Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 11

Geopolitinė mėsmalė: kaip Lietuvai išlikti sveikai?

„Mes esame globalizacijos procese, kuris daug kam yra skausmingas“, – teigia dr. Agnia Grigas, energetikos ir politikos ekspertė, šiuo metu viešinti Lietuvoje ir dalyvavusi „Global Lithuanian Leaders“ ir TRINITI inicijuotoje diskusijoje apie dabartinę geopolitinę situaciją.
Diskusija „Geopolitinė mėsmalė: kaip Lietuvai išlikti sveikai?“
Diskusija „Geopolitinė mėsmalė: kaip Lietuvai išlikti sveikai?“ / „Global Lithuanian Leaders“ nuotr.

Kartu su amb. Vygaudu Ušacku ir Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiuoju analitiku Mariumi Laurinavičiumi rugsėjo 4-ąją jie ne tik vertino esamąją padėtį, bet ir ieškojo optimalios pozicijos, kurios turėtų laikytis Lietuva.

D.Trumpo valdžia: ilgalaikių pokyčių Amerikoje atspindys

M.Laurinavičius įsitikinęs, kad šiuo metu skiriama per daug dėmesio JAV prezidento Donaldo Trumpo kasdieniams veiksmams, užuot susitelkus į besikeičiančius tarptautinius santykius. Dėl vertybių kaitos, demografinių pokyčių Europa tampa vis mažiau įdomi Jungtinėms Valstijoms, o Trumpo veiksmai – tiesiog pataikavimas visuomenei, vyraujančių nuotaikų atspindys.

Čia V.Ušackas taip pat akcentuoja didelę grėsmę: Trumpas, nevengdamas neatsakingų, drąsių pareiškimų, o neretai ir melagingų naujienų, šmeižto, kuria įspūdį, jog Amerikai nereikia sąjungininkų – ji gali išgyventi ir viena. Ir tai yra tiesa, visgi problema iškyla suvokus, kad Europa be Amerikos netektų savo stiprybės. Mes neturime pakankamai galios, karinės jėgos ir netgi žmogiškųjų išteklių, kad galėtumėm išlikti stiprūs vieni, be Jungtinių Valstijų palaikymo.

Jėgų pasiskirstymas Rytuose

Dabartiniai aljansai prastai atspindi esamą situaciją, kadangi juose Kinija nefigūruoja kaip stipri žaidėja. Visgi reikia pastebėti, kad jos ekonominė galia jau susilygino su ES ir sparčiai artėja prie JAV, o šalies valia vis dar nėra tinkamai atspindima tarptautinėse institucijose. Dr. A.Grigas pastebi, kad, nepaisant to, jog pastaruoju metu JAV Kongreso politika Kinijos atžvilgiu itin sugriežtėjo, bandymas sustabdyti jos kilimą yra pavėluotas. Svarbu atkreipti dėmesį į Kinijos kaimynę Rusiją, kurioms susivienijus galimi Vakarams itin nepatrauklūs scenarijai.

Pasak ekspertės, abi šalys taiko panašius įtakos principus, nevengia stambios korupcijos ir ne visuomet skaidrių politinių žaidimų. Iš esmės, abi šalys kovoja prieš liberalią demokratiją ir siekia ekspansijos, tad Vakarams daug naudingiau būtų jas integruoti ir laikyti savo pusėje. Visgi Putino režimas puikiai vykdo savo planą demokratiją padaryti kuo mažiau patrauklią eiliniams šalies gyventojams, o vis trapesni JAV ir Europos santykiai jam tik dar labiau padeda. Kitų Rytų valstybių – tokių kaip Ukraina – integracija į Europą, gerokai sumaišytų Putino kortas, leistų išlaikyti jėgų pusiausvyrą ir stabilią geopolitinę padėtį, teigia V.Ušackas.

Kaip elgtis Lietuvai?

Visi diskusijos dalyviai vieningai sutaria, kad stiprios geopolitinės pozicijos paslaptis – šalies viduje. Stiprios vizijos ir ambicijos siekį akcentuoja V.Ušackas. Politiko nuomone, Lietuva šiuo metu yra pažeidžiama dėl savo vidinio susiskaldymo, kurį lemia bendro tikslo neturėjimas. Kartu reikia gilinti integraciją į Europą, skatinti verslo ir šalių bendradarbiavimą pasitelkiant užsienio lietuvius, ir išmokti atstovauti savo valstybei. M.Laurinavičiaus teigimu, Lietuvai pirmiausia reikia pripažinti, kad mes jau esame kare – tebūnie jis informacinis, ekonominis, ar energetinis, bet vis tiek – karas.

Dėl to reikia ne kalbėti apie grėsmes, o pripažinti, kad jos jau įgyvendinamos, ir elgtis atitinkamai: gintis, saugotis, vadovautis vertybėmis, o ne priimti išskirtinai pragmatinius politinius sprendimus, kurie neretai pasirodo esantys trumpalaikiai. Dr. Agnia Grigas taip pat pastebi vidinio saugumo svarbą – pasak jos, šalis nėra saugi, jei ginasi tik nuo išorinių grėsmių. Itin svarbu užsiimti tinkama edukacija, rūpintis visuomenės tvarumu, įvertinti globalias tendencijas ir elgtis vadovaujantis jomis, pavyzdžiui, migracijos dėsnius pasitelkiant savo valstybės naudai, užuot nerimavus dėl išvykstančių gyventojų.

„Global Lithuanian Leaders“ nuotr./Agnia Grigas
„Global Lithuanian Leaders“ nuotr./Agnia Grigas

Galvoti globaliai, elgtis lokaliai

Frazė, kartota jau tūkstančius kartų, puikiai tinkama ir dabartinei Lietuvos situacijai. Atsižvelgiant į dabartinę geopolitinę situaciją, negalima ignoruoti kitų valstybių įtakos, kylančių ir silpstančių jėgų.

Visgi stiprybė slepiasi ne tik tarptautiniuose aljansuose, bet ir šalies viduje, tad tik objektyviai suvokus situaciją, ją įvertinus ir vadovaujantis bendra vizija, pasinaudojant esamomis aplinkybėmis, galime pasiekti ambicingų tikslų, kurie Lietuvai užtikrintų tvirtą poziciją geopolitikos žemėlapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius