Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2021 11 03

Giedrius Petkevičius: Baltijos šalių gynybos pirkimai – kodėl stringame?

Kadaise lietuviai, latviai bei estai susikabino rankomis išreikšdami savo valią būti laisvi. Kiekvienoje Baltijos sesėje vykstančiuose mitinguose galima buvo pamatyti šalies kaimynės trispalvių. Lietuvoje jų buvo ir 1991-ųjų sausio įvykių metu. Atkūrus nepriklausomybę daug ką užgožė verslo santykiai bei įprastas turizmas, tačiau kaimynų nepasirinksi – iš Rytų visi mes jaučiame šaltą grėsmės alsavimą, bet kuriuo momentu gręsiantį pavirsti karšta agresijos ir karo ugnimi.
Boxer IFV „Vilkas“
Boxer IFV „Vilkas“ / I.Budzeikaitė/Lietuvos kariuomenės nuotr.

„3B“, taip kartais vadinamos Baltijos valstybės, o kalbant apie nuosavą gynybą ir potencialų karo veiksmų „teatrą“ „3B“ dažnai suvokiama kaip vientisa operacinė erdvė – Baltijos šalys priklauso NATO blokui, dėl sąlyginai nedidelės teritorijos bei „operacinio gylio“, kariniais terminais kalbant, nebuvimo, panašių gamtinių sąlygų (vyraujančios miškingos lygumos, bendra Baltijos pakrantė), karo strategai mūsų šalis dažnai vertina kaip vientisą potencialios kovos lauką.

Gynybinio starto pozicijos atkūrus nepriklausomybę visų trijų Baltijos šalių buvo panašios – siekis išvesti okupacinę kariuomenę, itin nedidelis jos buvusio turto perėmimas savo reikmėms ir nemaži apleistų dalinių teritorijų plotai, „padabinti“ nudėvėtu arba sąmoningai sugadintu menkaverčiu turtu bei užteršta aplinka.

Kurį laiką Lietuva, Latvija ir Estija žengė koja kojon – vieninga kryptis siekiant narystės NATO bei savotiškų donorių vaidmuo priimant Vakarų valstybių kariuomenių labdarą, kad šalia žodžio pajėgos būtų galima pridėti žodį „karinės“.

Pasiekus ilgai lauktą tikslą – narystę NATO, keliai pradėjo skirtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius