Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 09

Giedrius Česnakas: svarbiausias Lietuvos diplomatų darbas – sukurti ryšius su D.Trumpo komanda

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Giedrius Česnakas teigia, kad JAV užsienio politika labai priklausys nuo to, kokią komandą suburs JAV prezidento rinkimus trečiadienį laimėjęs Donaldas Trumpas. Pasak politologo, didžiausias Lietuvos diplomatų darbas bus sukurti ryšius su šia komanda.
Giedrius Česnakas
Giedrius Česnakas / Jono Petronio/VDU nuotr.

JAV rinkėjai trečiadienį išsirinko 45-ąjį šalies vadovą. Juo tapo verslininkas D.Trumpas, nugalėjęs buvusią valstybės sekretorę Hillary Clinton.

Kokį ateityje tai galėtų turėti poveikį Lietuvai, pasak G.Česnako, kol kas prognozuoti sunku. Tačiau jis pabrėžė, jog reikia palaukti D.Trumpo komandos ir darbų plano – tai lems daug.

D.Trumpas anksčiau jau yra pareiškęs, kad už gynybą reikia mokėti, turėdamas omenyje NATO narių pareigą gynybai skirti 2 proc. BVP.

Lietuva sieks sukurti ryšius su D.Trumpo komanda, išaiškinti pozicijas ir jas atstovauti, tai bus bene didžiausia Lietuvos diplomatijos darbo sfera.

„Lietuva sieks sukurti ryšius su D.Trumpo komanda, išaiškinti pozicijas ir jas atstovauti, tai bus bene didžiausia Lietuvos diplomatijos darbo sfera“, – teigė politologas.

Anot jo, kol kas sunku ką nors prognozuoti nežinant, kas bus D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjai, valstybės sekretorius, atitinkantis diplomatijos vadovo statusą.

„Tik tada bus galima konkrečiau konstruoti tą vaizdą, kokį turėsime ir koks santykis plėtosis. Iš buvusių pasisakymų tie ženklai yra neraminantys“, – pripažino jis.

Pasak G.Česnako, po D.Trumpo išrinkimo nusimato pokyčių ekonomikos srityje: jau ėmė brangti auksas, galima tikėtis JAV dolerio nuvertėjimo ir akcijų kainų kritimo JAV biržose.

„Politiniai lyderiai pasveikins D.Trumpą ir lauks, kada pradės aiškėti jo politikos gairės, ir bandys užmegzti ryšius. Kaip ten bebūtų – bus privaloma dirbti su naujuoju prezidentu“, – sakė jis.

G.Česnako teigimu, nemažai lems ir tai, kaip D.Trumpui pavyks sutarti su Respublikonų partijos dauguma.

Prezidentas nėra vienvaldis lyderis, žinoma, nuo jo pareiškimų ir pasisakymų daug kas priklauso ir ypač – emocinė aplinka, santykiai su kitomis valstybėmis ir su JAV piliečiais.

„Mes sureikšminame prezidento vaidmenį JAV, tačiau užsienio politikos, asignavimų klausimuose didelę įtaką turi tiek Senatas, tiek Atstovų rūmai. Prezidentas nėra vienvaldis lyderis, žinoma, nuo jo pareiškimų ir pasisakymų daug kas priklauso ir ypač – emocinė aplinka, santykiai su kitomis valstybėmis ir su JAV piliečiais“, – teigė politologas.

Jis įsitikinęs, jog daugelio pažadų D.Trumpui įgyvendinti nepavyks visų pirma dėl to, kad jie prieštarauja vieni kitiems.

„Tačiau rinkėjai akivaizdžiai išreiškė nusivylimą esama sistema. Ta išraiška, aišku, kiek keistoka – tikimasi, kad visa ekonominę sistemą pagerins žmogus, kuris neturi ryšių su paprastu JAV piliečiu“, – įsitikinęs VDU politologas.

G.Česnakas pridūrė, kad D.Trumpo išrinkimas rodo JAV visuomenės nusivylimą: „Bet jį mes matome ir Europoje. Suteikiamas pasitikėjimo kreditas būtent žmogui, kuris prisistato kaip tradicinių vertybių gynėjas. JAV rinkimai atspindi baltųjų anglosaksų dominavimo etninę ir, sakykime, rasinę pabaigą. Tai mobilizavo baltaodžius, kurie pasiilgę tos Amerikos, kokia ji buvo prieš keturis dešimtmečius ir nerimauja dėl pernelyg liberalios politikos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius