Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 01

G.Nausėda gaivina D.Grybauskaitės sustabdytą tradiciją

Prezidentas Gitanas Nausėda gaivina kurį laiką nutrūkusią tradiciją Valstybės dienos proga rengti priėmimus Prezidentūroje. Jo atstovas spaudai 15min teigia, kad iškilmingu renginiu Liepos 6-ąją siekiama suburti ir pagerbti žmones iš skirtingų valstybės gyvenimo sričių ir skirtingų Lietuvos regionų.
Diana Nausėdienė ir Gitanas Nausėda
Diana Nausėdienė ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak prezidento patarėjo Rido Jasiulionio, G.Nausėda tęsia kurį laiką nutrūkusią tradiciją Valstybės dienos proga rengti priėmimus Prezidentūroje.

„Ši sena tradicija skirta suburti ir pagerbti žmones iš skirtingų valstybės gyvenimo sričių ir skirtingų Lietuvos regionų. Šiemet Valstybės diena sutampa su karantino pabaiga, taigi, atsiranda dar vienas, papildomas šventės dėmuo, susijęs su pasibaigusiu sunkios kovos su pandemija etapu“, – sakė jis.

R.Jasiulionio teigimu, G.Nausėda į priėmimą Valstybės dienos proga kviečia atstovus iš kultūros, meno, mokslo pasaulio, akademinės bendruomenės, verslo, valdžios ir valstybės institucijų, diplomatinio korpuso, žiniasklaidos, religinių bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų, pavyzdžiui, vienijančių žmones su negalia, švietimo ir ugdymo bendruomenių.

„Priėmimo vidiniame Prezidentūros rūmų kieme metu bus laikomasi Vyriausybės nustatytų, renginiams skirtų Ekstremalios situacijos taisyklių“, – patikino G.Nausėdos patarėjas.

Inauguracijos proga

Pastarąjį kartą didesnis priėmimas Prezidentūros rūmuose vyko G.Nausėdos inauguracijos 2019 metais liepą proga.

Ekonominio sunkmečio laikotarpiu vadovauti valstybei pradėjusi Dalia Grybauskaitė motyvuodama taupumo sumetimais atsisakė tradiciniais spėjusių tapti iškilmingų priėmimų Valstybės dienos proga.

Iki 2009 metų Simono Daukanto aikštės rūmų kiemas liepos 6-osios vakarą prisipildydavo šventinio šurmulio.

D.Grybauskaitės pirmtakas prezidentas Valdas Adamkus su sutuoktine Alma Adamkiene Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga rengdavo iškilmingus priėmimus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Į juos būdavo kviečiami aukštuomenės atstovai – politikai, visuomenės veikėjai, menininkai, sportininkai, diplomatai ir panašiai.

Tačiau prezidente tapusi D.Grybauskaitė šią tradiciją nutraukė.

„Tradicijos kuriamos, ir jos labai priklauso nuo konkrečių situacijų. Atsakyti galėčiau šiokiu tokiu kalambūru – jei mes, ir Vyriausybė, ir politikai, manom, kad pensijas galime kompensuoti tik nuo 2014-ųjų, tai gal ir pasvajokime apie balius tik nuo 2014-ųjų“, – 2010 metais žurnalistams apie tai, kodėl nerengs tradicinio priėmimo, aiškino D.Grybauskaitė.

Jos prezidentavimo metais priėmimai buvo rengiami tik tada, kai į Vilnių atvykdavo aukščiausio rango svečiai.

Pavyzdžiui, pažymint Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai pradžią ar karališkųjų asmenų, valstybės vadovų vizitų metu.

Elito susibūrimo vakaras

Paskutinį kartą priėmimas Liepos 6-osios proga Simono Daukanto aikštės rūmuose buvo surengtas 2009 metais.

Tais metais mūsų šalis minėjo Lietuvos vardo tūkstantmetį.

Į šventinius renginius tąsyk atvyko užsienio valstybių karaliai, prezidentai, kiti oficialūs asmenys.

Prezidentūroje vyko oficialus priėmimas. Į jį buvo pakviesta apie 2,5 tūkst. svečių. Jiems vaišes tiekė restoranas „Stikliai“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė

Žiniasklaida skelbė, kad iškilmingas priėmimas kainavo kiek mažiau nei penktadalį milijono litų.

„Prieškrizinis“ priėmimas Valstybės dienos proga 2008 metais atsiėjo dar brangiau – apie 270 tūkst. litų. Tąsyk Simono Daukanto aikštės rūmų svečiams griežė net du orkestrai.

Nutrūkus priėmimų Liepos 6-osios proga prezidentūroje tradicijai, aukštuomenė iniciatyvos susiburti draugėn vienais metais ėmėsi pati.

2011-aisiais privatūs asmenys surengė priėmimą Vilniaus paveikslų galerijos Chodkevičių rūmų kieme.

Kaip rašė dienraštis „Lietuvos žinios“, kvietimus į jį buvo galima įsigyti už 170 litų. Tąsyk į valstybinės šventės paminėjimą atvyko Seimo, Vyriausybės nariai, mokslo, meno, sporto atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius