Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 12

G.Nausėdos turtas – namas nevertas nė 700 tūkst. eurų, knygų kolekcijos deklaruoti nepavyko

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį paviešino, kiek turto yra deklaravę kandidatai į prezidentus. Gitanas Nausėda pateikė 2017-ųjų duomenis. Per praėjusius metus jis nesukaupė daug daugiau santaupų, nei turėjo užpernai, o šiemet rinkimų kampanijai skyrė kone pusę jų. Klausimų kelia ir G.Nausėdos namo vertė – pasirodo, kad įsigyjant jis nebuvo vertas nė 700 tūkst. eurų.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

G.Nausėda VRK deklaravo savo, o ne šeimos turtą, ir ne už pernai, o už 2017-uosius, nes taip numatoma pagal įstatymus. Todėl lieka neaišku, kaip kito kandidato finansinė padėtis pernai, kai rugsėjį jis išėjo iš darbo SEB banke.

2017 m. G.Nausėda deklaravo gavęs 103 551 eurus pajamų. Mokesčių jis sumokėjo 12 677 eurus.

G.Nausėdos rinkimų štabo komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas 15min nurodė, kad kandidatas deklaravo 2017 m. turtą, nes vadovaujantis Lietuvos teisės aktais, jeigu pareiškinių dokumentų būti kandidatais į Lietuvos Respublikos prezidentus pateikimas vyksta iki gegužės 1 d. (terminas iki kada turi būti pateiktos deklaracijos už praėjusius metus), tai VRK yra naudojamos ir skelbiamos užpraėjusių metų (šiuo atveju 2017 m.) pajamų ir turto deklaracijos.

Beveik visą deklaruojamo turto vertę sudaro namo su žeme įsigijimo ir statybos vertė.

Namas nevertas milijono?

G.Nausėda deklaravo šeimos turtą, tačiau viešai prieinama tik vieno kandidato deklaracija, nes tik tai įmanoma padaryti pagal įstatymus. Jo turimo turto vertė, anot deklaracijos, 335 386 eurai.

G.Nausėda turi namą išskirtinėje Vilniaus vietoje – Pavilnių regioniniame parke, šalia Pūčkorių atodangos. Todėl tokia turto vertė stebina. Tačiau kandidato štabo atstovas A.Zabarauskas aiškina, kad klaidos čia nėra.

„Visas kandidato privalomas registruoti turtas valdomas bendrąja jungtine nuosavybe su žmona, todėl teikiant turto deklaracijas šeimos turtas padalintas pusiau į dvi lygias dalis. Kandidato turto deklaracijoje matoma turto vertė yra pusė G.Nausėdos su žmona turimo turto. Beveik visą deklaruojamo turto vertę sudaro namo su žeme įsigijimo ir statybos vertė“, – nurodo jis.

Knygų nedeklaravo

Klausimų kelia ir tai, kad deklaracijoje nematoma G.Nausėdos sukaupta knygų kolekcija. Pats savo gausia biblioteka ir pomėgiu istoriniams leidiniams besididžiuojantis G.Nausėda viešai yra sakęs, kad turi apie 4 tūkst. knygų, iš kurių keli šimtai – reti leidiniai, išleisti iki 1904 metų.

G.Nausėda neslėpė, kad knygų kolekcionavimas – brangus pomėgis, tačiau kiek jis vertas, iš kandidato deklaracijos nepaaiškėja. Šis turtas liko nedeklaruotas, paaiškino A.Zabarauskas.

„Knygų kolekcija nepatenka po jokio deklaruojamo turto apibrėžimais“, – 15min nurodė jis.

Knygų kolekcija nepatenka po jokio deklaruojamo turto apibrėžimais.

Pusė santaupų rinkimams?

Nors išmano finansus, prezidento posto siekiantis G.Nausėda neinvestuoja. VRK pateiktais duomenimis, 2017-aisiais jis turėjo vos 10 eurų vertų akcijų, o dabar nebeturi net jų.

„Tai kelios AB „Telteksa“ akcijos, bet 2018 m. jos parduotos ir šiuo metu jokių vertybinių popierių kandidatas nebeturi“, – aiškino A.Zabarauskas.

Dar G.Nausėda deklaravo turintis 137 331 euro paskolą ir tik 35 912 eurų santaupų. Tai 2017-ųjų duomenys, todėl neaišku, ar pernai kandidatas sutaupė daugiau, ar savo rinkimų kampanijai pervedė kone pusę santaupų, nes šiemet kovo 22 dieną jis į savo rinkimų sąskaitą pervedė 17 700 eurų.

Šiuo metu G.Nausėdos rinkimų sąskaitoje 121 717 eurų.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius