-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 22

Galvosūkis vilniečiams: mokykla – šalia, bet vaikus reikės vežioti į kitą rajoną

Vilnietė Živilė Ralytė-Jakubauskė tikėjosi, kad nuo rugsėjo 1-osios savo vaiką leis į mokyklą, kuri yra visiškai šalia namų – „Genio“ progimnazijos filialą Žvėryne, Miglos g. Šeima jau ne vienerius metus gyvena Paribio gatvėje, tad net abejonių nebuvo, jog būtent ši mokykla jiems priskirta. Tačiau paaiškėjo, kad teritorijų, priskirtų konkrečioms mokykloms, žemėlapis sudėliotas kitaip ir važinėti teks į gana toli esančią Viršuliškių progimnaziją.
Vilniaus „Genio“ pradinė mokykla
Vilniaus „Genio“ pradinė mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal šį žemėlapį Paribio gatvė, nors pašonėje turi „Genio“ progimnazijos filialą – pradinę mokyklą, priskirta Viršuliškių progimnazijai. Ir toli, ir nepatogu.

„Įdomūs dalykai dedasi Vilniuje, o ir visoje Lietuvoje. Kaip paaiškinti naują Vilniaus savivaldybės priimtą tvarką, pagal kurią pirmokas negaus vietos mokykloje, kuri yra šalia jo namų, maždaug už 500 m? Dauguma tėvų skirs savo brangų laiką vežiodami vaikus į mokyklą kitame rajone, gerokai toliau nuo namų“, – pasipiktinimo neslėpė Ž.Ralytė-Jakubauskė.

Logikos neįžiūri

Moteris tvirtino neįžiūrinti jokios logikos, nors savivaldybės darbuotojai ją tikino skirstę teritorijas vadovaudamiesi gyventojų registro duomenimis.

15min nuotr./Žemėlapis
15min nuotr./Žemėlapis

„Savivaldybės puslapyje skelbiama informacija: „Mokyklų teritorijos parengtos atsižvelgiant į tai, kiek konkrečioje teritorijoje yra deklaruotų vaikų, kurie rugsėjo 1 d. turėtų atverti mokyklos duris, taip pat įvertintas mokyklų projektinis pajėgumas, kiek naujų mokinių jose galėtų mokytis ir kiek mokosi šiuo metu, todėl pagrindinis žemėlapio tikslas ne tik nustatyti patogiai pasiekiamą mokyklą, bet ir šioje teritorijoje gyvenantiems vaikams suteikti pirmenybę patekti į tokią mokyklą.“

Įdomu, nes „Genio“ progimnazija turi jau tris filialus, bus formuojamos 7, o gal ir daugiau (praėjusiais metais buvo suformuota 12) pirmokų klasių, bet Žvėryne, šalia progimnazijos, gyvenantys vaikai čia nepateks, kadangi pagal naują teritorijų perskirstymą jiems priklausanti mokykla yra Viršuliškių“, – kalbėjo susirūpinusi mama.

Vežioti vaiką į Viršuliškes nepatogu – ir atstumas nėra mažas, ir spūstys nuo to, kad važinėjančių padaugės, tik ilgės. O į „Genio“ mokyklą Žvėryne vaikai keliaus iš Konstitucijos prospekto ir kitų Šnipiškių teritorijų, juos tėvai irgi veš automobiliais. Ir taip pat sunkins eismą.

Argumentas, kad žemėlapiai nubraižyti taip bandant užtikrinti vietą mokykloje netoliese gyvenantiems vaikams, Živilę stebina ir konkrečiu jų atveju atrodo nelogiškas:

„Žvėryne nuosavų namų daugiau nei bet kuriame kitame Vilniaus rajone, todėl galime daryti prielaidą, kad čia turėtų būti vaikų mažiau, nei daugiaaukščiais namais apstatytame rajone. Aš pati prašymą dėl priėmimo pildžiau lapkričio mėnesį ir pagal teritoriją pasirinkau mums priskirtą „Genio“ progimnaziją. Tai kaip čia taip atsitinka, kad po trijų mėnesių staiga jau mums priskirtoji mokykla yra Viršuliškėse? Vieša paslaptis, kad „Genio“ progimnazija yra laikoma prestižine ir čia patekti norinčių visada yra daugiau, nei ji gali priimti. Todėl iškyla logiškas klausimas, gal teritorijų perskirstymas buvo kažkam naudingas?“

Visi netelpa

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja pastaruoju metu priversta nuolat aiškinti, kodėl vieną ar kitą mokyklą norinčių lankyti vaikų tėvai priversti keltis kitur. Jos teigimu, tvarka, kad kiekvienam adresui Vilniuje priskirta konkreti viena mokykla, galiojo ir ankstesniais metais, tokį priskyrimą reglamentuoja teisės aktai, t.y. Švietimo įstatymas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji

„Šiemet teritorijų žemėlapis buvo kuriamas bei teritorijos tikslinamos atsižvelgiant į gyventojų registro duomenis bei mokyklų projektinį pajėgumą. Kalbant apie mokyklų aptarnavimo teritorijas, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad daugumoje Vilniaus miesto rajonų deklaruotų mokyklinio amžiaus vaikų skaičius viršija tame rajone esančių mokyklų pajėgumus, todėl gali būti, kad visi tame rajone deklaruoti vaikai nepateks į tame rajone esančią mokyklą“, – aiškino direktorė.

Šiemet Vilnius sulauks itin daug pirmokų – 6500 vaikų.

Tai buvusi priežastis, kodėl ir Žvėryno teritorija, priklausanti „Genio“ progimnazijai, buvo sumažinta.

„Šiuo metu Elnių, Paribio ir Miglos gatvėse (toje teritorijoje, kuri nukreipta į Viršuliškes) yra deklaruota 40 vaikų, gimusių 2011 m., tai beveik 2 klasių komplektai. Jei tik bus galimybių, mokykla priims visus arčiausiai mokyklos gyvenančius vaikus, kiek vaikų galėsime priimti, paaiškės gegužės 31 d., kai turėsime visų norinčių mokytis „Genio“ progimnazijoje prašymus“, – tikino A.Kovalevskaja.

„Genio“ mokykla Žvėryne iš pradinės progimnazija virto prieš kelerius metus. Tuomet nuspręsta ją perkelti į Lukiškių g. buvusią Centro mokyklą, kurioje mokyta rusų kalba, bet vaikų buvo nedaug. Tuomet Žvėryne liko tik pradinės mokyklos filialai.

Į patogumą neatsižvelgė?

Ž.Ralytė-Jakubauskė vis dėlto sako, kad jai peršasi išvada, jog teritorijos suskirstytos visiškai neatsižvelgiant į patogumą, gyvenamąją vietą, vaikų saugumą, mokymosi kokybę, poilsio laiką ir pan.

„Gyvename čia jau ketverius metus ir savo būtį, darbus, finansus, vaiko būrelius planavome pagal logišką seką – kad vaikas lankys arčiausiai namų esančią mokyklą. Pradedu suprasti, kodėl tiek daug šeimų su vaikais išvažiuoja. Čia valdžia, kiek įmanoma, nori kontroliuoti, uždrausti ir apsunkinti piliečių gyvenimą vietoj to, kad bent jau nesikištų“, – nusivylimo neslėpė moteris.

15min rašė apie dar vieną panašų atvejį sostinėje – dukrą į pirmą klasę rugsėjį lydėsianti Daiva Kaminskienė pasakojo taip pat nesuprantanti, kas ir kokia logika remdamasis braižė Vilniaus žemėlapį, pagal kurį tam tikrose gatvėse gyvenantiems vilniečiams priskirtos konkrečios sostinės mokyklos. Fizikų gatvėje gyvenanti šeima dukrą turėtų leisti į S.Stanevičiaus progimnaziją, nors net dvi kitos Vilniaus mokyklos yra gerokai arčiau ir patogesnėje vietoje.

Šiemet Vilnius sulauks itin daug pirmokų – 6500 vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius