-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 02 /16:07

G.Nausėdos ir S.Skvernelio debatuose kliuvo ir I.Šimonytei

Kandidatas į prezidentus Gitanas Nausėda delfi.lt debatuose su Sauliumi Skverneliu antradienį pranešė į savo komandą kviesiantis Rytų Europos studijų centro direktorių Liną Kojalą ir dabartinį kariuomenės vadą Vytautą Joną Žuką. 
S.Skvernelis ir G.Nausėda
S.Skvernelis ir G.Nausėda

G.Nausėda debatuose sakė galįs būti geresnis moderatorius, nes šiuo metu kartais „be taisyklių“ pešasi dvi politinės jėgos, o jis galėtų būti kaip teisėjas futbolo aikštėje.

G.Nausėda taip pat akcentavo mokantis užsienio kalbas, dirbęs su Valdu Adamkumi jo rinkimų kampanijoje, išlaikęs ryšį su kadenciją baigusiu prezidentu, kuris puikiai išmano užsienio politiką.

Savo patarėjais G.Nausėda nurodė matantis užsienio politikos srityje – Rytų Europos studijų centro direktorių Liną Kojalą, saugumo klausimais – dabartinį kariuomenės vadą Vytautą Joną Žuką.

Kariuomenės vado atstovas spaudai majoras Mindaugas Neimontas 15min perdavė J.V.Žuko komentarą: „Kol jis eina šias pareigas, tokių nuomonių kandidatų į prezidentus nekomentuos. Pasiūlymus jis gali svarstyti tik tada, kai išeis į atsargą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Jonas Žukas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Jonas Žukas

M.Neimontas patikslino, kad kariuomenės vado kadencija baigsis liepos 24 dieną.

L.Kojala ketinimų dirbti su G.Nausėda kol kas taip pat nepatvirtina.

„Malonu, kai esi viešai įvertinamas už kompetenciją bei nuveiktus darbus – kad ir ankstyvoje akademinio/analitinio kelio fazėje. Dar smagiau, jog TSPMI ir analitinių centrų (think-tank) veikla pasirodo esanti prasminga plataus politinio spektro politikams; už tai esu nuoširdžiai dėkingas ir ponui G.Nausėdai, ir kitiems politikams.

Rinkiminėse kampanijose nedalyvavau ir nedalyvausiu; mano visos pastangos šiuo metu yra nukreiptos į užsienio bei saugumo politikoje dirbančių analitinių centrų Lietuvoje vystymą. Daug padaryta, bet yra kur tobulėti“, – feisbuke parašė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kojala
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kojala

Be to, G.Nausėda sakė, kad jo prezidentūra, jei rinkimai bus laimėti, bus atvira, joje veiks Regionų taryba, vyks socialinis forumas, būtų atliekama įstatymų ekspertizė su nevyriausybininkais.

„Prezidentūra nebūtinai visada turi būti Vilniuje. Prezidentas ir jo komanda gali dirbti ir Kaune, ir kitose Lietuvos vietose“, – sakė G.Nausėda.

Tačiau S.Skvernelis tikino, kad to G.Nausėdai nepavyktų padaryti, nes institucijų buveinės yra įtvirtintos „ir Konstitucijoje, ir įstatymuose“.

„Prezidentūra tikrai negalės išvažiuoti“, – patikino S.Skvernelis.

Kandidatas S.Skvernelis sakė, kad Lietuvai reiktų ne teisėjo, o lyderio. Jis galimų patarėjų nevardino, tačiau tikino, kad jam reikia ne pritarėjų, o patarėjų.

Pasak jo, labai svarbu būsimam prezidentui mokėti kalbėti ne tik užsienio kalbomis, bet ir tiksliai dėlioti mintis lietuvių kalba.

Klausiamas, į kurią valstybę vyktų antrojo vizito, po Lenkijos, S.Skvernelis sakė, kad į Latviją. G.Nausėda antru vizitu įvardijo Berlyną, trečiu – Latviją.

S.Skvernelis žadėjo būti vienodai teisingas visiems, kalbėtis su visais, „girdėti nesuderintus klausimus ar iš žurnalistų, ar iš piliečių ir nebijoti į juos atsakyti“.

O kas, jei krizė?

Klausiamas apie ekonominės krizės galimybę, G.Nausėda sakė, kad jos galimybės visiškai kategoriškai paneigti negalima. Anot jo, debesėlių yra, tačiau ši krizė, jei ji ateitų, pasak G.Nausėdos būtų švelnesnė.

„Manau, kad pasaulio, o ir Lietuvos, ekonomikos lauka ne recesija, o ekonomikos sulėtėjimas“, – sakė G.Nausėda, numatydamas, kad sunkumai gali laukti jau kitais metais – 2020-aisiais.

S.Skvernelis tikino, kad su konkurento nuomone sutinka.

Pasak jo, gali būti problemų dėl „Brexit“, taip pat labai svarbu koks bus Didžiosios Britanijos santykis su ES ir Lietuva bus po pasitraukimo.

„Mes darome namų darbus, metų pabaigoje mes turėsime 1,5 mlrd. eurų rezervą“, – teigė jis, tačiau akcentavo negąsdinantis nauja krize.

G.Nausėda keistų „vaiko pinigų“ mokėjimo tvarką

Paklaustas, kuo jam neįtiko socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio veikla, G.Nausėda sakė, kad jam nerimą kelia mažėjantis gimstamumas, taip pat jis tikino, kad ministro veikla nėra socialiai atsakinga, mat „vaiko pinigai“, pasak G.Nausėdos, turėtų būti mokami dirbantiems tėvams, o remtinoms šeimoms reiktų dalinti korteles maistui, transportui.

S.Skvernelis tikino, kad „vaiko pinigai“ labai pasiteisino ir nieko keisti nereikia.

G.Nausėda konkurento klausė, kodėl taip yra, kad sunkiai dirbantys už minimalią algą žmonės vaikams turi duoti pinigų prisimokėti už pietus, o socialiai remtinų asmenų vaikai juos gauna nemokamai – tokiu būdu nedirbančių ir dirbančių pajamos esą yra beveik vienodos.

Jūs kaip zakrastijonas pakrapyjote visiems su savo mokesčių reforma.

„Jūs kaip zakrastijonas pakrapyjote visiems su savo mokesčių reforma“, – kirto G.Nausėda.

„Mes milijardą davėme dirbantiems žmonėms uždirbti“, – gynėsi S.Skvernelis.

Jis tikino, kad keista klausyti G.Nausėdos, kuris gynė bankų interesus, dabar prakalbo apie gerovės valstybę.

Konkurentas pažadėjo atsiųsti ir anksčiau šia tema savo rašytą straipsnį, nes S.Skverneliui esą aiškiai trūksta informacijos apie kitus kandidatus, jų gyvenimus ir pažiūras.

Ekonomistas tikino, kad nėra nieko prieš imigraciją iš trečiųjų šalių, tačiau su viena sąlyga – kad jiems būtų mokami vienodi atlyginimai kaip ir lietuviams už tą patį darbą.

Savo ruožtu S.Skvernelis sako, kad reikia sudaryti galimybes atvažiuoti tik aukštos kvalifikacijos darbuotojams ir tik tada, kai nėra norinčių dirbti lietuvių, o bet kam durų negalima atverti. Esą politinių ir ekonominių migrantų negalima lyginti.

„Ekonominis – tikrai ne. (...) Imigracija per Lenkiją yra iššūkis, artimiausiu metu bus priimti sprendimai, kaip tai išspręsti“, – sakė S.Skvernelis.

Pasak premjero, svarbiausia, kad Lietuvos verslininkai mokėtų orias algas lietuviams darbuotojams ir juos išlaikytų neemigravusius, o ne kad pritrauktų ukrainiečius ir dempinguotų darbo kainas.

G.Nausėda sakė nesuprantantis, kodėl reikia migracijos pinigus atiduoti Lenkijai, per kurią dabar į Lietuvą kaip komandiruotieji atvyksta migrantai iš Ukrainos. Taip jis nesutiko, kad reiktų situaciją spręsti draudimų keliu ir dar labiau varžyti užsieniečių galimybes atvykti dirbti Lietuvoje.

Gyrė už inteligenciją, klausė apie I.Šimonytę

Vis dėlto paprašytas pagirti konkurentą, G.Nausėda sakė, kad jis gana gerai eina premjero pareigas ir galėtų tęsti šį darbą. Taip pat ekonomistas nurodė žinantis, kad S.Skvernelis užsiima sodininkyste.

S.Skvernelis apie G.Nausėdą pasisakė taip: „Žmogus inteligentiškas, išsilavinęs ir... tai ir galima akcentuoti“.

Gavęs progą paklausti S.Skvernelis pasiteiravo, kokį pažymį G.Nausėda parašytų A.Kubiliaus Vyriausybei ir finansų ministrei Ingridai Šimonytei už 2008 m. krizės suvaldymą skolinantis ne iš Tarptautinės valiutos fondo (TVF).

„Parašyčiau ketvertą, nes manau, kad nesiskolinti iš TVF buvo klaida“, – atsakė G.Nausėda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

G.Nausėda klausė, ar S.Skvernelis į debatus atėjo premjero darbo dieną, ar pasiėmė tėvadienį. S.Skvernelis tikino, kad pasiėmė laisvą dieną. „Tada viskas tvarkoj“, – sakė G.Nausėda.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbta „Vilmorus“ apklausa, atlikta kovo mėnesį rodo, kad už ekonomistą G.Nausėdą per prezidento rinkimus balsuotų 23,5 proc. respondentų, kai vasarį jo reitingas siekė 27,3 procento.

Konservatorių remiama Seimo narė I.Šimonytė kovą sulaukė 22 proc. apklaustųjų paramos (vasarį – 20 proc.), „valstiečių“ kandidatas premjeras Saulius Skvernelis – 18,4 proc. (vasarį – 16 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius