Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 11

G.Nausėda su V.Zelenskiu aptarė padėtį Lietuvos, Ukrainos pasieniuose

Prezidentas Gitanas Nausėda su Ukrainos vadovu Volodimiru Zelenskiu ketvirtadienį aptarė įtemptą nelegalios migracijos padėtį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.
Gitanas Nausėda ir Volodymyras Zelenskis
Gitanas Nausėda ir Volodymyras Zelenskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pokalbyje telefonu su V.Zelenskiu taip pat aptartas Rusijos karinių pajėgų judėjimas prie rytinės Ukrainos sienos, informavo Prezidentūra.

G.Nausėda, kalbėdamas su Ukrainos prezidentu, pabrėžė, kad šiandien susiduriame su nepaprastai sudėtinga situacija ES ir Baltarusijos pasienyje, kai tūkstančiai iš Artimųjų Rytų ir Afrikos atskridusių žmonių „karavanais yra nukreipti šturmuoti ES sieną“.

G.Nausėdos teigimu, galybė vaizdo įrašų, nuotraukų ir kitų įrodymų demonstruoja ginkluotų Baltarusijos pareigūnų įsitraukimą valdant į Baltarusiją atvykusių žmonių srautus ir nukreipiant juos į pasirinktas Lenkijos, Lietuvos, Latvijos sienų atkarpas.

„Auganti grėsmė pasienyje su Baltarusija nėra tik Lenkijos ar Lietuvos problema – tai visos Europos Sąjungos reikalas ir viso regiono saugumo klausimas“, – sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentai taip pat aptarė Rusijos karinių pajėgų judėjimą prie rytinės Ukrainos sienos.

Kaip teigia Prezidentūra, Lietuvos ir Ukrainos vadovai sutarė, kad blogėjanti situacija pasienyje reikalauja „neatidėliotinų sprendimų ir veiksmų europiniu ir tarptautiniu lygiu“, todėl yra būtina koordinuojant veiksmus daryti spaudimą ES institucijoms ir tarptautinei bendruomenei.

Prezidentas taip pat padėkojo Ukrainos vadovui už paramą ir siūlomą pagalbą atremiant Baltarusijos režimo vykdomą hibridinę ataką.

Šalių lyderiai taip pat aptarė „humanitariniu požiūriu nerimą keliančią“ šiuo metu įkalinto buvusio Sakartvelo prezidento Michailo Saakašvilio situaciją.

Nuo pirmadienio prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susitelkus keliems tūkstančiams neteisėtų migrantų. Baiminantis panašaus scenarijaus ir Baltarusijos pasienyje prie Lietuvos, nuo trečiadienio čia įvesta nepaprastoji padėtis, budi sustiprintos pasieniečių, karių pajėgos.

Iš viso į Lietuvą šiemet per pasienį su Baltarusija pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Aliaksandro Lukašenkos režimą organizuojant migrantų srautus ir vadina tai hibridine ataka.

Savo ruožtu Ukraina praėjusią savaitę pareiškė, kad Rusija po karinių pratybų paliko dešimtis tūkstančių karių netoli jos sienų, siekdama spausti kaimyninę šalį, socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašų su masiškai gabenama karine technika Rusijos pietvakarinėje dalyje netoli Ukrainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius