Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 11 17

Galimybių pasas: kodėl jis įvestas vaikams ir kada gali būti atšauktas

Trečiadienį Vyriausybė pritarė tam, kad galimybių paso kai kurioms veikloms reikės ir dvylikamečiams. Šis pakeitimas įsigalios nuo gruodžio 28 dienos. Šiuo metu galimybių paso prekybos centruose ir kitur reikalaujama iš 16 metų ir vyresnių asmenų. Apie tai, ar vaikiškas galimybių pasas padės valdyti koronaviruso pandemiją ir kada apskritai gali būti atšauktas galimybių pasas, portalo 15min videolaidoje „15/15“ jos vedėja Aistė Čiučiurkaitė kalbėjosi su sveikatos apsaugos viceministre Aušra Bilotiene Motiejūniene.

– Koks tikslas galimybių pasą įvesti ir vaikams nuo 12 metų?

– Tikriausiai niekam nėra paslaptis, kad vaikai nemažai serga (...) ir dėl to yra tam tikros šalys, kurios imasi priemonių būtent nuo 12 metų. Mes esame ne išimtis.

– Kokios kitos šalys?

– Pabaigsiu mintį. Truputėlį skiriasi, matyt, ir skirsis, (pasas) nuo suaugusių. Šiuo metu yra bendras principas, kad nuo 12 metų galimybių pasas bus įvestas ir vaikams, tačiau kaip tai atrodys? Tikrai neformalus ugdymas nenukentės. Ugdymas ir susijusios programos, muziejai ir visi panašūs elementai išlieka nereikalaujant (galimybių paso). Pagrindinis tikslas – kad mes žinotume vaiko statusą, kadangi vaikai labai dažnai serga besimptomiškai. Yra dalis, kuri testuojasi mokyklose, tai, kaip aš ir minėjau, matyt, sprendimai bus priimami dar kažkurį laiką. Šiuo metu yra diskutuojama apie priemones, kurios galėtų būti taikomos papildomos nuo 12 iki 16 metų vaikams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

– Sakote, kad svarbu žinoti vaiko statusą. Ką tai reiškia? Praplėskite mintį.

– Norėjau pasakyti, kad yra svarbu žinoti pandemijos situacijoje, nes ne visi vaikai testuojasi, ir mes galime nežinoti, ar vaikas serga COVID-19, ar neserga. Dabar turime duomenis, kad apie 50 proc. visų moksleivių testuojasi. Šiandien detalizuojame situaciją, kiek tokių mokinių yra nuo 12 iki 16 metų – tam, kad nesudarytume problemų. Kadangi didžiąja dalimi testuojasi antigeno testais mokyklose, svarbu žinoti, kad bendrose uždarose patalpose tikrai susirenka vaikai, kurie neserga COVID‘u. Prailgintos atostogos davė šiokį tokį efektą, bet nesinori vaikų visiškai uždaryti namuose, nėra tokio tikslo. Norisi maksimaliai ir neformalųjį ugdymą, ir ugdymą išlaikyti kontaktinį, vadinasi, turime imtis kitų priemonių.

– Jeigu židiniai dažniausiai yra mokyklose, dabar ir šeimose jau daugiau, tai koks tikslas įvesti galimybių pasą už ugdymo ribų, už neformaliojo švietimo ribų. Ką tai duos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius