Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 14 /12:29

G.Landsbergis žada kreiptis į KT dėl Seimo komisijų svarbos

Kalbėdamas apie naujas valdančiųjų iniciatyvas tirti dešimtmečio senumo įvykius, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis penktadienį „Žinių radijuje“ teigė, jog paraštėse lieka šiandienos problemos, kurių nesiimama spręsti.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš tik noriu priminti, kad veiksmai 2009 m. krizės laikotarpiu jau buvo tirti ir politiniai tyrimai jau buvo atlikti. Vakar Ramūnas Karbauskis pasakė, kad jis nieko nesitiki iš tokių tyrimų. Ir net jis žino, kokios greičiausiai bus išvados.

Tačiau Konstitucinis Teismas pasakė, kad komisijos gali būti kuriamos tik svarbiausiais valstybei klausimais, kad tai neturi būti opozicijos ar susidorojimo su konkurentais įrankis. Todėl mes kreipsimės į Konstitucinį Teismą, kad jis paaiškintų, ar tikrai tos komisijos tokios ypatingos svarbos?“ – rašoma TS-LKD išplatintame pranešime.

Seimo nutarimo projekte siūloma komisiją įpareigoti ištirti 2008–2016 metais vykusią asmenų ar grupių darytą neteisėtą įtaką politiniams procesams, rinkimų eigai, koalicijų formavimui, frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai ir finansavimui.

Taip pat – suinteresuotų asmenų galbūt darytą įtaką teisėkūros procesui, valstybės institucijų vadovų, valstybės tarnautojų rinkimui ar skyrimui ir (ar) jų veiklai, valstybės valdomų įmonių (jų dukterinių bendrovių), viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui ar skyrimui ir (ar) jų veiklai.

Komisiją siūloma įpareigoti aiškintis teisėsaugos ir žvalgybos institucijų vykdytą turimos informacijos teikimą kompetentingoms institucijoms, kokios pateiktos informacijos pagrindu buvo daromos išvados, kokie teisės aktai inicijuojami, kokių kitų priemonių buvo imtasi.

G.Landsbergis asmenine kova vadina Stasio Jakeliūno pareiškimą prieš Gitaną Nausėdą. Jis priduria, kad absurdiškai atrodo tyrimui kviestis analitiką, o ne vadovą ar banko valdybą.

15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Stasys Jakeliūnas
15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Stasys Jakeliūnas

„Juokas ir cirkas daromas iš Seimo darbo. Tuo tarpu realūs žmonės ir tikros problemos paliekamos savieigai. Kultūros darbuotojai piketuoja prie Seimo, o valdantieji tiria tai, kas buvo prieš 10 metų. Manau, kad ten turi būti politikai, kurie turi atsakymus, ką reikia padaryti kultūros, švietimo ir kituose sektoriuose“, – aiškina G.Landsbergis.

Komentuodamas partijos „Tvarka ir teisingumas“ sprendimą prisijungti prie valdančiųjų, G.Landsbergis pabrėžė, jog „tvarkiečiai“ galutinai neprisijungė, nors nori naudotis prieinamomis privilegijomis.

„Negalima visai teigti, jog „Tvarka ir teisingumas“ galutinai prisijungė prie valdančiųjų, kadangi labai keistai išnaudojamos statuto išlygos. Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniška šeimų sąjunga ir „tvarkiečiai“ vadinasi mažuma. Jie ne opozicija ir ne valdantieji“, – teigia konservatorių pirmininkas.

Šią savaitę partija „Tvarka ir teisingumas“ pasirašė susitarimą dėl bendro darbo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Tokiu būdu „tvarkiečiai“ prisidėjo prie valdančiosios koalicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius