Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 10

G.Nausėda Seimo mažinimo referendume balsavo „prieš“

Penktadienį Vilniaus miesto savivaldybėje iš anksto rinkimuose ir referendumuose balsavo kandidatas į prezidentus, ekonomistas Gitanas Nausėda. Jis teigė dalyvavęs abiejuose referendumuose – dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo balsavo „už“, dėl Seimo narių mažinimo – „prieš“.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda su žmona Diana balsavo Prezidento rinkimuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Balsavau už tai, kad pilietybė būtų išsaugota mūsų piliečiams, kurie nebūtinai dėl gero gyvenimo, bet kartais dėl sudėtingo gyvenimo pasirinko gyvenimą svetur. Bet jie nori likti mūsų šeimoje, ir Lietuva, kaip didelė mama, auginanti daug vaikučių ir paskleidusi juos šiuo metu po pasaulį, sako: vaikučiai, jūs esate laukiami“, – po balsavimo žurnalistams komentavo G.Nausėda.

Jis teigė sąmoningai dalyvavęs referendume dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo: „Mes negalime neišreikšti savo pozicijos vien tiktai vadovaudamiesi kažkokiais šalutiniais kriterijais, kad referendumas neįvyktų. Turime kiekvienu atveju išreikšti savo pilietinę poziciją.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Siūlymui sumažinti Seimą G.Nausėda tvirtino nepritaręs, nes tai, anot jo, populistinė iniciatyva.

„Ypač dabar, kuomet Lietuvoje požiūris į Seimo narius nėra pats geriausias. Bet mes nesuplakime dviejų dalykų, – kalbėjo pretendentas rinkimuose, – norime sumažinti bendrą Seimo narių skaičių, bet nieko nedarome, kad tie Seimo nariai, kurie iš tikrųjų dirba nepatenkinamai, atmestinai žiūri į savo pareigas, nesąžiningai atlieka savo funkcijas, kad jie būtų nukentėjusieji, kad jiems būtų taikomos tam tikros sankcijos.“

Sumažinus Seimo narių skaičių, G.Nausėdos teigimu, plenarinių posėdžių metu Seimo salėje bus dar mažiau tautos atstovų, sprendimus „dėl labai svarbių klausimų“ priiminės dar mažiau asmenų.

„Ir galbūt įtaką iš išorės daryti mažesniam skaičiui Seimo narių bus dar lengviau“, – pridūrė G.Nausėda.

Kandidatas į prezidentus balsuodamas teigė jautęs atsakomybę, kad „Lietuva pasuktų teisingu keliu, kad būtų mažiau susipriešinimo, tepliojimo vienas kito purvu“.

„Kad Lietuva atgautų orumą, savitarpio pagarbą, kad Lietuva turėtų visur tvirtą poziciją – nesvarbu, ar tai būtų užsienio politika, ar vidaus politika. Už tokį kandidatą ir balsavau“, – kalbėjo G.Nausėda.

Norėčiau būti prezidentas, kurį ir praėjus daug laiko minėtų geru žodžiu.

Klausiamas, koks žada būti prezidentas, jei juo taps, pretendentas atsakė: „Norėčiau būti prezidentas, kurį ir praėjus daug laiko minėtų geru žodžiu. Tai nebūtinai reiškia, kad mano veikimo metu būtų priimami tik populiarūs, populistiniai sprendimai. Jokiu būdu ne. Manau, kad prezidentas turi daryti tuos žingsnius, tuos sprendimus, kuriais yra tvirtai įsitikinęs, kurių sprendimui gavo ir pačių kvalifikuočiausių specialistų patarimą. Būdamas tikras jis tikrai gali nuveikti labai daug.“

G.Nausėda tikino, kad šiandien Lietuvai labai reikia pokyčių, reikia aukštesnės politinės kultūros.

Pažymėjęs, kad yra nepriklausomas kandidatas, G.Nausėda sakė pastebėjęs, kad kai kurios partijos jo prisibijo – prisibijo, kad G.Nausėda pateks į antrąjį turą.

„Kartais net šiek tiek stebina, kaip skirtingų pažiūrų partijos visiškai neblogai sutaria mano atžvilgiu“, – dėstė pretendentas ir reiškė viltį, kad jo nepriklausomumą įvertins ir piliečiai.

Balandžio 12–26 dienomis agentūros ELTA užsakymu „Baltijos tyrimų“ atliktos apklausos duomenimis, už G.Nausėdą prezidento rinkimuose balsą atiduoti ketina 21,1 proc. piliečių, už konservatorių keliamą atstovę Ingridą Šimonytę – 19,5 proc. rinkėjų, už Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą premjerą Saulių Skvernelį – 18,4 proc. piliečių.

Paklaidos ribos – 3 proc., tad šansų patekti į antrąjį turą turi visi trys pretendentai.

Prezidento ir dviejų referendumų diena – sekmadienis.

Referendumais sprendžiama, ar keisti Konstituciją – mažinti Seimo narių skaičių nuo 141 iki 121, taip pat – ar keisti Lietuvos pilietybės netekimo sąlygas.

Išankstinis balsavimas rinkimuose ir referendumuose, prasidėjęs pirmadienį, penktadienį baigsis.

Visą informaciją apie rinkimus galite sekti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius