-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 11 /11:27

G.Surplys: Kinijos atstovas patikino, kad užtektų pakeisti Taivano atstovybės pavadinimą

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkės pavaduotojas „valstietis“ Giedrius Surplys šią savaitę susitiko su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu Lietuvoje Qu Baihua aptarti didėjančios įtampos tarp valstybių. G.Surplys teigė iš Kinijos atstovo išgirdęs patikinimą, kad Lietuvai užtektų pakeisti Taivano atstovybės pavadinimą ir konfliktas su Kinija esą baigtųsi.
Spaudos konferencija Kinijos ambasadoje
Spaudos konferencija Kinijos ambasadoje / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Opozicinių „valstiečių“ atstovas teigė iš jo sulaukęs patikinimo, kad konfliktas baigtųsi, jei būtų pervadinta Vilniuje atidaryta Taivaniečių atstovybė.

Kinijos raudona linija

„Aš buvau susitikęs su laikinuoju reikalų patikėtiniu jų kvietimu Lietuvoje, jų ambasadoje, apie tai aš informavau ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkę, ir ministrą, ir Valstybės saugumo departamento vadovą, taip visada darau, jei manau, kad yra valstybinės svarbos reikalas“, – BNS sakė G.Surplys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys

„Jūs sunkiai patikėsite, bet aš ir su Taivano atstovais buvau susitikęs, kai viešėjome su delegacija JAV, buvau susitikęs su jų atstovybės vadove. Mano tikslas yra medijuoti, aš įsitikinęs, kad niekam nereikia aštrių konfliktų“, – kalbėjo URK vicepirmininkas.

Jis teigė iš Kinijos laikinojo reikalų patikėtinio išgirdęs, kad pagrindinė konflikto priežastis yra Taivaniečių atstovybės Vilniuje pavadinimas, nes „kai prasideda kalba apie oficialų pavadinimą, tai jiems yra raudona linija, kurios jie niekam neleidžia peržengti“.

„Esminis klausimas, kurį aš uždaviau, ar tikrai tai yra tik apie pavadinimą, nes mūsų valdantieji nuolat kartoja, kad tai nėra apie pavadinimą, kad Kinija yra įsiutusi dėl mūsų 5G ryšio uždraudimo, kad kinų kompanija diegtų, tiek dėl mūsų pasitraukimo iš „17+1“ formato. Ambasados patikėtinis patikino, kad esmė – tik pavadinimas, ir jie neprieštarauja, kad Taipėjaus atstovybė veiktų Lietuvoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, bet problema yra pavadinimas ir tai, kad nelabai kas kalbasi su jais iš mūsų ministerijos“, – pasakojo G.Surplys.

Jeigu mes pakeistume tas kelias raideles ir pavadintume atstovybę kaip visur pasaulyje, tai visas konfliktas baigtųsi

„Mes kalbėjome, kas būtų, jeigu būtų. Jų pozicija tokia, kad Lietuva tikrai gali iš šitos situacijos išeiti kaip laimėtoja, (...) jeigu mes pakeistume tas kelias raideles ir pavadintume atstovybę kaip visur pasaulyje, tai visas konfliktas baigtųsi“, – teigė opozicijos atstovas.

Kinija šią savaitę oficialiai pranešė stabdanti jautienos, pieno produktų ir alaus importą iš Lietuvos. Kinijos muitinės sistemos nuo pernai gruodžio iš esmės nebepriima Lietuvos prekių, tačiau oficialiai Pekinas apie tai iki šiol nebuvo pranešęs.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Taivaniečių atstovybė Vilniuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Taivaniečių atstovybė Vilniuje

URK pirmininkė: Seimo nariai yra laisvi veikti

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė BNS patvirtino, kad Seimo narys savaitės pradžioje ją raštiškai informavo susitiksiantis su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu, tačiau tai esanti jautri tema ir ji plačiai nekomentuosianti.

„Šios savaitės pradžioje gavau trumpą kolegos laišką, informuojantį, kad jis susitiks su laikinuoju reikalų patikėtiniu ir galės pateikti informaciją apie susitikimo, pokalbio turinį, jei įdomu. Nesu po to kalbėjusi su ponu Surpliu, kaip galiu suprasti, niekas iš tų, kuriems jis rašė, nesusidomėjo pokalbio turiniu, tai dėl to reikia kalbėtis su žurnalistais“, – sakė L.L.Andrikienė.

„Mano vertinimas: gyvename demokratinėje šalyje, kur kiekvienas Seimo narys yra laisvas veikti taip, kaip jis suvokia savo misiją ir atsakomybę, savo pareigas, kaip objektyviai sugeba įvertinti situaciją, šiandienos iššūkius, su kuriais susiduria Lietuva“, – sakė komiteto pirmininkė.

Ji taip pat priminė Seimo delegacijos vizitą JAV, kurio metu JAV kongrese ir Senate buvo registruoti siūlymai dėl Taivano atstovybės Vašingtone pavadinimo pakeitimo iš „Taipėjaus ekonominių ir kultūrinių ryšių atstovybės“ į „Taivano atstovybę“.

„Praėjusią savaitę kaip Seimo URK atstovai su kolega Giedriumi lankėmės Vašingtone, susitikome su įspūdingu skaičiumi JAV Atstovų rūmų ir Senato narių, girdėjome jų vertinimus. Mūsų vizito metu paraleliai ir JAV kongrese, ir Senate buvo įregistruoti įstatymo projektai, kad JAV administracija įpareigojama derėtis su Taivanu dėl pastarojo atstovybės pavadinimo pakeitimo. Nėra jokių abejonių, kad įstatymas bus priimtas – politinės valios šiuo klausimu nestokojama. Šis JAV, kuri yra Lietuvos strateginė partnerė, žingsnis – puikus atsakymas kritikams Lietuvoje dėl mūsų santykių su Kinija“, – reziumavo komiteto vadovė.

Pavadinimą kinų kalba ragino pakeisti ir G.Nausėda

Prezidentas Gitanas Nausėda sausio pabaigoje taip pat paragino pakeisti Taivano atstovybės Lietuvoje pavadinimą kinų kalba. Anot jo, nėra gerai, kai pavadinimas anglų ir kinų kalbomis skiriasi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./NATO ceremonija Rukloje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./NATO ceremonija Rukloje

„Šiandien mes turime tokią situaciją, kuomet Taivano atstovybės pavadinimas lietuvių, anglų ir mandarinų kalbomis nesutampa. Tai bent jau ištaisykime tuos dalykus, kurie aiškiai matyti juodu ant balto“, – sakė Lietuvos radijui prezidentas.

Lietuvių ir anglų kalbomis pavadinimas skamba kaip Taivaniečių atstovybė, o kinų kalba – kaip Taivano.

Paklaustas, ar palaikytų Taivaniečių atstovybės pavadinimo mandarinų kalba keitimą, G.Nausėda atsakė:

„Tai yra visiškai natūralu, apie kokią organizaciją mes bekalbėtume, ar apie įmonę, ar apie atstovybę, jeigu pavadinimas skirtingomis kalbomis skiriasi, tai kelia visiškai nereikalingus klausimus ir nereikalingas įtampas. Tai šitoje vietoje, aš manau, mes galime labai aiškiai susitarti“.

Vyriausybės pozicija kol kas yra tokia, kad oficialaus pavadinimo nesirengiama keisti. Taip pat teigiama, kad dėl to nėra pokalbių su Taivano atstovais.

Eksportas sustojo

Europos Komisijos duomenimis, Lietuvos eksportas į Kiniją gruodį, palyginti su tuo pat mėnesiu užpernai, krito 91 procentu.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius