Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 24

Generalinis komisaras Linas Pernavas: gyvenu visai ne kaip kino filmuose

„Iš tikrųjų gyvenimas ne toks, kokį matome filmuose. Tos romantikos yra, bet yra ir neromantikos. Yra ir kitų dalykų, kaip aš sakau, nemalonių dalykų: konfliktai, lavonai, palikti vaikai, sumuštos moterys, ta juoda mūsų darbo pusė. Jos tikrai labai daug“, – sako Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.
Linas Pernavas
Linas Pernavas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Naktimis man pareigūnai neskambina, nebent ypatingais atvejais, sako L.Pernavas, karjerą pradėjęs nuo eilinio viešosios policijos pareigūno. Tačiau su kulkomis ir smurtu pareigūnui teko susidurti anaiptol ne policijos akademijoje ar detektyvinėje literatūroje.

„Kalbant apie pasalas, teko būti, teko sėdėti, teko šalti, teko ir sulaikyti. Buvo atvejų, kai reikėjo ginklą išsitraukti. Buvo tokių atvejų, kuriuos iki šios dienos atsimenu, – kai prieš veidą matai pakankamai didelį peilį ir tik po to įvertini, kas galėjo atsitikti“, – apie karjeros pradžią pasakoja L.Pernavas.

Generalinis komisaras prisimena prieš beveik 20 metų įvykusį atvejį, kai nuvykus pagal iškvietimą dėl smurto artimoje aplinkoje, nes buvo sumušta moteris, smurtautojas policijos pareigūnams priešinosi dalgiu. Tąkart pašnekovui teko išsitraukti ginklą ir jis sako nežinantis, kaip būtų pasibaigusi situacija, jei sulaikomas asmuo nebūtų susipratęs ir padėjęs dalgio.

Generalinis komisaras neslepia, kad iš vėžių išmušantys įvykiai veikia kiekvieną. Tačiau psichologinė ar psichoterapinė pagalba policijoje vis dar nėra kasdienybė. Anot L.Pernavo, ne paslaptis, kad vieni pareigūnai su stresinėmis situacijomis kovoja gerdami alkoholį, kiti – kitais būdais.

„Reikia labai aiškiai pasakyti, kad psichologo pagalba tikrai reikalinga. Galbūt mes nesame pripratę prie tokio dalyko – [atrodo], kaip dabar eisiu pas psichologą kalbėtis, kaip aš jam kažką pasakysiu“, – sako L.Pernavas, pridurdamas, kad pats vietoj psichologo pagalbos renkasi knygas ir sportą.

Didžiausias generalinio komisaro ramstis yra šeima – žmona Jūratė ir trys sūnūs, o namai – svarbiausia L.Pernavo tvirtovė. Paklaustas, kas paskatino rinktis policininko profesiją, pašnekovas tikina, kad giminėje tikrai neturėjo tokio pavyzdžio. Beje, policijoje tarnauja ir jo žmona.

„Jau 10-oje klasėje žinojau, kad aš būsiu policininkas. Neseniai buvo klasės susitikimas ir su žmona diskutavome (mano žmona buvo mano klasės draugė) – ji sakė, kad aš niekam nesakiau ir nesigyriau. Visi sužinojo tik tada, kai įstojau į policijos akademiją“, – prisimena L.Pernavas.

Kaip atrodo L.Pernavo kasdienybė ir namai, kuriuose gyvena du policininkai, žiūrėkite laidos „Stilius“ reportaže.

VIDEO: Pokalbis su Linu Pernavu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius