Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 26

G.Nausėda rinkiminės skolų kupros tikisi atsikratyti per kelis mėnesius

Prezidento rinkimų kampaniją su 40 tūkstančių eurų skola baigęs šalies vadovas Gitanas Nausėda įsiskolinimus planuoja padengti iki metų pabaigos. Anot jo atstovo, su paslaugų teikėjais yra sutarta dėl mokėjimų grafiko ir jo laikomasi.
Prezidentas Gitanas Nausėda
Prezidentas Gitanas Nausėda / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Kaip rodo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikta G.Nausėdos politinės kampanijos finansavimo ataskaita, rinkimams prezidentas išleido 329 812 eurų.

Apmokėtos išlaidos sudarė 287 085 eurus, o panaudotos nepiniginės lėšos – beveik 2 746 eurus.

Likusios skolos ir įsipareigojimai siekia 39 980 eurų. Ataskaitos duomenimis, visa ši skola – už politinę reklamą televizijoje.

Įsiskolinimai mažėja

G.Nausėdos atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis aiškino, kad įstatymas nenumato konkretaus termino, per kurį reikia apmokėti visas kampanijos laikotarpiu paslaugų teikėjų pateiktas sąskaitas.

„Prezidentas ketina tai padaryti iki šių metų pabaigos. Likę mokėjimai yra daromi iš jo asmeninių lėšų“, – teigė jis.

Prezidentas ketina tai padaryti iki šių metų pabaigos. Likę mokėjimai yra daromi iš jo asmeninių lėšų.

Pasak A.Bubnelio, su paslaugų teikėjais, kurių sąskaitos iki šiol nebuvo apmokėtos, yra sutarta dėl mokėjimo grafiko iki metų pabaigos ir jo yra laikomasi.

„Su paslaugų teikėjais po kampanijos buvo susitarta dėl būtent tokio abiem pusėms priimtino sąskaitų apmokėjimo termino“, – pabrėžė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

G.Nausėdos atstovas sakė, kad neapmokėta sąskaitų dalis po politinės kampanijos sudarė maždaug dešimtadalį kampanijai išleistų lėšų.

„Atliekant sutartus mokėjimus ši dalis nuosekliai mažėja“, – patikino A.Bubnelis, tačiau neatkleidė, kokia dalis skolos jau grąžinta ir kiek dar liko sumokėti.

Atliekant sutartus mokėjimus ši dalis nuosekliai mažėja.

Neskelbia, kiek turto turėjo pernai

Kaip rašė 15min, suma, kurią po rinkimų kampanijos liko skolingas G.Nausėda, kiek didesnė nei jo prieš rinkimus deklaruotos 2017-aisiais turėtos santaupos.

Pagal VRK interneto svetainėje skelbiamą G.Nausėdos metinės turto deklaracijos pagrindinių duomenų išrašą, prezidento privalomo registruoti turto vertė 2017 metais buvo 335 386 eurai.

Jis turėjo vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių už 10 eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė

Turimos piniginės lėšos tada sudarė 35 912 eurų, tačiau G.Nausėdos pečius slėgė 137 331 eurų paskola. Be to, 17 700 eurų G.Nausėda šiemet jau išleido savo rinkimų kampanijai.

Kiek konkrečiai santaupų ir turto šalies vadovas turėjo pernai, viešai neskelbiama. Pagal teisės aktus, 2018-ųjų G.Nausėdos šeimos turto deklaracija neviešinama.

Anksčiau rašyta, kad savanoriškai prezidentas to daryti nesirengia.

„Visas privalomas deklaracijas už 2018 metus prezidentas yra pateikęs atsakingoms institucijoms, kaip tai numato įstatymas. Taip pat ir toliau jis teiks tokią informaciją teisės aktų nustatyta tvarka“, – sakė A.Bubnelis.

Visas privalomas deklaracijas už 2018 metus prezidentas yra pateikęs atsakingoms institucijoms, kaip tai numato įstatymas.

Terminai nenumatyti

Įstatymai numato, kad po rinkimų kampanijos likusias skolas politinės kampanijos dalyviai turi padengti iš savo kišenės.

Teisės aktuose politinės kampanijos dalyvių skolų sumokėjimo terminai nėra numatyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Juose nustatyta, kad skolos turi būti mokamos iš asmeninių lėšų ir kasmet VRK informuojama apie skolų apmokėjimą“, – anksčiau 15min yra aiškinusi VRK Mokymų ir komunikacijos skyriaus vedėja Kristina Ivanauskaitė-Pettinari.

Skolos turi būti mokamos iš asmeninių lėšų ir kasmet VRK informuojama apie skolų apmokėjimą.

Kampaniją parėmė ir pats

G.Nausėda prezidento posto siekė kaip nepriklausomas kandidatas. Politinę kampaniją jis vykdė tik iš fizinių asmenų aukų, be politinių partijų finansinės paramos.

VRK interneto svetainėje skelbiamoje G.Nausėdos politinės kampanijos finansavimo ataskaitoje nurodoma, kad jam buvo paaukoti 291 065 eurai.

Maksimalią leidžiamą sumą į savo rinkimų sąskaitą – iš viso 17 700 eurų – pervedė ir jis pats.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius