-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 09 /18:10

Dėl pasimatymo su G.Nausėda kariuomenės vadui V.Bako įspėjimas: laukia atsakymų arba kvies jį į Seimą

Tai, kad Lietuvos kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko kabineto duris kandidatui į šalies vadovus Gitanui Nausėdai padėjo atverti ir į susitikimą jį atlydėjo Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus, sukėlė konkurento prezidento rinkimuose premjero Sauliaus Skvernelio susidomėjimą bei sulaukė atgarsio Seime. J.V.Žukas sako, kad V.Sutkus – jo pažįstamas iš Žaliaraiščių gretų, be to, tarpininkavęs ir susitikimams su Izraelio verslininkais. G.Nausėda nurodo apie visus susitikimus pranešantis savo feisbuko paskyroje. Tiesa, V.Sutkaus dalyvavimą jis buvo nutylėjęs.
Vytautas Jonas Žukas ir Vytautas Bakas
Vytautas Jonas Žukas ir Vytautas Bakas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pas J.V.Žuką biure apsilankęs G.Nausėda domėjosi nacionalinio saugumo ir gynybos klausimais. Taip pat kandidatas į prezidentus generolui pranešė, kad tapęs šalies vadovu norėtų jam pasiūlyti pareigas naujojoje prezidento administracijoje.

Ką veikė drauge, V.Sutkus nekomentuoja. G.Nausėda kilusį ažiotažą vertina kaip oponentų puolimą.

Tuo metu Seime, beje, iš S.Skvernelio rinkiminės komandos aplinkos, radosi norinčiųjų kviestis J.V.Žuką pasiaiškinti dėl minėto susitikimo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Sutkus

Nori atsakymų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas, kuris kartu yra ir kandidato į prezidentus S.Skvernelio rinkimų štabo vadovas, sakė, kad, jeigu nebus „kažkokių atsakymų“, artimiausiame komiteto posėdyje bus svarstoma, ar kviestis J.V.Žuką pasiaiškinti dėl įvykusio susitikimo su G.Nausėda ir V.Sutkumi.

Taip pat, anot jo, bus apsvarstyta situacija, ar normalu, kai „kariuomenė yra politizuojama, veikiantis generolas dalyvauja politinėje veikloje“ ir panašiai.

Klausiamas, kokių konkrečiai atsakymų jam reikia, V.Bakas aiškino, kad nori sužinoti, kas vyko minėtame susitikime.

Jeigu aš nereaguosiu į šitą situaciją, (...) kaip politikas turėsiu prisiimti atsakomybę, – sako S.Skvernelio štabui vadovaujantis NSGK pirmininkas.

„Akivaizdu, kad netgi regimybė, jog kariuomenėje gali vykti kažkokie neskaidrūs procesai arba atskiriems verslininkams sudaromos išskirtinės sąlygos, ji daro labai didelę žalą krašto apsaugos sistemai, tai reputacijai, kurią pavyko atkurti, toms pastangoms, kurias dėjome, jog būtų užtikrintas maksimalus skaidrumas.

Mano galva, apskritai jeigu jau kviečiami verslininkai – aš taip pat susitikinėju su verslininkais, tai tokiu atveju kviečiamos visos konfederacijos. Jeigu kalbama apie kažkokius įsigijimus, planus – aš čia dabar matau, jau spaudoje rašo apie tai, kad čia sraigtasparnius kažkokius ruošiasi įsigyti, apie tai turi būti kalbama viešai“, – įsitikinęs V.Bakas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

V.Bakas sako savo iniciatyva kelsiantis klausimą dėl J.V.Žuko iškvietimo pasiaiškinti Seimo NSGK. Jis nemano, kad kaip S.Skvernelio rinkimų štabo vadovas, gali supainioti interesus.

„Jokiu būdu. Aš esu visų pirma Seimo narys ir NSGK pirmininkas. Iš tiesų, aš vakar svarsčiau apie tokį dalyką, kad gali iškilti, tarkim, žurnalistams, tokių klausimų. Bet, žinote, jeigu aš nereaguosiu į šitą situaciją, kada yra požymiai tokios neskaidrios veiklos vėl kariuomenėje, kaip politikas, turėsiu prisiimti atsakomybę.

Aš, kaip politikas, kuruojantis tą sritį – gynybos įsigijimus, parlamentinę kontrolę vykdantis, negaliu nereaguoti į dalykus, kurie kelia abejonių arba gali padaryti žalos vėl krašto apsaugos sistemai“, – komentavo V.Bakas.

Dėkingas padedantiems žmonėms

Gitanas Nausėda savo profilyje feisbuke parašė apgailestaująs, kad viešai deklaruotas susitikimas su kariuomenės vadu tapo „dar vienu politinės kovos įrankiu, kurį oponentai naudoja siekdami negarbingų tikslų – užsipulti varžovą, mesti šešėlį, sukelti visuomenėje nepasitikėjimą“.

„Vietoje to, kad vyktų polemika dalykinėmis temomis, rinkimų kampanijos dalyvius stengiamasi įvelti į peštynes, o rinkėjas klaidinamas iš piršto laužtomis prielaidomis.

Toks veikimo būdas ypač ryškus pastarosiomis savaitėmis – vienos valstybės priežiūros institucijos puolamos siekiant sukelti visuomenės nepasitikėjimą, kitos – nukenksminamos, trečios pajungiamos nešvariai kovai, teikiant joms teisiškai nepagrįstus skundus“, – aiškino jis.

G.Nausėda tikino veikiantis sąžiningai. Jis teigė, kad per pastaruosius pusę metų turėjo šimtus susitikimų su Lietuvos žmonėmis, visuomeninėmis organizacijomis, profesinėmis sąjungomis, užsienio diplomatais.

Visi mano susitikimai yra absoliučiai skaidrūs – apie juos, kaip ir apie susitikimą su kariuomenės vadu, informuoju savo „Facebook“ profilyje, – rašė G.Nausėda.

„Visus juos padeda organizuoti mane palaikantys žmonės. Aš nesu partijos kandidatas, nesinaudoju valstybės administracijos resursu, todėl esu dėkingas padedantiems žmonėms, kurie man padeda šios kampanijos metu.

Visi mano susitikimai yra absoliučiai skaidrūs – apie juos, kaip ir apie susitikimą su kariuomenės vadu, informuoju savo „Facebook“ profilyje. Neturiu jokių įsipareigojimų nei žmonėms su kuriais susitinku, nei tiems, kurie man padeda kampanijos metu“, – rašė G.Nausėda.

Vis dėlto, koks buvo V.Sutkaus vaidmuo susitikime ir kodėl susitikti su V.Žuku nutarė tarpininkaujant V.Sutkui G.Nausėda nepaaiškino.

Neoficialus susitikimas

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai Mindaugas Neimontas teigė, kad J.V.Žukas su G.Nausėda susitiko vasario 18 dieną, 12–13 valandą kariuomenės vado biure.

„Susitikimas buvo neoficialus, kandidato iniciatyva, organizuotas LVK prezidento V.Sutkaus, kurį generolas asmeniškai pažįsta jau apie 30 metų, nuo Sąjūdžio laikų, kai kartu buvo Žaliaraiščių gretose“, – pasakojo M.Neimontas.

Susitikimas buvo neoficialus, kandidato iniciatyva, organizuotas LVK prezidento V.Sutkaus, kurį generolas asmeniškai pažįsta jau apie 30 metų, nuo Sąjūdžio laikų, kai kartu buvo Žaliaraiščių gretose.

Anot jo, G.Nausėda, kurį į kariuomenės vado biurą atlydėjo V.Sutkus, susitikimo metu domėjosi nacionalinio saugumo ir gynybos klausimais.

„Be to, pokalbio metu jis informavo gen. ltn. J.V.Žuką, kad jei būtų išrinktas Lietuvos Respublikos prezidentu, norėtų jį pakviesti į savo komandą patarėju nacionalinio saugumo klausimais. Generolas atsakė, kad darbo pasiūlymus gali svarstyti tik išėjęs į atsargą. Svečiui jis nieko nepažadėjo ir nebuvo jokio susitarimo“, – aiškino M.Neimontas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Jonas Žukas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Jonas Žukas

Jis sakė, kad Lietuvos kariuomenės biuro durys yra vienodai atviros visiems kandidatams į prezidentus, kuriuos domina šalies saugumo ir gynybos klausimai. Kol kas kiti kandidatai į J.V.Žuką dėl susitikimo nesikreipė.

„Generolas Žukas pabrėžia, kad nedalyvauja jokioje politinėje veikloje ar kurio nors kandidato rinkimų kampanijoje. Jeigu išėjęs į atsargą (š. m. liepos pabaigoje) jis sulauktų naujojo prezidento ar kito darbdavio darbo pasiūlymo, jį svarstytų“, – pažymėjo M.Neimontas.

Tarpininkavo ir kitiems susitikimams

BNS J.V.Žukas antradienį taip pat patvirtino, kad V.Sutkus yra tarpininkavęs jo susitikimams su Izraelio verslininkais, kur buvo aptarti pasiūlymai Lietuvai įsigyti raketinių sistemų ar sraigtasparnių. Kariuomenės vadas sakė, jog su ta verslininkų grupe V.Sutkus yra ėjęs ir į Vyriausybę.

„Ir anos Vyriausybės, ir šitos Vyriausybės buvo, (...) nes pinigų biudžete nėra, bet Izraelio atstovai siūlė tiesiog imti į skolą. Aš negaliu to dalyko be Vyriausybės sprendimo daryti. Tai jie ėjo į Vyriausybę su tais pačiais žmonėm, ar Sutkus vienas ėjo, aš nežinau“, – kalbėjo J.V.Žukas.

Ir anos Vyriausybės, ir šitos Vyriausybės buvo, (...) nes pinigų biudžete nėra, bet Izraelio atstovai siūlė tiesiog imti į skolą. Aš negaliu to dalyko be Vyriausybės sprendimo daryti. Tai jie ėjo į Vyriausybę su tais pačiais žmonėm, ar Sutkus vienas ėjo, aš nežinau.

Vyriausybės atstovai teigia, kad S.Skvernelis nėra kalbėjęs su V.Sutkumi dėl sraigtasparnių pirkimo.

„Galiu patikinti, kad pono Sutkaus ir ministro pirmininko S.Skvernelio susitikimo sraigtasparnių įsigijimo klausimu tikrai nevyko“, – BNS sakė premjero patarėjas Arnoldas Pikžirnis.

Nutarė atsiriboti

LVK – didžiausios paslaugų, prekybos ir aukštųjų technologijų įmones vienijančios verslo organizacijos prezidentas V.Sutkus aiškino nusprendęs nekomentuoti savo vaidmens organizuojant bei dalyvaujant G.Nausėdos ir J.V.Žuko susitikime.

„Kandidatų politinėse batalijose nedalyvauju, nenoriu dalyvauti ir dėl to nekomentuoju politikų pasisakymų rinkimų kovoje“, – 15min sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Susisiekus su G.Nausėda, šis sakė esantis susitikime ir dėl komentaro nurodė kreiptis į savo rinkimų štabo komunikacijos vadovą Aistį Zabarauską.

S.Skvernelio klausimas

Klausimą dėl to, ar į J.V.Žuko kabinetą jį atvedė įtakingas verslo lobistas V.Sutkus, atstovaujantis ir stambioms verslo įmonėms, G.Nausėdai BNS rengtų prezidentinių debatų metu pirmadienį uždavė jo konkurentas rinkimuose premjeras S.Skvernelis.

G.Nausėda atsakė, kad jo niekur vesti nereikia, jis turi „savo kojas ir savo galvą“ ir eina, kur jam patinka. Tačiau sulaukęs papildomo S.Skvernelio klausimo apie „tarpininką“, jis patvirtino, kad susitikime buvo ir V.Sutkus.

Kartu G.Nausėda tvirtino nesuprantąs, kodėl S.Skvernelis V.Sutkų „staiga įvardijo visokiausiais pasaulio baisumais“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Palaukit, apie ką jūs ten kalbėjot, dar ir apie kažkokį banko atstovavimą. Neįsivaizduoju, apie ką jūs kalbate. Kiek man šiandien žinoma, jis yra Verslo konfederacijos prezidentas, ar ne, ir jūs pats asmeniškai, turbūt neneigsite šito, su juo dažnai susitinkate, svarstote įvairius klausimus“, – kalbėjo jis.

Nesolidu ir nederama

G.Nausėdos susitikimas su J.V.Žuku sulaukė atgarsio ir Seime. Reaguodama kandidato į prezidentus viešus pareiškimus apie tai, kad jis norėtų šiuo metu savo pareigas atliekantį kariuomenės vadą matyti savo politinio pasitikėjimo komandoje bei paaiškėjusias aplinkybes, jog pas kariuomenės vadą jis esą lankosi su verslo lobistu, turinčiu su gynybos pramone susijusių interesų, Seimo NSGK vicepirmininkė konservatorė Rasa Juknevičienė sakė, kad toks G. Nausėdos elgesys yra nesolidus, nederamas ir kenkia J.V.Žuko autoritetui, o kartu visai kariuomenei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

„Kandidatas į prezidentus, o tuo pačiu ir į vyriausiuosius ginkluotųjų pajėgų vadus, G.Nausėda sąmoningai ar iš nepatyrimo, bet įtraukė kariuomenės vadą į politinę rinkimų kampaniją. Tai nederamas elgesys, nes kariuomenė politikoje nedalyvauja.

Paaiškėjusios aplinkybės, kad pas kariuomenės vadą einama kartu su verslo lobistais, taip pat neprideda nei solidumo, nei orumo“, – pabrėžė ji.

Paaiškėjusios aplinkybės, kad pas kariuomenės vadą einama kartu su verslo lobistais, taip pat neprideda nei solidumo, nei orumo.

Taip pat R.Juknevičienė paragino G.Nausėdą vengti kariuomenės politizavimo ir nebesinaudoti kariuomenės vado J.V.Žuko autoritetu savo rinkimų kampanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius