-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 21

G.Nausėdos planas: iki kovo skiepyti 10 tūkst. žmonių per dieną, nuo balandžio – 34 tūkst. per dieną. Ar tai įmanoma?

Prezidentūra ketvirtadienį pasidalijo skaičiavimas, kokie vakcinavimo nuo koronaviruso tempai reikalingi tam, kad iki vasaros vidurio būtų paskiepyta 70 proc. populiacijos. Skaičiai įspūdingi, bet klausimas, iš kur tiek gausime vakcinos. Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas 15min teigė, kad su dabartiniais vakcinos kiekiais tokio plano nepasieksime, tačiau situacija gali greitai pasikeisti. Anot politiko, prezidentas tam ir lyderis, kad keltų ambicingus tikslus.

Prezidentūros skaičiavimais ketvirtadienį LRT Radijo laidoje „Ryto garsai“ pasidalijo prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

„Be jokios abejonės, jeigu kalbame apie visuomeninio imuniteto ribą, reikalinga paskiepyti apie 70 proc. gyventojų, siekiant padaryti tai iki vasaros vidurio, esame paskaičiavę, iki kovo mėnesio vakcinavimo tempai turėtų pasiekti bent 10 tūkstančių asmenų kiekvieną dieną, įskaitant savaitgalius ir švenčių dienas.

O nuo balandžio tempai turėtų ryškiai paspartėti ir siekti 34 tūkstančius kiekvieną dieną“, – LRT Radijui sakė patarėjas, pabrėžęs, kad yra ženklų, kad situacija su gaunamais vakcinų skaičiais gerės – vakcinų gausime daugiau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Krėpšta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Krėpšta

Kiek vakcinų dozių jau spėjome panaudoti?

Paskutinė skelbiama Lietuvos statistikos departamento informacija už sausio 20 dieną rodo, kad iki prezidento patarėjo minimų vakcinavimo tempų mums dar toli: minėtą parą parą vakcinuota pirma skiepo doze: 1427 žmonės, antrąja – 1632, tad iš viso vakcinas gavo per 3 tūkst. žmonių.

Iš viso pirmąja skiepo doze vakcinuota 56,3 tūkst. žmonių, dviem skiepo dozėmis – 8,2 tūkst. žmonių.

Nuo pirmojo skiepo Lietuvoje, kuris buvo sušvirkštas gruodį per didžiąsias metų šventes, iki šiol iš viso panaudota 64,6 tūkst. vakcinų dozių.

Lietuvos iki šiol gautos vakcinų dozės

Sveikatos apsaugos ministerijos nuotr. /Lietuvos gautųi „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinų kiekiai
Sveikatos apsaugos ministerijos nuotr. /Lietuvos gautųi „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinų kiekiai

Taip pat dar esame gavę 2,4 tūkst. „Moderna“ vakcinos dozių.

Iki kovo žada tik šiek tiek didesnes siuntas

Praėjusią savaitę iš vakcinos gamintojo „BioNTech“ ir „Pfizer“ buvo atskriejusi šokiruojanti žinia, kad artimiausią mėnesį bus pristatyta perpus mažiau vakcinų, nei žadėta – vietoje 108,8 tūkst. dozių tik 54,4 tūkst.

Tačiau Lietuvai ir kelioms kitoms šalims užprotestavus, pažadėta kiekius atstatyti greičiau, nuo sausio 25-osios.

VIDEO: G.Nausėdos komentarai po Europos Vadovų Tarybos posėdžio dėl vakcinavimo spartos užtikrinimo

Likusį sausį ir vasarį planuojamas šešiais procentais didesnis tiekimas.

Trečiadienį sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta BNS sakė, kad ministerija gavo vakcinų tiekimo grafikus iki vasario pabaigos, tačiau kovo mėnesio grafikas, nors žadėta, pateiktas nebuvo.

„Likusį sausį ir vasarį planuojamas šešiais procentais didesnis tiekimas, nei buvo pagal pirminį tiekimo grafiką, negalvojant apie sumažintas siuntas, kurios buvo“, – BNS sakė ministro atstovė spaudai.

A.Matulas: pasiekti būtų sunku, bet įmanoma

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius A.Matulas 15min ketvirtadienį sakė, kad žvelgiant į dabar gaunamus vakcinos kiekius, sunku įsivaizduoti, kad mes pasiektume G.Nausėdos iškeltą tikslą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Matulas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Matulas

„Bet manau, kad gerai, jog valstybės vadovas suformuluoja ambicingus tikslus. Galbūt jis turi daugiau informacijos iš Europos Komisijos, kiek vakcinų mes gausime ateityje. Vis tiek jo argumentai yra kažkuo pagrįsti“, – sakė parlamentaras.

A.Matulo teigimu, būtų keista, jei valstybės vadovas formuluotų siekius, kuriuos būtų lengva bet kam pasiekti.

„Aš irgi manau, kad to pasiekti sunku, bet įmanoma. Visa problema yra vakcinų kiekis“, – pripažino jis.

Visa problema yra vakcinų kiekis.

A.Matulo teigimu, Lietuva yra pasirengusi vakcinacijai – tai galima vykdyti per gydymo įstaigas, taip pat, atsižvelgiant į tai, kokios atkeliaus vakcinos ir ar joms galbūt nebereikės užtikrinti itin žemos temperatūros – ir per vaistines.

„Žodžiu, Lietuva susitvarkys su vakcinavimu, priklauso nuo kiekio. Matyt, prezidentas turėjo galvoje ir tai, kad visuotinis imunitetas bus įgytas ne tik vakcinavimu, bet ir persirgus“, – pridūrė komiteto pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad persirgusių yra beveik 170 tūkst. Ir tai – tik oficialūs duomenys.

Parlamentaras svarstė, kad su nefiksuotais atvejais Lietuvoje persirgusių COVID-19 sukelta liga liepos mėnesį gali būti ir ketvirtis milijono.

„Pridėjus šį skaičių prie vakcinuotų, man atrodo, kad tą tikslą įmanoma pasiekti“, – svarstė jis.

A.Matulo teigimu, kai tik bus galimybė, į vakcinacijos procesą įsilies ir privatus verslas.

Seimo narys sakė sulaukiantis verslininkų skambučių, su klausimais, kur gauti komercinių vakcinų. Anot jo, verslininkai sutiktų už vakcinas mokėti bet kokią kainą, kad tik galėtų skiepyti savo darbuotojus.

„Ir ne tik juos, o dar kokį pusę rajono – jie sutinka sponsoriauti, klausia, kaip galima gauti. Reikia pergalvoti, kaip įtraukti ir privatų verslą. Tų priemonių visokių galima rasti“, – sakė jis.

A.Matulo teigimu, Europos vaistų agentūra ateityje registruos daugiau vakcinų, tad jis konstatavo, jog G.Nausėdos tikslą pasiekti bus sunku, bet įmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius