Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 18

G.Nausėda: teigiamos išvados dėl „AstraZeneca“ leistų grįžti prie normalaus skiepijimo

Ukrainoje viešintis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad palankus Europos vaistų agentūros sprendimas dėl „AstraZeneca“ vakcinos patikimumo leistų grįžti prie normalaus vakcinavimo proceso.

„Šiuo metu kaip tik turėtų būti posėdžiaujama Europos vaistų agentūroje ir priimamas sprendimas dėl šitos vakcinos patikimumo. Jei jis bus teigiamas, manau, kad susidarys visos prielaidos sugrįžti prie normalaus vakcinavimo proceso. Tik, žinoma, turėsime konstatuoti, kad tam tikra reputacinė žala šitai vakcinai yra padaryta ir tam tikras nepasitikėjimas žmonių išliks“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Lietuvos vadovas.

G.Nausėda pakartojo, kad yra pasiruošęs skiepytis šia vakcina.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad šalis neketina stabdyti skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina, o kitų valstybių sprendimus imtis tokių veiksmų siejo su informacine ataka prieš šį gamintoją.

„Aš manau, kad tai – informacinė ataka prieš „AstraZeneca“. (...) Nežinau, kas pradėjo šitą karą, bet Ukrainoje kol kas nematau pagrindo mažinti vakcinaciją „AstraZeneca“ vakcina“, – spaudos konferencijoje Kijeve ketvirtadienį sakė V.Zelenskis.

Taip jis kalbėjo po susitikimo su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda.

Ukrainos vadovas pabrėžė, kad nors šalyje pasitikėjimas vakcinacijos procesu yra žemas, paskiepijus 90 tūkst. žmonių „nėra nė vieno letalinio atvejo“.

Šiuo metu Ukrainoje skiepijama tik „AstraZeneca“ vakcina.

Be to, V.Zelenskis atkreipė dėmesį, kad skiepijimo šio gamintojo vakcina nesustabdė tokios didelės šalys, kaip Jungtinė Karalystė, Lenkija, Australija.

„Antras faktas, mirčių kiekis pasaulyje, kas liečia skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, jokių tiesioginių įrodymų nėra. Tai sako Pasaulio sveikatos organizacija“, – kalbėjo jis.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys antradienio vakarą paskelbė laikinai sustabdantis skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, iki kol Europos vaistų agentūra pateiks galutines išvadas dėl tromboembolijos atvejų ryšio su skiepais.

Jis teigė, kad sprendimas priimtas remiantis atitinkama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rekomendacija.

Anksčiau tą pačią dieną Europos vaistų agentūra pareiškė, kad nėra „jokių požymių“, jog bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina lėmė kraujo krešulių susidarymą kai kuriems paskiepytiems žmonėms.

Skiepijimą šia vakcina, kilus įtarimui dėl sąsajos su kraujo krešuliais, laikinai sustabdė ne viena Europos Sąjungos šalis, tarp jų – Vokietija, Prancūzija, Italija bei kitos Bendrijos narės.

Jeigu jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius