Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 01 20

Geriausias diplomas – partijos bilietas, geriausias konkursas – giminaitis

Tuo metu, kai premjeras bando kažką įtikinti, jog emigracija ir toliau nesustabdomai didėja neva dėl prasidėjusio jaunuolių šaukimo į kariuomenę, ekonomistai sako ką kita: pirmiausia emigruojama dėl ekonominių priežasčių ir dėl socialinio neteisingumo.
Socialdemokratų plakatas
Socialdemokratų plakatas / Socialdemokratų plakatas
Temos: 1 Bilietai

Tai labiausiai matoma provincijoje, kur dažnai didžiausias ir geidžiamiausias darbdavys yra savivaldybės administracija su pavaldžiomis įstaigomis, tad jose įsidarbinti nepriklausant valdančiųjų partijai ar neturint įtakingų giminių darosi misija neįmanoma.

Didžiausia regionų bėda, įgaunanti itin platų mastą pastaruoju metu – nepotizmas, arba švogerizmas, liaudiškai šnekant, kai biudžetinėse įstaigose įdarbinami kartais net ir neturintys kompetencijos, tačiau vadovams giminingi asmenys, o administracijos aparatas nuolat pučiasi, vis mažindamas savo efektyvumą ir didindamas jo išlaikymo išlaidas.

Didžiausia tokių specialistų kalvė – daugelį metų savivaldybę valdanti Socialdemokratų partija, kitaip tariant – partijos bilietas kur kas geriau už diplomą.

Buvęs Viešojo saugumo tarnybos vadas Sergejus Madalovas, apkaltintas savo tarnyboje įdarbinęs artimus šeimos narius ir pažeidęs įstatymą, spręsdamas jų tarnybos eigos klausimus, prieš Marijampolės politikus nublanksta keliolika kartų.

Didžiosios daugumos įtakingų Marijampolės politikų šeimos nariai – savivaldybės administracijos ar jos įstaigų darbuotojai. Didžiausia tokių specialistų kalvė – daugelį metų savivaldybę valdanti Socialdemokratų partija, kitaip tariant – partijos bilietas kur kas geriau už diplomą.

Pradėkime nuo aukščiausių vadovų. LR Seimo nario Albino Mitrulevičiaus žmona Alma Mitrulevičienė – Socialinių reikalų departamento Piniginės paramos skyriaus vyresnioji specialistė. O pareigybės pavadinimas „vyresnioji“ reiškia, kad savivaldybėje dirbanti specialistė neturi net universitetinio išsilavinimo.

Marijampolės savivaldybės tarybą sudaro 27 nariai, iš jų beveik ketvirtadalio šeimos nariai dirba su savivaldybe susijusiose srityse:

Marijampolės savivaldybės mero Vidmanto Brazio sūnus Algirdas Brazys nuo praėjusių metų vasaros vadovauja UAB „Kelranga“, kuri prižiūri miesto gatves, rūpinasi miesto apželdinimu, apšvietimu ir teikia savivaldybei kitas paslaugas. UAB „Kelranga“ kontrolinį akcijų paketą valdo UAB „Statybos ritmas“, o likusią dalį – Marijampolės savivaldybė. UAB „Statybos rimtas“ yra didžiausia statybų rangovė Marijampolėje, pastaruoju metu laimėjusi miesto centrinės aikštės, senamiesčio, Marijampolės baseino, mokyklų, darželių, parkų renovacijos, LEZ infrastruktūros statybos, kempingo įrengimo ir kitus konkursus.

Informacija apie UAB „Statybos ritmas“ gautus užsakymus – čia. 

Tarybos nario socialdemokrato, LSDP frakcijos seniūno, Seimo nario Albino Mitrulevičiaus padėjėjo-sekretoriaus Karolio Podolskio žmona Odeta Podolskienė praėjusią vasarą įsidarbino Marijampolės savivaldybės administracijoje Teisės departamento Juridinio skyriaus vyriausiąja specialiste personalui. Šis konkursas ir jo laimėjimas sukėlė daug diskusijų savivaldybėje, nes O. Podolskienė, įsidarbindama Juridiniame skyriuje, neturėjo teisinio išsilavinimo. Įdomu, kad ji – vienintelė šiame skyriuje, specifiškai atsakinga už personalo klausimus. Turint omenyje, kad jos vyras yra vienas iš įtakingiausių socialdemokratų lyderių, LSDP frakcijos seniūnas, jos įtaka administracijos darbe yra svarbi. Ji kuruoja personalą (savivaldybės administracijos darbuotojų priėmimo ir atleidimo klausimus).

Įdomu, kad O.Podolskienė – vienintelė šiame skyriuje, specifiškai atsakinga už personalo klausimus.

Tarybos nario, Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininko, socialdemokrato Romualdo Makausko žmona Dana Makauskienė – Finansų ir biudžeto departamento Mokesčių administravimo skyriaus vedėja. R. Makausko svainis Rimantas Krikštolaitis iš darbo SEB banke prieš keletą metų pateko tiesiai į savivaldybei pavaldžios įmonės UAB „Marijampolės butų ūkis“ direktoriaus postą. O prieš keletą savaičių, tik dėl patiems „šeimininkams“ žinomų priežasčių sukeistas su kitu senu partiečiu Kęstučiu Kubertavičiumi vietomis – paskirtas UAB „Marijampolės šilumos tinklai“ direktoriaus pavaduotoju.

Pats R. Makauskas – AB SEB banko Marijampolės skyriaus vadovas. Šis bankas yra vienas didžiausių skolintojų Marijampolės savivaldybei – vien per paskutinius penkerius metus savivaldybės administracijai ir jai pavaldžioms įmonėms suteikė paskolų už daugiau nei 1,5 mln. EUR.

Informacija apie AB „SEB bankas“ Marijampolės savivaldybei suteiktas paskolas – čia. 

Tarybos narys socialdemokratas Jonas Grabauskas – Socialinės ir sveikatos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas. Pats dirba Marijampolės savivaldybei pavaldžioje įmonėje UAB „Marijampolės autobusų stotis“. Yra vienas iš vadovų (tačiau ne direktorius, nes to neleidžia buvimas savivaldybės taryboje). Žmona Kristina Grabauskienė dirba savivaldybės biudžetinėje įstaigoje „Marijampolės socialinės pagalbos centras“ vyriausiąja socialine darbuotoja.

Tarybos nario socialdemokrato Alvydo Kirkliausko, Socialinės ir sveikatos apsaugos komiteto pirmininko, dukra Lina Kirkliauskaitė – Ūkio departamento raštvedė.

Tarybos nario socialdemokrato Gintauto Stankevičiaus, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininko, žmona Birutė Stankevičienė – Finansų ir biudžeto departamento Mokesčių administravimo skyriaus vyriausioji specialistė.

Svarbiausio (bent jau turinčio tokiu būti) savivaldybės prižiūrėtojo – Kontrolės ir audito tarnybos kontrolieriaus Juozo Vaičiulio žmona Lilija Vaičiulienė – Ūkio departamento Aplinkos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė, atsakinga už leidimus kapinėse.

Mero pavaduotojos, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos narės, socialdemokratės Irenos Lunskienės dukra Monika Lunskutė  – savivaldybės Teisės departamento Archyvo tarnybos vyresnioji specialistė. Sūnus Mantas Lunskus dirba Marijampolės savivaldybės administracijoje apsaugininku. Ši politikė, kaip matome, geriausiai vykdo savo priešrinkiminį šūkį – „Grąžinkime žmones Lietuvai, o Lietuvą – žmonėms“ (žr. nuotrauką viršuje).

Irenos Lunskienės dukra Monika Lunskutė  – savivaldybės Teisės departamento Archyvo tarnybos vyresnioji specialistė. Sūnus Mantas Lunskus dirba Marijampolės savivaldybės administracijoje apsaugininku.

Administracijos direktoriaus pavaduotojo socialdemokrato Valdo Tumelio žmona Neringa Tumelienė – Sporto skyriaus vyriausioji specialistė turizmui.

Administracijos direktoriaus pavaduotojo socialdemokrato Arvydo Bajoro žmona Rasutė Bajorienė – Socialinių reikalų departamento Piniginės paramos skyriaus vyriausioji specialistė.

Teisės departamento direktorės Violetos Švetkauskienės marti Aušra Švetkauskienė – to paties departamento Civilinės metrikacijos skyriaus vyresnioji specialistė.

Ūkio departamento direktoriaus socialdemokrato Vido Pielikio marti Aurika Pielikienė – Ūkio departamento Transporto tarnybos vyriausioji specialistė.

Finansų ir biudžeto departamento direktorės Gražinos Rainienės marti Svajonė Rainienė – Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Socialinių reikalų departamento direktorės Daivos Pankauskienės vyras Kęstutis Pankauskas – jau minėtos UAB „Marijampolės butų ūkis“ teisininkas. Jų sūnus Justas Pankauskas – Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus patarėjas ir jo pavaduotojas Lietuvos socialdemokratų partijoje.

Partijos sušildo ir daugiau „gerų specialistų“

Beje, kai kuriuos LSDP plakatus galima suprasti dviprasmiškai…

UAB „Marijampolės butų ūkis“ atsirado šilta vieta ir Kazlų Rūdos savivaldybėje gyvenančiam Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės vyrui, taip pat darbiečiui, Vaidmantui Pabedinskui.

Socialinių reikalų departamente darbuojasi kultūros vadybininko kvalifikaciją turintis vyriausiasis specialistas, Darbo partijos narys, Ričardas Vasiliauskas, kuris, kaip deklaruoja, dirba savivaldybės administracijoje nuo 2013 m., kai administracijai vadovavo darbietis Metas Ražinskas.

Švietimo skyriaus vedėjos Astos Vaznienės vyras Alvydas Vaznys, pagal išsilavinimą – technikas statybininkas, kol rinkimuose kandidatuodavo kaip Lietuvos centro sąjungos narys, buvo ūkininkas, kai jau pateko į  socialdemokratų partijos sąrašą – nurodo „Šaltinio“ pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotojo pareigas. Apie universitetinį išsilavinimą žinių nepateikta.

Prie Ūkio departamento įsteigtame skyriuje darbo radęs ne vienas „reikalingas žmogus“ – jau minėta Aurika Pielikienė, buvęs Marijampolės policijos viršininko pavaduotojas Hendrikas Nagrodskis, taip pat buvęs policininkas, socialdemokratas Algirdas Stadalius, o jo žmona – Vaikų teisų apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Stadalienė.

Štai savivaldybės architektūros, urbanistikos ir aplinkos tvarkymo klausimus valdo Darbo partijos nariai.

Beje, galima pastebėti ir tam tikrų savivaldybės sričių valdymo tendencijų – štai savivaldybės architektūros, urbanistikos ir aplinkos tvarkymo klausimus valdo Darbo partijos nariai.

Darbietis Metas Ražinskas – savivaldybės tarybos narys, UAB „Niša“ direktorius ir architektas. 2011-2015 m. buvo Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriumi. Nuo 2015 m. Marijampolės apskrities Regiono plėtros tarybos pirmininkas. UAB „Niša“ kartu su partneriais yra laimėjusi priešprojektinį pasiūlymą dėl Marijampolės daugiafunkcio sporto komplekso (krepšinio arenos) statybos. Darbo partija, kurios skyriaus pirmininku yra Metas Ražinskas, yra valdančiojoje koalicijoje su socialdemokratais ir M. Ražinskui patikėtas Regiono plėtros tarybos pirmininko postas.

Arūnas Lukoševičius, Marijampolės savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos departamento direktorius, vyriausiasis savivaldybės architektas – taip pat Darbo partijos narys. Įtaka ypač padidėjo administracijos direktoriumi tapus Metui Ražinskui, iki tol miesto valdžia jo darbu nebuvo patenkinta. Darbo partijos sąraše dalyvavo savivaldos rinkimuose, o 2012 m. nuo Darbo partijos buvo keliamas Seimo rinkimuose Marijampolės vienmandatėje apygardoje.

Darbo partijos gretose rinkimuose kandidatavęs Mindaugas Lelešius – Marijampolės savivaldybės Ūkio departamento Aplinkos valdymo skyriaus vedėjas. Buvo Darbo partijos kandidato į Marijampolės savivaldybės merus Meto Ražinsko štabo vadovas, pats kandidatavo į Marijampolės savivaldybės tarybą Darbo partijos sąraše.

Lietuvos statistikos departamentas, paskaičiavęs, iš kurių rajonų ir kodėl daugiausia emigruoja žmonės, įvardija tokias priežastis: pirmiausia emigruoja dėl ekonominių priežasčių, taip pat dėl socialinio neteisingumo, kiti įvardija, kad dėl korupcijos. Marijampolės savivaldybė patenka tarp šešių Lietuvos savivaldybių, iš kurių emigravo daugiausia gyventojų – per 2001-2014 metus emigravo 11 404 Marijampolės gyventojai.

Suduvis.lt informacija, parengta pagal marijampole.lt ir vrk.lt pateiktą informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius