Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 07 /15:30

Prezidentas pasirašė dekretą dėl V.Sinkevičiaus kandidatavimo į eurokomisarus

Vyriausybė trečiadienį patvirtino ekonomikos ministro Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrą į Europos Komisijos narius. Netrukus sulaukta ir prezidento dekreto. Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovo kandidatūrai dar turės pritarti Seimas. Kad V.Sinkevičiaus kandidatūra tinka, prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė trečiadienį ryte po susitikimo su kandidatu.
Virginijus Sinkevičius
Virginijus Sinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį V.Sinkevičius susitiko su paskirtąja Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen. G.Nausėda trečiadienį ryte teigė, kad V.Sinkevičiui gali tekti reikšminga eurokomisaro pozicija, bet kokia konkrečiai – neatskleidžiama.

Apie tai, kad V.Sinkevičius pasirinktas kandidatu į eurokomisarus, žurnalistams pranešė G.Nausėda.

Prezidentas sakė, kad neformalus susitarimas tarp jo, didžiausios valdančiosios partijos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio ir premjero Sauliaus Skvernelio dėl V.Sinkevičiaus kandidatūros į EK narius buvo pasiektas praėjusią savaitę.

„Tikslas buvo Virginijui nuvažiuoti susipažinti, aplankyti šiuo metu išrinktą EK prezidentę U.von der Leyen ir aptarti klausimus, susijusius su būsimu komisaro portfeliu“, – teigė G.Nausėda.

V.Sinkevičiaus susitikimas su U.von der Leyen, anot šalies vadovo, buvo labai sėkmingas. Tą G.Nausėda sakė sužinojęs iš vėliau įvykusio telefoninio pokalbio su būsimąja EK vadove.

„Virginijus prisistatė labai gerai“, – tikino jis.

Įspūdžiais po susitikimo su U.von der Leyen bei nuotrauka su būsimąja EK vadove V.Sinkevičius trečiadienio rytą pasidalino ir savo feisbuko paskyroje.

G.Nausėda: nebuvo kalbama apie lytį ar amžių

Pasak prezidento, kalbama apie galimybę, kad kandidatas iš Lietuvos gali užimti labai reikšmingą postą EK. Tačiau kokį, G.Nausėda sakė negalintis skelbti, nes tai galėtų pakenkti derybų procesui, kuris gali tęstis gerokai ilgiau.

„Nebuvo kalbama nei apie lytį, nei apie amžių, nei apie kitokius dalykus, apie kuriuos mes galbūt kartais čia Lietuvoje ypatingai daug kalbame ir pamirštame esmę, kad Lietuva, kaip šalis, turi gauti savęs vertą komisaro portfelį ir, jeigu žmogus yra kompetentingas ir gali adekvačiai reikalavimus šitam portfelyje įgyvendinti, tai jis jau yra rimtas kandidatas“, – kalbėjo prezidentas.

Nebuvo kalbama nei apie lytį, nei apie amžių, nei apie kitokius dalykus, apie kuriuos mes galbūt kartais čia Lietuvoje ypatingai daug kalbame ir pamirštame esmę, kad Lietuva, kaip šalis, turi gauti savęs vertą komisaro portfelį.

Dabar, G.Nausėdos teigimu, belieka priimti formalius sprendimus dėl V.Sinkevičiaus kandidatūros oficialaus pateikimo.

Kandidatą į eurokomisarus mūsų šalyje siūlo Vyriausybė, suderinusi ją su prezidentu ir Seimu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

G.Nausėda taip pat sakė, kad reikšmingos paramos V.Sinkevičiaus kandidatūrai tikimasi ir žaliųjų frakcijoje Europos Parlamente.

„Noriu tikėtis, kad viskas bus tikrai labai gerai ir su maksimalia nauda tiek Lietuvai, tiek visai Europos Sąjungai“, – komentavo prezidentas.

Neatskleidžia, į kokį portfelį gali pretenduoti

V.Sinkevičiaus teigimu, susitikimas su U.von der Leyen buvo labai šiltas, produktyvus.

„Kalbėta buvo apie labai daug iššūkių, kurie laukia Europos artimiausius penkerius metus, bet kartu – ir apie strategijas, kurias reikės įgyvendinti per penkerius metus, o jos turės veikti ir rezultatai bus matomi 2030 ir net 2050 metais“, – prezidentūroje teigė jis.

Kalbėta buvo apie labai daug iššūkių, kurie laukia Europos artimiausius penkerius metus, bet kartu – ir apie strategijas, kurias reikės įgyvendinti.

Jis sakė, kad susitikimą derino ne asmeniškai, o oficialiais kanalais per Lietuvos diplomatinę atstovybę Briuselyje.

Klausiamas, apie kokį eurokomisaro portfelį kalbėjo su U.von der Leyen, V.Sinkevičius aiškino, kad kalbėtasi apie labai daug sričių. Esą konkreti EK mūsų šalies atstovui galinti tekti pozicija gali paaiškėti rugsėjo mėnesį.

Tačiau, kaip sakė laikinasis ekonomikos ir inovacijų ministras, jam kuruoti gali būti pasiūlyta sritis, susijusi su dabartine jo veikla.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius ir Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius ir Gitanas Nausėda

„Todėl kažkokio konkretaus portfelio nenorėčiau minėti, nes pirmininkė tik pradėjo neformalias konsultacijas. Ji norėtų vis dėlto pasilikti sau teisę atsirinkti tinkamiausius žmones, o vėliau susidėlioti portfelius. Aš tik noriu priminti, kad ir praeitas, baigiantis darbą Komisijos pirmininkas ponas Jeanas Claude'as Junckeris iš esmės keitė portfelius, perskirstė sritis, atsirado papildomų viceprezidentų pozicijų ir panašiai. Todėl aš neatmetu tos galimybės, kad apie dabartinius portfelius, kuriuos mes žinome, jie gali pasikeisti, tos sritys gali būti pakeistos“, – dėstė kandidatu į eurokomisarus siūlomas politikas.

Kažkokio konkretaus portfelio nenorėčiau minėti, nes pirmininkė tik pradėjo neformalias konsultacijas.

Kai kurie politologai mano, kad V.Sinkevičiui trūksta patirties dirbti EK. Jis pats tvirtino nesantis tobulas kandidatas ir niekada tokiu nebūsiantis, yra savikritiškas.

„Tikrai tikiu, kad reikės įdėti daug darbo ir pastangų, nes klausimai EK yra tikrai labai kompleksiški“, – tikino jis ir pridūrė, kad dėl savo pastarųjų trejų metų darbo kritikos nei iš opozicijos, nei iš valstybės vadovų negirdėjo.

Dėl ateities Vyriausybėje – S.Skvernelio sprendimas

V.Sinkevičius negalėjo atsakyti, ar dar bus siūlomas į atnaujintos sudėties Vyriausybę. Naujos kadencijos EK darbą turėtų pradėti lapkričio mėnesį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Nesame to aptarę. Ministrų skyrimas vis dėlto yra ministro pirmininko prerogatyva. Tiesiog dėl mano, kaip, sakykime, kandidato į komisarus, galutinio patvirtinimo, nepamirškime, kad reikalingas ir Seimo sprendimas. Seimo sesija įvyks tik rugpjūčio 20 dieną“, – aiškino laikinasis ekonomikos ir inovacijų ministras.

Susitikimas – be premjero pastangų

V.Sinkevičiaus kandidatūrą į eurokomisarus remia valdančioji Seimo LVŽS frakcija.

Tiesa, tokia liepos 25 dieną „valstiečių“ paskelbta žinia buvo naujiena ir premjerui S.Skverneliui, ir prezidentui G.Nausėdai.

Po antradienyje Briuselyje įvykusio susitikimo su U.von der Leyen V.Sinkevičius komentarų neteikė.

Seimo LVŽS frakcijos seniūnas R.Karbauskis antradienį sakė, kad, jeigu V.Sinkevičiaus vizitas bus sėkmingas, o U.von der Leyen laikinojo ministro kandidatūra pasirodys tinkama, kito pretendento į EK nebus ieškoma.

S.Skvernelis buvo informuotas apie V.Sinkevičiaus kelionę į Briuselį ir susitikimą su U.von der Leyen.

Tačiau šis vizitas, kaip sakė premjero patarėjas viešųjų ryšių klausimais Tomas Beržinskas, vyko ne S.Skvernelio pastangomis.

28-ių politikas ministru dirba nuo 2017 metų, yra dirbęs valstybės įmonėse „Lietuvos oro uostai“, Lietuvos pašte, įstaigoje „Investuok Lietuvoje“, buvo programos „Kurk Lietuvai“ dalyvis.

V.Sinkevičius taip pat yra dirbęs Vašingtono Europos analizės centre (CEPA), stažavosi Lietuvos ambasadoje Jungtinėse Valstijose.

Nauja Europos Komisija formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų, ji pradės darbą lapkritį.

Kadenciją baigiančioje komisijoje dirba už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius