Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 27

G.Nausėda: sutarimas dėl Kyjivo narystės NATO perspektyvų bus vienas sunkiausių klausimų

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad sutarimas dėl Ukrainos narystės NATO perspektyvų bus vienas sudėtingiausių klausimų, ruošiantis liepą Vilniuje vysiančiam Aljanso viršūnių susitikimui.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Tai bus vienas iš tų klausimų, kuriais reiks dirbti, ko gero, labiausiai per šiuos likusius mėnesius iki NATO viršūnių susitikimo“, – BNS ketvirtadienį Berlyne sakė šalies vadovas.

Jis pabrėžė, kad kol kas vieningo sutarimo tarp Aljanso narių nėra.

„Visi norime, kad Ukraina gautų labai aiškius, apčiuopiamus signalus dėl savo narystės. Kita vertus, suprantame, kad tai negali vykti karo sąlygomis, – teigė G.Nausėda. – Kadangi sprendimas priimamas vienbalsiškai, mums reikės susiderinti.“

Prezidentas akcentavo, kad NATO nebegali kartoti „visiems pabodusių frazių“ apie Aljanso atvirų durų politiką, tačiau sakė kol kas nenorintis kalbėti apie konkrečias galimas formuluotes, kurios nuguls į deklaraciją.

„Norėčiau, kad būtų aiškus signalas dėl galimybių priartėti prie NATO struktūros ir matyti Ukrainos vietą bendroje saugumo architektūroje“, – teigė Lietuvos vadovas.

Lietuvos Seimas rezoliucijoje yra įtvirtinęs siekį, kad Vilniaus viršūnių susitikime Ukraina būtų pakviesta tapti NATO nare, tačiau derybas vykdančių šalies pareigūnų ambicijos yra kuklesnės. Jie siūlo Kyjivo integraciją į NATO vykdyti palaipsniui atskirose srityse, suprantant galimą sąjungininkų skepticizmą dėl kariaujančios šalies kvietimo į Aljansą.

Tuo metu dalis didžiųjų Vakarų šalių teigia, kad šiuo metu dėmesys turėtų būti sutelktas į praktinę pagalbą Kyjivui, o ne politinius pareiškimus, nors ir sutinka, kad Ukraina turi teisę galiausiai tapti NATO nare.

Vis dėlto Ukraina tokią poziciją kategoriškai atmeta ir teigia, jog politinę ir praktinę pagalbą galima suderinti ir jų nederėtų priešinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius