-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 01

G.Nausėda ragina JT atkreipti dėmesį į žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ragina Jungtinių Tautų (JT) generalinį sekretorių Antonio Guterresą atkreipti dėmesį į žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje, rašoma antradienį išplatintame Prezidentūros pranešime.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į JT vadovą Lietuvos vadovas kreipėsi laišku, kuriame akcentavo, kad Lietuva nepripažįsta rugpjūčio 9 dieną organizuotų Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų, kurie šalyje sukėlė masinius protestus.

Pasak G.Nausėdos, didelį susirūpinimą kelia Baltarusijos valdžios vykdomos represijos prieš pilietinę visuomenę, opoziciją, nepriklausomus žurnalistus, jėgos panaudojimas prieš taikius protestuotojus.

„Kasdien gauname nusiskundimų dėl žiaurių kankinimų, netinkamo elgesio ir masinių vyrų, moterų ir net nepilnamečių areštų. Baltarusijos interneto prieigos apribojimai aiškiai parodo ketinimus nuslėpti realią padėtį šalyje“, – rašoma prezidento kreipimesi.

Šalies vadovas paragino JT ir tarptautinę bendruomenę aktyviai įsitraukti į situacijos stabilizavimo Baltarusijoje procesą.

„Būtina nusiųsti tvirtą žinią dabartinėms Baltarusijos valdžios institucijoms, kad susiklosčiusi situacija šalyje nėra toleruojama, o už smurtą prieš taikius piliečius turi atsakyti nusikaltimus įvykdžiusios atsakingos institucijos ir asmenys. Raginu JT Žmogaus teisių tarybą sušaukti skubias diskusijas apie žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje“, – teigia G. Nausėda.

Be to, šalies vadovas kreipimesi skatina JT ir tarptautinę bendruomenę palaikyti Baltijos šalių pastangas siekti, kad Baltarusijos valdžia užmegztų dialogą su savo pilietine visuomene ir organizuotų naujus, sąžiningus ir demokratiniais principais paremtus rinkimus.

„JT Saugumo Tarybos diskusija dėl padėties Baltarusijoje, kurioje Baltarusijos valdžios institucijos būtų raginamos susilaikyti nuo jėgos panaudojimo, užtikrinti tarptautinės teisės ir žmogaus teisių principų laikymąsi bei pradėti taikų valdžios perdavimą, būtų labai savalaikė ir vertinga“, – sako jis.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pirmadienį pasirašė įsakymą, kuriuo dėl Baltarusijos prezidento rinkimų falsifikavimo ir smurto prieš protestuotojus paskirtos sankcijos Minsko režimo atstovams. Sąraše – 30 asmenų, tarp jų yra ir autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka, jo sūnūs bei jam artimi asmenys.

Sankcijas Baltarusijos pareigūnams Lietuva paskelbė kartu su Latvija ir Estija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius