apie asmenines sankcijas vienam ar kitam žmogui – tai tikrai nespręstų problemų. Signalas turi būti aiškus ir greitas“, – teigė ministras.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį per ES užsienio reikalų tarybos posėdį irgi paragino Bendriją imtis sektorinių sankcijų prieš Rusiją, siekiant užkirsti kelią jai toliau eskaluoti padėtį Ukrainos rytuose.

G.Landsbergis žurnalistams teigė, kad Bendrijos narių užsienio reikalų ministrai taip pat aptarė šių dienų įvykius Čekijoje, o jis pats pasiūlė sumažinti „Rusijos šnipų, dirbančių su diplomatine priedanga, skaičių“, ES šalyse.

Kitas klausimas – situacija Ukrainoje, vis dar kelianti didžiulį susirūpinimą tiek Briuseliui, tiek nacionalinėms sostinėms.

„Rusija nerodo noro deeskaluoti situaciją. Džiaugiuosi, kad jau nebesigirdėjo pasakymų, jog abi pusės turi deeskaluoti situaciją.

Buvo aiškiai pasakyta, kad tai yra Rusijos atsakomybė. Jie pasirinko žvanginti ginklais, jie sutelkė kariuomenę. Ukrainos laikysena ir pozicija tikrai rami, telkianti ir tikrai verta pagarbos“, – pareiškė G.Landsbergis.

„Kremlius veikia be skrupulų“

Kiek anksčiau pirmadienį G.Landsbergis pareiškė, kad per susitikimą su ES kolegomis siūlys imtis „neatidėliotinų priemonių“ dėl elgesio su A.Navalnu.

„Kremlius tęsia A.Navalno likvidavimo kampaniją, ignoruoja prašymus suteikti tinkamą medicininę pagalbą. Jei tarptautinė bendruomenė nereaguos, režimo opozicionierius bus tyliai pasiųstas myriop.

Kremlius beatodairiškai ir be skrupulų siekia sunaikinti visus tuos, kas jam drįsta pasipriešinti“, – prieš Užsienio reikalų tarybos posėdį̨ sakė G.Landsbergis.

44 metų A.Navalnas buvo areštuotas sausio mėnesį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po sunkaus apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. A.Navalną kėsintasi nunuodyti pernai rugpjūtį. Jis neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą. Keletą dienų opozicionierių gydė vietos gydytojai, o vėliau jis buvo nuskraidintas gydytis į Berlyną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Vakarų ekspertai nustatė, kad A.Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. A.Navalnas kaltina Maskvą, bet Vladimiro Putino administracija neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

A.Navalnui dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė skirta dėl senos bylos, kurioje politikas apkaltintas pinigų grobstymu, o bausmę jis atlieka pataisos kolonijoje Pokrovo mieste, esančiame maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

ES spalio mėnesį dėl A.Navalno apnuodijimo paskelbė sankcijas šešiems Rusijos pareigūnams, o vasarį dėl A.Navalno arešto ir įkalinimo ėmė taikyti sankcijas dar keturiems asmenims.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas sekmadienį sakė, kad šios sankcijos gali būti išplėstos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius