Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 22

G.Nausėda kalbėjo su U.von der Leyen: sankcijų našta Rusijai turi būti nepakeliama

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienio rytą telefonu kalbėjosi su Europos Komisijos (EK) Pirmininke Ursula von der Leyen, pranešė prezidentūra. Pokalbio metu aptartas Europos Sąjungos (ES) sankcijų paketas Rusijai, reaguojant į Rusijos sprendimą pripažinti Ukrainoje esančias Donecko ir Luhansko „respublikas“.
Ursula von der Leyen, Gitanas Nausėda
Ursula von der Leyen, Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šalies vadovas teigė, kad sankcijos Rusijai turi įsigalioti nedelsiant, o jeigu vyktų karinė situacijos Ukrainoje eskalacija, – turi būti griežtinamos. Prezidento teigimu, tam, kad pavyktų sustabdyti Rusiją nuo agresyvių veiksmų, sankcijų našta turi būti nepakeliama.

„Rusijos veiksmai laužo visas tarptautines normas ir ignoruoja tarptautinę teisę. Tai yra visiškai nepriimtina, todėl atsakas turi būti itin griežtas. Tai yra momentas, kai ES turi parodyti vienybę ir ryžtą ir reaguoti priemonėmis, kurios būtų ypač skausmingos“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas ES atsaką į Rusijos veiksmus pirmadienio vakarą aptarė ir su Europos Vadovų Tarybos (EVT) Pirmininku Charles‘iu Micheliu. Šiandien Briuselyje yra šaukiamas skubus COREPER posėdis, kuriame bus užbaigiamas sankcijų Rusijai paketas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį vakare paskelbė, kad Maskva pripažįsta Ukrainos rytuose įsitvirtinusių prorusiškų separatistų įkurtų „liaudies respublikų“ nepriklausomybę.

Savo kalboje V.Putinas pareiškė, kad dokumentus pasirašys artimiausiu metu. Iš karto po jo kalbos buvo parodyta, kad V.Putinas Kremliuje pasirašo pripažinimo dokumentus su separatistinių Donecko ir Luhansko liaudies respublikų lyderiais Denisu Pušilinu ir Leonidu Pasečniku. Separatistinių respublikų lyderiai V.Putino pripažinti jų suverenitetą paprašė pirmadienio rytą.

V.Putinas taip pat pareikalavo, kad Ukraina nutrauktų ugnį Donbase, priešingu atveju pagrasino, kad visa atsakomybė teks Kijevui. Ukraina tvirtina, kad apšaudymus rengia separatistai, o vyriausybinės pajėgos atsako tik tuomet, kai kyla pavojus karių ir civilių gyvybėms.

V.Putinas taip pat nurodė pasiųsti Rusijos karius į separatistų kontroliuojamą Donbasą, kol nebus sudarytos pripažintų respublikų sutartys su Rusijos Gynybos ministerija. Pasak UNIAN, Rusijos kariuomenė tariamai siunčiama „palaikyti taiką“.

Kol kas nėra patvirtintų pranešimų, kad Rusijos kariai jau įžengė į separatistų kontroliuojamas teritorijas.

Maskva nepateikė daugiau detalių ar karių dislokavimo Rytų Ukrainoje datos. Dekretuose tik nurodoma, kad jie „įsigalioja nuo pasirašymo dienos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius