Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 21

Giedrius Petkevičius: (Ne)pasiruošimas karui Lietuvoje

Panika ir lakstymas susiėmus už galvos – vienas bjauriausių dalykų kare ar jam ruošiantis. Tačiau garsūs raginimai nepanikuoti kartais gali būti bandymas pridengti vangų biurokratizmą, kuris visiškai netinka, jei kalbame apie valstybės gynybą.
Ukrainos kariai prie Irpenės
Ukrainos kariai prie Irpenės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2014-ųjų kovas – 2022-ųjų kovas: simboliškai įrėmintas aštuonerių metų laikotarpis tarp dviejų tos pačios valstybės agresijų savo kaimynės atžvilgiu.

Šiuo laikotarpiu Lietuva atliko daugybę darbų šalies gynybos srityje. 2014-ųjų Lietuvos kariuomenė – blankus šešėlis to, ką mes turime dabar, ir tuo galime pasidžiaugti, tačiau begalinis džiugesys, o ne silpnųjų vietų bei neatliktų darbų analizė – tiesus kelias į pralaimėjimą mūšio lauke ir valstybės krachą karo metu.

Ievos Budzeikaitės / Lietuvos kariuomenės nuotr./Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono pratybos „Pasirengęs ulonas“
Ievos Budzeikaitės / Lietuvos kariuomenės nuotr./Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono pratybos „Pasirengęs ulonas“

Žemiau pateiksiu keletą retorinių klausimų ir minčių nepretenduodamas nei į absoliučios tiesos, greitų sprendimų paiešką, nei kaltindamas konkrečias institucijas – lai bus tai tiesiog penas pamąstymui.

Pirmiausia, apie šalies piliečių mobilizaciją.

Skirtinguose regionuose Ukrainoje į teritorinės gynybos dalinius žmonės priimami skirtingai – vienur laukiami tik kovinės ar bent karinės patirties turintys vyrai, kitur darbų ir pareigų randama beveik visiems norintiems.

Lietuva taip pat sparčiai augina savo rezervo karių resursus – ypač grąžinus privalomąjį šaukimą kariuomenėn, tačiau apie mobilizaciją paprastai tylima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius