Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 02 /12:35

G.Nausėda ragina skiepytis: kuo toliau žengsime tuo keliu, tuo greičiau neliks ribojimų

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, jog jį džiugina, jog Lietuva pasiekė tikslą paskiepyti 70 proc. suaugusiųjų gyventojų, tačiau jis ragina žmones skiepytis toliau ir tikina, jog kiek anksčiau jo iškeltas tikslas paskiepyti 90 proc. šalies gyventojų yra „orientacinis dydis“. „Pirmiausiai turėtų rūpėti ne tiek procentai, kiek visuomenės saugumas, sveikatos būklė“, – viešėdamas Lazdijuose ketvirtadienį kalbėjo prezidentas.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, per praėjusią parą vakcinavus beveik 10 tūkst. žmonių, Lietuvoje bendra mažiausiai viena doze paskiepytų pilnamečių gyventojų dalis pasiekė 70,1 procento.

Komentuodamas tai prezidentas G.Nausėda teigė, kad tai džiugina, tačiau paragino nesustoti.

„Kuo mes toliau žengsime šiuo keliu, tuo daugiau galimybių bus kalbėti apie tų apribojimų, kurie šiandien galbūt ir erzina didelę dalį visuomenės, atsisakymą“, – pabrėžė prezidentas.

Paklaustas, kaip reikėtų pasiekti jo anksčiau iškeltą tikslą paskiepyti 90 proc. visuomenės, G.Nausėda pabrėžė, kad tai yra „orientacinis dydis, kuris yra ne politinis, o pagrįstas tam tikromis specialistų rekomendacijomis“.

„Taip, galima sakyti, kad 70 proc. tikslas yra pasiektas, galbūt prieš keletą mėnesių buvo galima sakyti, kad tai yra pakankamas tikslas visuomenės imunitetui sukurti, bet virusas, deja, taip pat nesnaudžia, jis modifikuojasi, atsiranda naujos atmainos, kurios pasižymi didesniu užkrečiamumo lygiu, ir mes turime į tai reaguoti“, – patikino jis.

G.Nausėda teigė esantis už tai, kad būtų išnaudotos savanoriško skiepijimosi galimybės.

Kad tai įmanoma, anot prezidento, rodo savivaldybių patirtis. Esą ten, kur savivaldybės aiškiai žino, ko siekia ir kaip to siekti, pasiekimai yra geri.

„Kai man pasakoma, kad 90 proc. ar 85 proc., tai reikės visus pagalviui į skiepijimą – pirmiausiai susidėkime taškus ant i, kai kalbame apie 70, kalbame apie suaugusius šalies gyventojus ir kalbame apie bent pirmąją dozę, šiandien tai jau nėra kažkoks išskirtinumas. Danijos, kitų valstybių patirtis rodo, kad galima pasiekti šitų skiepijimosi lygių. Taigi aš manau, kad mes ilgainiui pamažu prie to artėsime, be to, darysime tai laikydamiesi Lietuvos Respublikos Konstitucijos“, – kalbėjo prezidentas.

Jo teigimu, visa Europa siekė paskiepyti 70 proc. suaugusių šalies gyventojų bent pirma doze iki vasaros vidurio. Tai pavyko padaryti beveik pusantro mėnesio vėliau, tad pirmiausiai turėtų rūpėti ne tiek procentai, kiek visuomenės saugumas, sveikatos būklė.

G.Nausėda teigė, kad jeigu bus matyti, kad susirgimų mažėja, mažėja lovų užimtumas ligoninėse, tada bus galima grįžti prie normalaus gyvenimo.

Tačiau dabar, anot prezidento, to nematyti – susirgimų daugėja.

„Tai nėra kažkoks dramatiškas kilimas. Taip pat mes matome, kad padėtis yra geresnė, nei buvo metų pradžioje. Ir mirtingumo skaičiai yra kiek kitokie. Kada analizuoji tuos skaičius – mirtingumas, susirgimų tikimybė, akivaizdžiai matai, kad ji koreliuoja su pasiskiepijimo faktu“, – sakė jis.

Prezidento teigimu, galime pripažinti, kad susirgti gali ir pasiskiepiję: „Bet kokia forma susirgti, kokia tikimybė susirgti? Akivaizdžiai matosi – negalime savęs apgaudinėti, kad tie, kurie pasiskiepijo, pasižymi mažesne rizika susirgti ir, svarbiausia, suserga lengvesnėmis formomis“, – kalbėjo prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius