-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 05 /17:14

G.Landsbergis: tokia koalicija diskredituoja kovos su korupcija pastangas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas ir frakcijos seniūnas Seime Gabrielius Landsbergis, vertindamas penktadienį pasibaigusias derybas ir sudarytą keturių partijų koaliciją bei jos pasidalintas atsakomybių sritis, pabrėžia, kad šių derybų rezultatas – sulaužyti pažadai, teisiama partija atsakinga už gynybos sritį bei atleidžiami geriausiai dirbę ministrai.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai rašoma TS-LKD pranešime žiniasklaidai.

„Deja, matant šiandien paskelbtą derybų rezultatą, tenka apgailestauti, kad Lietuvą dar metus valdys visuomenės pasitikėjimą praradusių ir teisiamų partijų koalicija, o geriausiai dirbę ir aukščiausius skaidrumo standartus demonstravę ministrai – atleidžiami.

Kaip ir sakėme prieš mėnesį, po pralaimėtų prezidento ir Europos parlamento rinkimų „žodžio žmonės“ ne tik nesilaikė pažado pasitraukti iš valdžios ir neiti į koaliciją su teisiamomis partijomis, bet tik pasinaudojo proga atsikratyti geriausiai dirbusių ministrų – susisiekimo ministro Roko Masiulio ir gynybos ministro Raimundo Karoblio.

Gynybos srities su augančiu finansavimu paskyrimas už finansinius nusikaltimus teisiamai partijai gali diskredituoti net nacionalinius susitarimus dėl gynybos bei paskatinti visuomenės nepasitikėjimą šia svarbia sritimi ir reikalingu finansavimu. Ne mažesnį nerimą kelia Vidaus reikalų ministerijos, kuriai pavaldi pasienio apsauga, atidavimas kuruoti „Georgijaus“ juostelės nešiotojo Valdemaro Tomaševskio partijai“, – pabrėžė G.Landsbergis.

Pasak G.Landsbergio, Lietuvos visuomenė tikrai vertesnė geresnės ir skaidresnės valdžios, todėl matant dabartinę Vyriausybės sudėtį ir pasidalintas atsakomybių sritis, daug geresnis variantas likus metams iki Seimo rinkimų būtų buvusi technokratinė Vyriausybė, sudaryta iš nepartinių ministrų.

„Tikimės, kad naujai išrinktas Prezidentas Gitanas Nausėda nenuleis žemiau kokybės ir skaidrumo kartelės partijoms ir ministrams, kurią buvo aukštai iškėlusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir nesusitaikys su visuomenės pasitikėjimą praradusių ir teisiamų partijų diktuojamomis sąlygomis“, – pažymėjo G.Landsbergis.

A.Armonaitė: tai pabaigos pradžia“

Seimo narė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigia, kad naujų idėjų po penktadienį pasirašytos naujos koalicinės sutarties Lietuvos politikoje neatsiras, o partijų atstovams pirmiausiai rūpėjo tik postai.

„Nauja koalicinė sutartis kelia daugiau klausimų nei pateikia atsakymų ir galime pasiguosti tik tuo, jog ši situacija truks ne tiek jau ilgai – daugiausiai iki kitąmet vyksiančių Seimo rinkimų. Galbūt tada galėsime atverti naują puslapį ir formuoti naują politinio atstovavimo ir valdymo kultūrą Lietuvoje. Dabar matome, kaip liūdnai atrodo pabaigos pradžia“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Jos teigimu, daugiausiai klausimų kelia galimi pokyčiai Krašto apsaugos ministerijoje ir tai, kaip dvi partijos dalinsis Lietuvos kultūros politiką.

„Ar tikrai reikia be jokių paaiškinimų mesti gerai dirbantį Krašto apsaugos ministrą R.Karoblį? Viešai jokių priekaištų dėl jo ir komandos darbų ar išsiskiriančių vizijų dėl gynybos nebuvo. Į Krašto apsaugos ministeriją, pagal koalicinę sutartį turėtų ateiti dirbti partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai, tačiau kokia jų vizija ir pasiūlymai gynybos politikai girdėti neteko. Kelia klausimų ir tai, ar dar visai neseniai su Kremliaus aplinka ryšių turėjusi partija turėtų vadovauti mūsų krašto gynybai“, – teigė A.Armonaitė.

A.Armonaitės teigimu, akivaizdu, kad šalies kultūros politika buvo „patrupinta“ dviems partijoms – „valstiečiams“ ir „tvarkiečiams“, ir iki šiol liko neaišku, ar pasiliks dirbti ką tik į ministeriją atėjęs ministras M.Kvietkauskas, kuriam paramą išsakė kultūros bendruomenė.

Tačiau visų svarbiausia, anot A.Armonaitės, yra tai, kad naujų pozicijų koalicijoje gavę „valstiečių“ partneriai sugebėtų atsispirti tolesnėms antidemokratinėms iniciatyvoms, ribojančioms žiniasklaidos, teismų ir nepriklausomų institucijų laisvę bei savarankiškumą.

Penktadienį po daugiau nei mėnesio derybų Valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), Socialdemokratų darbo partija (LSDDP), partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) nutarė suburti naują kairiojo centro koaliciją. Seime ji turės 76 balsus.

Keturios partijos derėjosi Vyriausybės programos rėmuose, persidalijo postus ministrų kabinete ir Seime.

„Socialdarbiečiams“ teks Užsienio reikalų ir Žemės ūkio ministerijos, „tvarkiečiams“ – Krašto apsaugos ministerija, Kultūros ministeriją „tvarkiečiai“ dalysis su „valstiečiais“, LLRA-KŠS kuruos Vidaus reikalų ir Susisiekimo ministerijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius