Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 20

Gabrielius Landsbergis: Ukrainos atstatymas galėtų prasidėti jau dabar

Ukrainos atstatymo darbai miestuose, kurie apšaudomi tik retkarčiais, galėtų prasidėti jau dabar, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Prie to, anot jo, galėtų prisidėti tiek Europa, tiek Lietuva dvišaliu pagrindu. Ukrainos atstatymui, ministro įsitikinimu, galėtų būti panaudotas ir Europoje užšaldytas Rusijos turtas.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Atstatymo darbai, mano supratimu, jau gali prasidėti dabar ir paskutinėje Europos ministrų taryboje šį klausimą kėliau.

Suprantama, kad atstatinėti miestus, kurie vis dar yra bombarduojami, netgi ir Vakarų Ukrainoje, gali būti sudėtingas uždavinys. Bet mes galime prisidėti kaip Europa arbe netgi dvišaliu būdu galime prisidėti prie miestų valymo, išminavimo ir pradinių atstatomųjų darbų.

Tą jau, manau, galime daryti dabar, ypač tuose regionuose, kurie kartais dar vis apšaudomi, bet vis dėlto gyvenimas juose vyksta toliau“, – interviu „YouTube“ kanale „Atviras Seimas“ antradienį komentavo užsienio reikalų ministras.

G.Landsbergio įsitikinimu, Rusija turės susimokėti už žalą, padarytą Ukrainoje. Tai, anot jo, susiję su karo pabaiga.

„Tai yra reparacijų klausimas. Mano įsivaizdavimas – aišku, Rusija turės susimokėti už tai, ką ji padarė, čia negali būti klausimų“, – kalbėjo politikas.

Ukrainos atstatymui, jo nuomone, galėtų būti panaudotas Europoje užšaldytas Rusijos turtas.

„Europoje yra labai daug Rusijos resursų, jų garantinis fondas, kuris yra užšaldytas, netgi ir tam tikri aukso resursai ir taip toliau. Visa tai gali būti panaudota Ukrainai atstatyti. Noriu tikėti, kad taip ir bus“, – reiškė viltį ministras.

Kad Lietuvos verslas galėtų padėti Ukrainai atstatyti šalį, anksčiau užsiminė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Šalies vadovas išreiškė prašymą Lietuvos statybų verslui, kad šis apsvarstytų galimybes dalyvauti specialia technika valant griuvėsius Ukrainoje.

Ukrainos Vyriausybė anksčiau skelbė, jog jau ruošiasi atstatinėti karo nuniokotus miestus Kyjivo regione, Černihivo, Sumų ir Žytomyro regionuose.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė užsitikrinęs Jungtinės Karalystės paramą Ukrainai po karo atstatyti.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24 dieną inicijavo įsiveržimą į Ukrainą, tvirtindamas, kad ten vykdomas rusakalbių „genocidas“, rašo BNS.

Jis taip pat apkaltino provakarietišką valstybę glaudžiais ryšiais su NATO, kurią Maskva laiko grėsme nacionaliniam saugumui, ir savo pajėgoms kėlė uždavinį Ukrainą „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“.

Tačiau Kyjivas ir jo sąjungininkai Vakaruose šį įsiveržimą laiko neišprovokuotu ir nepagrįstu.

Per kautynes, kurių metu Rusijos pajėgos beatodairiškai atakuoja gyvenamąsias teritorijas, žuvo tūkstančiai civilių, dar milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius