Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 25 /13:32

G.Nausėda paskutinę akimirką neišvyko į Baltijos šalių vadovų susitikimą Estijoje

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį neišvyko į Baltijos šalių vadovų susitikimą Estijoje, pranešė Estijos prezidentūra. Prezidento atstovas teigė, kad toks sprendimas priimtas Baltijos šalių ministrams nepasiekus susitarimo dėl elektros energijos pirkimo iš Astravo AE. Tačiau Estijos prezidentūra praneša gavusi atsakymą, kad G.Nausėda neatvyks dėl vidaus reikalų. Ketvirtadienį pranešta, kad iš pareigų traukiasi du prezidento vyriausieji patarėjai.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Estijos prezidentūros pranešime teigiama, kad trijų Baltijos valstybių vadovai susitikime ketino aptarti bendradarbiavimą Europos Sąjungoje, regioninį saugumą, aplinkosaugos problemas ir pandemijos metu išmoktas pamokas.

Estijos prezidentūra primena, kad Baltijos šalių prezidentų susitikimas yra kasmetė tradicija, pradėta 1991 m., Dalis. Tradicinį susitikimą rengia valstybė, pirmininkaujanti Baltijos šalių bendradarbiavimui. Šiemet Baltijos šalių bendradarbiavimo prioritetai yra regioninis saugumas, kibernetinis bendradarbiavimas, susisiekimas, klimato pokyčiai ir aplinkos klausimai.

Birželio 25 d. Kuresarės centrinėje aikštėje jau įvyks oficiali sveikinimo ceremonija, prezidentų susitikimas ir spaudos konferencija. Estijos, Latvijos ir Lietuvos prezidentai turėjo pasodinti medžius Kuresarės pilies parke, jau buvo paruoštos lentelės. vėliau Susitikimas vyksta Kuresarėje, siekiant atkreipti dėmesį į vietinį turizmą Baltijos šalyse ir pakviesti žmones šią vasarą atrasti gražias visų trijų šalių vietas.

G.Nausėdos patarėjas: nesutarta dėl Astravo AE

Šalies vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis informavo BNS, kad susitikimas planuotas seniai, buvo numatyta kalbėti apie regiono saugumą, kovos su koronavirusu priemones, Europos Sąjungos klausimus, taip pat – elektros nepirkimą iš Astravo AE.

„Iki Baltijos šalių vadovų susitikimo energetikos ar ekonomikos ministrams nepavyko pasiekti trišalio susitarimo dėl atnaujintos elektros prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos“, – teigė A.Bubnelis.

Jo teigimu, prezidentas mano, kad pirmiausia reikia baigti derybas, turėti konkrečius sprendimus ir derybų rezultatus, o tik tada susitikti aukščiausiu lygiu ir aptarti šalių veiksmų planą.

Pasak A.Bubnelio, kitais planuoto susitikimo darbotvarkės klausimais Baltijos šalių vadovai reguliariai keičiasi nuomonėmis ir derina pozicijas.

Ketvirtadienį pranešta apie rimtus pokyčius G.Nausėdos komandoje: pareigas palieka Prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, buvęs kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas ir Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė Sonata Šulcė.

Su vyriausiąja prezidento patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgiryte susisiekti dėl komentaro apie sprendimą nevykti į Estiją nepavyko.

„Gana sunkokai paaiškinamas sprendimas“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas, politologas Tomas Janeliūnas G.Nausėdos atsisakymą vykti į susitikimą pavadino „gana sunkokai paaiškinamu sprendimu“.

„Matyt vyksta nelabai matomi vidiniai žaidimai arba vidinės politinio žaidimo pastangos. Matyt prezidentas reaguoja veiksmu, kuris turėtų parodyti tam tikrą jo ryžtingumą, tai, kaip jis mato situaciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas

Kadangi greičiausiai iš Latvijos pusės nėra jokio žingsnio į kompromisą, o Estija šiuo klausimu laikosi gana neutraliai, galime matyti, kad kol kas vienybės tarp Baltijos šalių dėl Astravo nėra. Ir tai (sprendimas nevykti į susitikimą - red.) galbūt yra nedažnas, bet diplomatinis sprendimas parodyti, kad Lietuvai tai yra labai svarbu“, – 15min sakė T.Janeliūnas.

Anot politologo, sprendimas nevykti į susitartą vizitą yra „pakankamai stiprus siganalas“.

„Sunku spėlioti, ar tokie signalai prisideda prie kompromisų paieškos. Turbūt jie yra skirti pranešti pakankamai aiškią, nepamainomą poziciją, ir iš tokios pozicijos bandoma toliau ginti savo interesus bei bandyti žiūrėti, kaip partneriai į tai reaguos“, – sakė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius