-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16 /2020 03 17

Lietuviams įstrigus Vokietijos ir Lenkijos pasienyje, prakalbo G.Nausėda ir S.Skvernelis: rezultatas ne toks, kokio norėjome

Pirmadienį kirsti Lenkiją organizuotu konvojumi registravosi 430 lietuvių automobilių. Vienas iš pasienyje įstrigusių lietuvių Mindaugas 15min pasakojo, kad pasienyje vis dar susirinkę apie 100 automobilių, dalis jų kuriam laikui blokavo autostradą, raminti lietuvių atsiųsta policija, išjungtas apšvietimas. Užsienio reikalų ministerija sako, kad laikas palikti automobilius ir sieną kirsti autobusais arba vykti keltais, tačiau prie sienos įstrigę žmonės jau niekuo netiki ir rengiasi nakvoti automobiliuose.

Politikai pirmadienį nuo ryto bandė spręsti Vokietijos-Lenkijos pasienyje susidariusią probleminę situaciją, kai Lenkija uždarė sienas ir nebeleidžia lietuviams kirsti šalies net tranzitu.

G.Nausėda: Lenkija automobilių neįleido, motyvuodama vairuotojų nuovargiu

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lenkijos pusė sprendimą neleisti lietuviams kirsti jos teritorijos lengvaisiais automobiliais grindžia rizika dėl vairuotojų nuovargio. Šalies vadovas teigė pirmadienio vakarą situaciją aptaręs su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.

Video išįvykio vietos, 15min neatsako už necenzūrinę leksiką:

Pasak G.Nausėdos, nors pasiūlytas sprendimas grįžti keltu ir traukiniais nėra idealus, jis prašo žmonių neblokuoti kelio ir pasinaudoti galimybėmis.

Lenkija lietuvius organizuotu konvojumi nusprendė praleisti autobusais ir mikroautobusais. Lengvųjų automobilių keleiviai bus pargabenti specialiu traukiniu iš Frankfurto prie Oderio, o automobiliai – keltu iš Zasnico.

G.Nausėdos teigimu, vėlų pirmadienio vakarą buvo suformuoti keturi konvojai, jiems numatytos specialios benzino kolonėlės.

LR Prezidento kanceliarijos / R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda
LR Prezidento kanceliarijos / R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda

„Į mano klausimą, kodėl automobiliai buvo neprilyginti autobusams ir jiems visgi nebuvo leista įvažiuoti, atsakymas buvo toks, kad kontrolę užtikrinti pavargusiems žmonėms, kurie galbūt kažkuriais atvejais važiuoja iš Ispanijos ar dar tolesnių valstybių, būtų labai sudėtinga, nes automobilių skaičius didelis, konvojus visko nesuseks, dalis kažkur sustos išsimiegoti viešbučiuose, todėl buvo nuspręsta organizuoti vairuotojams ir automobiliams keltą ir likusiems lengvojo automobilio keleiviams traukinį“, – BNS pirmadienio vakarą sakė G.Nausėda.

„Abi transporto priemonės turėtų būti nemokamos, nekainuos – nors dabar į pažadus žiūriu šiek tiek atsargiau“, – teigė Lietuvos prezidentas.

„Abi transporto priemonės turėtų būti nemokamos, nekainuos – nors dabar į pažadus žiūriu šiek tiek atsargiau. Problemos sprendimas prasidėjo. Jis galbūt nėra toks, kokio idealiai tikėjomės, nes tikėjomės automobilių, bet dėl automobilių buvo paaiškinta noru apsaugoti ir mūsų žmones, ir galbūt šalikelėje bevaikštančius žmones nuo pavargusių vairuotojų, kurių skaičius yra sunkiai suvaldomas. Tokia yra Lenkijos pusės motyvacija. Noriu paprašyti žmonių, kad neblokuotų kelio ir pasinaudotų galimybėmis“, – teigė Lietuvos prezidentas.

Jis taip pat naktį iš pirmadienio į antradienį susisiekė su pasienyje įstrigusiais Lietuvos piliečiais.

S.Skvernelis: rezultatas ne toks, kokio norėjome ir laukėme

Pirmadienio vakarą premjeras Saulius Skvernelis feisbuke išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad gailisi dėl susidariusios situacijos.

„Suprantu, kad esate pervargę, nusivylę ir pikti. Žinau, kad tikėjotės greitesnio ir geresnio sprendimo. Tris paras vyko derybos pačiu aukščiausiu lygmeniu. Deja, šį vakarą turime pripažinti, kad rezultatas ne toks, kokio norėjome ir laukėme. Man žmogiškai gaila, kad taip nutiko. Lenkijos pusės pasiūlytas sprendimas nėra tai, ko Jūs laukėte patirdami daug nepatogumų. Šį sprendimą Jūs jau žinote. Dabar svarbiausia, kad visi grįžtumėte namo.

LR Prezidento kanceliarijos / R.Dačkaus nuotr./Saulius Skvernelis
LR Prezidento kanceliarijos / R.Dačkaus nuotr./Saulius Skvernelis

Mielieji, bet kuriuo atveju, kelio blokavimas – ne išeitis ir tai niekur neveda. Tai yra neteisėta. Labai prašau Jūsų nutraukti kelio blokadą ir rengtis kelionei į Lietuvą. Ačiū už Jūsų kantrybę. Laukiame Jūsų visų grįžtant“, – rašė premjeras.

Tuo metu su pasienyje įstrigusiais lietuviais susisiekė prezidentas Gitanas Nausėda. Jis domėjosi, kokiacituacija bei žadėjo lietuviu parskraidinti

L.Linkevičius: Lenkija kategoriškai atsisako praleisti su automobiliais

Lenkija nesutinka Lietuvos link praleisti šiuo metu Vokietijos ir Lenkijos pasienyje įstrigusių lietuvių su lengvaisiais automobiliais, BNS pirmadienį vakare teigia Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Situacija tokia, kad po ilgų derybų su Lenkija paaiškėjo, kad jie kategoriškai nepraleis lengvųjų automobilių. Jie juos nori siųsti kitais keliais – dalį traukiniais, dalį keltu, bet pro sieną jie jų tikrai nepraleis“, – BNS pirmadienio vakarą sakė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, iš Vokietijos ir Lenkijos pasienio pajudėjo pirmas iš autobusų ir mikroautobusų suformuotas konvojus.

„Pavyko susitarti, kad jie gali praleisti autobusus ir mikroautobusus, kuriuose daugiau nei septyni keleiviai ir, kiek žinau, pirma tokia kolona suformuota ir jau pajudėjo“, – teigė L.Linkevičius.

Jeigu jie blokuos tą kelią, tai yra ne išeitis, nes jie tiesiog ten ir liks, – sakė ministras.

Šiuo metu situacija pasipiktinę Vokietijos ir Lenkijos sienos kirsti negalintys lietuviai blokuoja kelią. Vokietijos ir Lenkijos pasienyje įstrigę lietuviai reikalauja būti praleisti per sieną su savo automobiliais.

Ministras L.Linkevičius pataria neblokuoti kelio, nes tai nėra išeitis – šiuo metu svarstomos kelios alternatyvos, kaip lietuviams grįžti namo.

„Čia tikrai ne derybininkų klaida, nes tartasi buvo prezidentų, premjerų lygiu ir labai intensyviai, akivaizdu, kad jie pro tą sieną nepravažiuos. Jeigu jie blokuos tą kelią, tai yra ne išeitis, nes jie tiesiog ten ir liks“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Atsiuntė policiją ir išjungė šviesą

Visgi ministerijos prašymų dalis užstrigusių piliečių nepaklausė. Popiet jie pastatė automobilius kelyje. Visgi, didelių problemų tai nesudarė. Pasak Mindaugo, atvyko policija, leido automobiliams judėti papildoma juosta ir spūstys nesusidarė, o įstrigusių žmonių problema liko neišspręsta. Pajudėti per sieną jiems vis dar neleidžiama.

Vakare, apie 21 val. lietuviams raminti Lenkija atsiuntė policiją.

„Atsiuntė čia mums riaušių policiją su bananais, su šalmais, išjungė šviesas, kad nieko nefilmuotume ir nieko nematytume. Aš jau nebežinau“, - 15min teigė Mindaugas.

Jis jau juokėsi iš visų valdžios pažadų ir pasiūlymų vykti keltu.

Esą niekur nebėra vietų.

Į įvykio vietą atvyko ir ambasadorius Eduardas Borisovas. Su juo 15min nepavyko susisiekti.

Žmonės vieni kitus ramina, kad neperžengtų Vokietijos-Lenkijos sienos, nesiveltų į konfliktus ir elgtųsi taikiai.

Praleis tik autobusais ir mikroautosais – ne pavieniui

Užsienio reikalų ministerija pirmadienio vakare išplatino pranešimą, kuriame teigiama:

  • Per Lenkiją organizuotu konvojumi praleidžiami autobusai ir mikroautobusai – sienos kirtimas numatytas Świecko pasienio punkte. Čia bus praleisti 6 konvojai (2-3 būtinieji sustojimai – maistui, kurui);
  • Lengvieji automobiliai per Lenkiją vykti negalės. Automobiliai turi vykti į Frankfurto prie Oderio centrinę geležinkelio stotį. Visi automobilių keleiviai (išskyrus vairuotoją) turi išlipti stotyje, kur jų nuo kovo 17 dienos, 7.30 val. ryto Vokietijos laiku lauks specialus traukinys (650 vietų). Traukinys iš Frankfurto prie Oderio (Frankfurt-an-der-Oder) centrinės geležinkelio stoties (Main Station) vyks į Kauną. Prioritetas bus teikiamas vaikams ir šeimoms. Pranešama, kad traukiniuose nebus maitinimo ir prašoma iš anksto pasirūpinti maistu. Traukinys važiuos per Lenkiją be sustojimų;
  • Lengvieji automobiliai (be keleivių) turi atvykti į Sassnits (Zasnicas) jūrų uostą iki kovo 17 dienos 13 val. Vokietijos laiku, kur jie bus plukdomi keltu į Klaipėdą (250 vietų automobiliams +250 vietų vairuotojams) (keleiviai turi likti Frankfurto prie Oderio centrinėje geležinkelio stotyje). Kelto išvykimas planuojamas tarp 15-18 val., kovo 17 dieną Kelionės trukmė – 18 val.;
  • Visiems kertantiems sieną bus vykdoma medicininė patikra. Į Lenkijos teritoriją bus įleidžiami tik asmenys, neturintys aiškių ligos simptomų.

Premjeras žadėjo humanitarinį koridorių

Lietuvos link dėl koronaviruso grėsmės vykstantys lietuviai Vokietijoje pradėjo strigti nuo sekmadienio vidurnakčio, kai Lenkija, siekdama stabdyti koronaviruso plitimą, užvėrė savo sienas užsieniečiams.

Premjeras Saulius Skvernelis dar šeštadienį žadėjo, kad tokių problemų nebus, nes sutarta dėl humanitarinio koridoriaus, tačiau paaiškėjo, kad žodiniai susitarimai nieko verti.

Į derybas su Lenkija pirmadienį įsitraukė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiai, esantys Vokietijos ir Lenkijos pasienyje, šiandien pajudės namo Lietuvos organizuojamu konvojumi. Šiuo metu, Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, užregistruota 430 automobilių“, – feisbuke paskelbė Gitanas Nausėda.

Jo teigimu, prie konvojaus prisidės ir automobiliai, kuriais į savo šalis grįš latviai bei estai.

G.Nausėda informavo, kad apie sklandų Baltijos šalių piliečių grįžimą namo pirmadienį žada kalbėtis su Latvijos ir Estijos vadovais.

Tačiau diena praėjo, o rezultatų – jokių.

Mindaugo Kairio nuotr./Vokietijos-Lenkijos pasienis
Mindaugo Kairio nuotr./Vokietijos-Lenkijos pasienis

Ministras garantijos nedavė

Komentuodamas situaciją Vokietijos-Lenkijos pasienyje, kur į Lenkiją neįleidžiami lietuviai, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad kaimyninei šaliai buvo išsiųstos trys koordinuotos notos nuo Lietuvos, Latvijos ir Estijos su prašymu atsižvelgti į situaciją.

„Gavome patikinimus, kad ji bus sprendžiama, bet norime praktinio įgyvendinimo, todėl dar anksti pasakyti, kaip tai bus padaryta. Todėl suprantant visų atsidūrusių sunkioje situacijoje ir pyktį, ir nuovargį, vis tiek turime paraginti pasitelkti kantrybę“, – teigė ministras. Jis pabrėžė, kad komunikuojami ministerijos veiksmai ir pažadai pasirūpinti neturi būti priimti kaip garantija, kad jau dėl situacijos sprendimo sutarta. „Garantijos nėra, bet yra paieškos“, – patikino jis.

Galiausiai Užsienio reikalų ministerija prieš 16 val. paskelbė siūlanti lietuviams iš Vokietijos grįžti keltu.

„Informuojame, kad užsitęsus deryboms su Lenkijos institucijomis dėl galimybės kirsti Vokietijos-Lenkijos sieną, grįžti į Lietuvą automobiliu dar galima keltu iš Kylio Vokietijoje. Keltas iš Kylio išplaukia kasdien 21 val. Ministerijos žiniomis, dar yra vietų keltuose, išplaukiančiuose kovo 17–21 d.“, – skelbiama ministerijos pranešime.

Nusprendusių taip ir padaryti, prašoma informuoti ministeriją.

Lietuva išsiuntė karinį transporto lėktuvą „Spartan“

Lietuva pirmadienio popietę išsiuntė karinį transporto lėktuvą „Spartan“ į Vokietiją parsigabenti ten įstrigusių lietuvių.

Orlaivis iš Šiaulių išskrido 16 valandą, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

KAM nuotr./Orlaivis C-27 „Spartan“
KAM nuotr./Orlaivis C-27 „Spartan“

„Orlaivis ne tik parskraidins namo negalinčius grįžti šalies gyventojus, bet ir pargabens transplantacijai skirtus donoro organus – kamienines ląsteles“, – teigiama ministerijos pranešime spaudai.

„Spartanu“ galėtų būti pargabenta kiek daugiau nei 30 žmonių.

Atsirado autobusas

Be to, ECOLINES pranešė, kad įmonės autobusas (80 vietų) reguliariu reisu grįžta iš Berlyno per Lietuvą į Rygą.

„Dėl pravažiavimo per Lenkiją Latvijos Vyriausybė suderino mums humanitarinį koridorių ir Lenkijos pasieniečiai autobusą su mūsų tautiečiais per Lenkijos teritoriją praleis. Autobusas išvyksta 18.00 val. Vokietijos laiku iš Berlyno centrinės autobusų stoties.

Kitas autobusas (74 vietų) šiandien 23.00 val Lenkijos laiku išvyksta iš Varšuvos Zachodnios autobusų stoties vykstant per Lietuvą į Rygą“, – nurodo įmonės atstovas Remigijus Dvareckas.

Bilietus galima įsigyti portale ecolines.net arba atvykus prie autobuso. Įspėjama, kad šiuo atveju gali būti, jog visų norinčių paimti dėl autobuso talpos bus neįmanoma.

Mindaugo Kairio nuotr./Vokietijos-Lenkijos pasienis
Mindaugo Kairio nuotr./Vokietijos-Lenkijos pasienis

Ėmėsi blokados

Tačiau vietoje esančių lietuvių jokia informacija jau neguodžia.

Vokietijos-Lenkijos pasienyje jau parą užstrigęs Mindaugas pasakoja, kad aikštelėje netoli sienos susibūrę apie 100 automobilių.

„Labiausiai gluminanti situacija, kad G.Nausėda jau sako, jog mes šiandien važiuosime, o ambasada sako, kad iki pietų vyks derybos aukščiausiu lygiu. Tai realiai mes niekas nesuprantame, kas vyksta, ar čia mums jau palapines pirkti ir apsistoti čia?“ – retoriškai iš nevilties priešpiet klausė Mindaugas.

VIDEO: 15min skaitytojas užfiksavo, kaip keli šimtai lietuvių įstrigo Lenkijos pasienyje ir negali grįžti namo

Pasak jo, visi žmonės gyvena lauko sąlygomis, automobiliuose.

„Dabar tiesiog savaime mes čia visi susirinkome. Automobilių gal iki šimto, per didelį plotą pasklidę. Prie kitų pasienio postų, manau, irgi laukia. Mes esame ant pagrindinės Berlyną ir Varšuvą jungiančios autostrados“, – pasakojo jis.

Vyras nuogąstavo, kad virusas šiuo metu gali sklisti ir tarp susibūrusių, nes jie visi vienoje krūvoje.

Mindaugo Kairio nuotr./Vokietijos-Lenkijos pasienis
Mindaugo Kairio nuotr./Vokietijos-Lenkijos pasienis

Mindaugas tikino, kad pats nepanikuoja, tačiau patvirtino, kad tarp žmonių jau kyla idėjų blokuoti kelius.

„Iš tikrųjų aš asmeniškai neorganizuoju jokių blokadų, nieko, bet viena grupelė lietuvių vaikščiojo ir rinko žmones su pasiūlymu blokuoti autostradą“, – pasakojo vyras.

Lietuviai su tokia mintimi kreipėsi ir į Užsienio reikalų ministeriją. Pastaroji paprašė kelių blokados idėjos atsisakyti, nes tai esą labai pakenktų deryboms.

Uždarė sienas nuo sekmadienio

Lenkija sienas užsieniečiams uždarė nuo sekmadienio vidurnakčio, siekdama stabdyti koronaviruso plitimą. Lietuva paprašė Lenkijos laikinai atidaryti humanitarinį koridorių, kuriuo lietuviai galėtų grįžti namo.

Lietuva nuo pirmadienio vidurnakčio įvedė karantiną ir taip pat draudžia į Lietuvą patekti užsieniečiams. Vykstantiems į kitas valstybes užsieniečiams dar suteikiama teisė per tris paras kirsti Lietuvos teritoriją tranzitu be būtinų sustojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius