-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 22 /2022 06 23

Ginčas dėl maisto Jonavos Joninėse: ar viena įmonė pamaitins 17 tūkst. žmonių?

Į 15min redakciją kreipėsi Kaune veikiančios kavinės „Vipolina“ vadovė Virginija Dubickaitė, teigdama, kad vietos Joninių šventėje Jonavoje prekybininkams yra galimai paskirstomos nesąžiningai – neva bus tik vienas maitintojas, kuriam teks aptarnauti apie 17 tūkst. šventės dalyvių. Renginio organizatorius teiginį, kad „MyFest“ neįsileidžia „Vipolinos“, pavadino šmeižtu – siūlė vietą, bet netiko.
Festivalio maitinimo zona
Maitinimas renginio metu/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kas vyks per Jonines Jonavoje?

  • 06.23 12.00–00.00 Šventinė prekybinė mugė Joninių slėnyje.
  • 12.00 Iškilmingas Jonų Respublikos vėliavos pakėlimas.
  • 17.00–22.00 Veiklos Jono kieme. Apeiginis praėjimas pro vartus, Jonų registravimas Jonų raštinėje, senieji amatai, vainikų pynimas, liaudies žaidimai, autentiškas Joninių šventimas su folkloro kolektyvais.
  • 19.00 Orientacinis žaidimas „Baltų ženklai Jonų Respublikoje“. Žaidimo pradžia „Jonų raštinėje“. Informacija tel. nr. 8 675 47297.
  • 19.00 Modernaus folkloro grupė AISVA.
  • 19.30 Lietuvių folkroko grupė ATALYJA.
  • 21.00 JURGA.
  • 22.30 VAIDAS BAUMILA.
  • 23.30 JONINIŲ MISTERIJA „KAIP JONAS PAPARČIO ŽIEDO IEŠKOJO“.
  • 00.00 MUZIKINIS FONTANŲ ŠOU.

„Vipolinos“ vadovė išplatintoje pretenzijoje teigė, kad Jonavos kultūros centras (KC) Joninių šventės organizavimą ir prekybinių vietų skirstymą kelerius pastaruosius metus yra perleidęs renginių organizatoriams „MyFest“, tačiau šios įmonės sprendimai jai kelia abejonių.

„Kol vietas skirstė Jonavos KC, vietos užtekdavo 5–7 visuomeninio maitinimo įstaigoms. Tačiau mugės organizavimą perleidus „MyFest“, visuomeninio maitinimo vietų skaičius sumažėjo iki 1 viešojo maitinimo operatoriaus. Tuo labiau kad organizatorius „MyFest“ išskirtines maitinimo paslaugų teikimo teises suteikia tai pačiai įmonei – UAB „Arsem“, – pretenzijoje rašė V.Dubickaitė.

Pasak „Vipolinos“ vadovės, remiantis Jonavos KC duomenimis, Joninių šventę mieste aplanko iki 17 tūkst. žmonių, todėl vienam maitinimo operatoriui yra neįmanoma kokybiškai aptarnauti tokio skaičiaus klientų.

Ne pirmas kartas

V.Dubickaitė patikino, kad analogiška situacija buvo susiklosčiusi ir Utenos kultūros centro (KC) organizuojamoje šventėje „Baltijos taurė 2022: žirgų lenktynės ir aludarių diena“. Šioje šventėje „MyFest“ taip pat neva išskirtinėmis teisėmis viešojo maitinimo paslaugų teikimą suteikė minėtai „Arsem“, nors Utenos KC buvo numatęs bent tris viešojo maitinimo prekybininkus.

„Vipolinai“, pasak V.Dubickaitės, vietą „Baltijos taurėje 2022“ pavyko gauti tik į ginčą įsitraukus Utenos KC direktoriui. Įmonės vadovė įsitikinusi, kad trijų viešojo maitinimo prekybininkų miesto šventėse proporcija užkerta kelią monopoliniam valdymo modeliui, o konkurencinės sąlygos skatina teikti kokybiškesnes paslaugas renginio svečiams.

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje, Jonų vartai
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje, Jonų vartai

V.Dubickaitė papasakojo, kad dėl vietos Joninių šventėje kreipėsi į „MyFest“, tačiau gavo neigiamą atsakymą.

„Tik paskelbus registraciją elektroniniame puslapyje ir nebuvus laisvų vietų, operatyviai buvo kreiptasi į šią įmonę dėl galimybės dalyvauti teikiant visuomeninio maitinimo paslaugas, tačiau atsakymo nebuvo gauta, nereaguota nei į skambučius, nei į el. laiškus. Kuomet kreipėmės į Jonavos KC direktorių dėl aptariamos situacijos, gavome atsakymą iš „MyFest“, kad vietų jau nėra“, – aiškino „Vipolinos“ vadovė.

Pasiūlė alternatyvą

15min susisiekė su renginių organizavimo įmone „MyFest“, kuri teigė, kad „Vipolina“ nepateko į Joninių šventę Jonavoje dėl ribotos vietos, tačiau neva pasiūlė įmonei alternatyvą.

„Šiemet į Jonavos Jonines „Vipolina“ nepateko dėl to, kad buvo išskirta 15 bėginių metrų viešajam maitinimui ir tie 15 bėginių metrų buvo nupirkti vieno operatoriaus. Kai „Vipolina“ kreipėsi dėl antrojo taško viešajam maitinimui, jai buvo pasiūlyta alternatyva – kita maitinimo vieta, zona nuo arenos, kadangi žmonių srautas į miesto renginį keliauja per tris vietas“, – aiškino „MyFest“ vadovė Jorūnė Stonienė.

Ji tvirtino, kad „Vipolina“ yra ne kartą dalyvavusi įmonės organizuojamuose renginiuose.

„Dalyvavo Utenos miesto šventėje, šiais metais – Utenos šeimų šventėje, partizanų šventėje, žirgų šventėje. Praėjusiais metais dalyvavo ir vykdė maitinimo veiklą Jonavos miesto šventėje bei Joninėse, todėl sakyti, kad „MyFest“ neįsileidžia ar nepriima „Vipolinos“, yra šmeižtas. Mes turime visus dokumentus, išduotus leidimus, sutartis dalyvauti renginiuose.

Beje, patikimas yra tas, kuris pažadėjęs, kad atvyks į renginį – atvyksta. Šiemet „Vipolina“ į renginį neatvyko. Utenoje vykęs renginys liko be viešojo maitinimo, o tai mums, kaip organizatoriams, buvo didelė nesėkmė. Nesvarbu, kad lyja, bet jeigu turi įsipareigojimų dalyvauti renginyje, privalai jame būti“, – apie skundo autorės įmonę su kartėliu prakalbo „MyFest“ vadovė.

Sakyti, kad „MyFest“ neįsileidžia ar nepriima „Vipolinos“, yra šmeižtas.

Ji neigė „Vipolinos“ vadovės teiginį, kad „MyFest“ suteikia išskirtines maitinimo paslaugų teikimo teises tik „Arsem“.

„Tai yra melas, nes kai kur didesniuose miestuose dalyvauja kelios įmonės, nebūna vieno lauko restorano. Būna ir keli, ir ne. Nėra taip, kad būtume sudarę sutartį metus į priekį su viena įmone ir visuose miestuose dalyvautų „Arsem“.

Šį kartą jai nepavyko patekti, nes atsirado kitas maitintojas ir, manau, kad tai nėra nesąžininga, kadangi turi būti rotacija. „Vipolina“ negali visą laiką dalyvauti, nes ji buvo pernai, tai šiemet gal gali būti kiti“, – nuomonę išsakė J.Stonienė.

Bus ir kitokio maisto

Joninių Jonavoje organizatoriai paaiškino, kad maistą šventės metu tieks ne tik „Arsem“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Joninės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Joninės

„Nestovės tik vienas lauko restoranas. Atsiranda gira, karšti užkandžiai, spurgytės, ledai, šerbetai, tas, kas reikalinga vaikams ir šeimoms, kurios norėtų galbūt kažko lengviau negu kepto šašlyko ar karkos su kopūstais. Asortimentas turi būti įvairus. Siekiant, kad šventės konceptas būtų išpildytas iki galo, o renginio formatas – įvairiapusis, prieinamas nuo jauno iki seno, mes taip ir dėliojame sąžiningai“, – teigiama „MyFest“ komentare 15min.

Įmonės vadovė aiškino, kad vietos yra skiriamos ne tik prekybininkams, bet ir amatininkams.

„Tai nėra renginys, skirtas prekybininkams. Tai etno renginys, kurio metu miestą reikia džiuginti ne tik lauko restoranais ir maistu. Atvažiuoja tautinio, kulinarinio paveldo atstovai parodyti savo dirbinių, tautodailininkai. Todėl vietos yra proporcingai išskiriamos kiekvienam. Būtume nesąžiningi, jeigu sustatytume septynis maitintojus ir nebeliktų vietos niekam – tautodailininkams, kurie rankomis drožia medį, dirba molį ir pristato savo amatą, atlieka edukaciją, atvažiavę į vietą rodo, kaip etniniai dalykai sukuriami, parodomas galutinis produktas. Manome, kad turime būti sąžiningi prieš kiekvieną dalyvį“, – teigė J.Stonienė.

Stovės ne vienas vagonėlis

15min kreipėsi ir į Jonavos KC, kurio direktorius Sergejus Jefimenka patikino, kad šventėje bus ne tik vienas restoranas, bet ir maisto sunkvežimiai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Maitinimas renginyje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Maitinimas renginyje

„Nesuprantu, kodėl kalbama apie vieną. Maitinimo bus daug, gal 10 maisto sunkvežimių, kiek domėjausi. Yra mėsainiai, blynai, picos iš maisto sunkvežimių. Ar būtinai reikia pastatyti 7 restoranus, kurie dešreles su kopūstais daro? O maisto sunkvežimiai ne maitinimas? Man atrodo, maitinimas, netgi manyčiau, kad įdomesnis. Manau, kad maisto pakanka. O, žinokit, neužfiksavau, kad restoranų anksčiau buvo 7. Tikrai nemanau, kad buvo 7“, – teigė Jonavos KC vadovas.

Anot jo, „Vipolina“ gavo pasiūlymą dalyvauti šventėje.

„Vipolina“ skunde rašo, kad jiems neleista dalyvauti. Kaip žinau, leista, bet vieta nepatiko. Slėnis tikrai yra ribotas, jis kalnuotas, ten nelygu, neišeina išstatyti daug prekybininkų, bet ir anksčiau nebuvo. Nemanau, kad kažkas šiemet pasikeitė, ten niekada vietos nebuvo“, – paaiškino S.Jefimenka.

Ar būtinai reikia pastatyti 7 restoranus, kurie dešreles su kopūstais daro?

Centro vadovas taip pat tikino, kad nori į slėnį įleisti ne prekybininkus, o amatininkus ir parodyti miesto svečiams, kaip žmonės dirba, o ne prekiauja.

Pretenziją laiko nepagrįsta

Redakcijai susisiekus su „Arsem“, jos atstovai teigė, kad „Vipolinos“ pretenzija dėl neva įmonei palankių „MyFest“ sprendimų, yra nepagrįsta, kadangi ji nedalyvauja visose renginių organizatoriaus šventėse, o kartu su „Arsem“ būna ir kitų maitintojų.

„Man atrodo, nei praėjusiais metais, nei prieš dvejus metus nesu dalyvavusi Joninėse Jonavoje. Šiais metais pamačiusi, kad yra registracija, užsiregistravau. Dėl Jonavos tikrai neturiu išskirtinių teisių“, – tikino „Arsem“ projekto vadovė Kristina Baronaitienė.

15min susisiekė ir su Jonavos rajono savivaldybe, nes pretenzija, kuri pasiekė ir 15min redakciją, buvo nusiųsta Jonavos rajono merui. Sulaukta trumpo atsakymo, kad savivaldybė nėra Jonavos Joninių renginio organizatorė, su situacija nesusijusi, todėl komentaro nepateiks.

Apkaltino melu

Papildyta birželio 23 d. Po šios publikacijos, susipažinusi su „MyFest“ komentarais, „Vipolinos“ vadovė panoro dėl jų pasisakyti.

Ji pabrėžė, kad Utenos žirgų lenktynėse šiemet dalyvavo tik po to, kai įsikišo Utenos KC direktorius. Tik jo nurodymu „Vipolina“ neva buvo priimta.

„Direktoriui buvo naujiena, kai pranešėme, kad tik vienai įmonei leista prekiauti. Buvo didelė šventė, dvi įmonės nespėjome aptarnauti žmonių srautų“, – prisiminė V.Dubickaitė.

Anot jos, „MyFest“ meluoja, kad pernai „Vipolina“ dalyvavo ir vykdė maitinimo veiklą Jonavos miesto šventėje bei Joninėse. Joninėse Jonavoje pastarąjį kartą įmonė neva dalyvavusi 2020 metais, Jonavos miesto šventėje jau nedalyvauja kurį laiką.

„Paprašykite pateikti dokumentus, kuriuos jie neva skelbiasi, kad turi“, – pasiūlė V.Dubickaitė.

Ji paaiškino ir dėl tariamo neatvykimo į kariuomenės ir visuomenės dienas Utenoje. Šventė, pasak „Vipolinos“ vadovės, buvo derinama su Krašto apsaugos ministerija. Šioje šventėje įmonė buvo dalyvavusi bene 7-erius metus iki tol. Jokio mokesčio už dalyvavimą nebūdavo, reikėdavo tik pamaitinti savanorius bei kareivius pietumis.

„Šiemet planavome dalyvauti Utenoje taip pat, tačiau prisistato „MyFest“ ir sako, kad už dalyvavimą šios šventės mugėje teks susimokėti, nors jų indėlis į šią šventę minimalus. Tomis dienomis rodė labai stiprų lietų, todėl susisiekėme su šventės organizatoriais ir paklausėme, ar nebus jiems nepatogumu, jei neatvyksime. Jie patikino, kad ne. Taip pat susisiekėme su „MyFest“ projektų koordinatore, su kuria viską telefonu suderinome ir pranešėme, kad neatvyksime. Už šventę sumokėjome ir neprašėme gražinti pinigų“, – patikino V.Dubickaitė.

Kalbėdama apie šių metų Jonines Jonavoje, ji teigė, kad iš pradžių „MyFest“ vietos jų įmonei nerado. Pranešus, kad bus kreiptasi į merą ir kultūros centrą, atsirado vieta kitame mugės gale.

„Kiekvienas prekybininkas patvirtins, kad tame gale jokios prekybos niekada nevykdavo, nes, logiška, kad klientai pirks kavinėje, esančioje priešais sceną, o ne už gerų 300 metrų, užsukus už pagrindinės mugės, – stebėjosi „Vipolinos“ vadovė. – Esame piešiami, kaip įmonė, kuri negavusi šventės, bando suvedinėti sąskaitas, nors taip nėra. Daug metų važinėjame į įvairius renginius ir gauname daug neigiamų atsakymų dėl galimybių teikti savo paslaugas. Ir neturime dėl to niekam pretenzijų. Tačiau su „MyFest“ įmone viskas vyksta itin sudėtingai ir įtartinai.

Dėl tų pačių Joninių Jonavoje: paraišką pateikėme vos prasidėjus registracijai, mėnesį prieš šventę. Mėnesį prieš šventę pateikėme paraišką dėl dalyvavimo ir žirgų lenktynėse Utenoje. Jokio atsakymo negavome, į skambučius direktorė neatsakė. Teigia, kad yra dekretinėse atostogose, nors su kitais prekybininkais bendrauja ir savo verslu Palangoje rūpinasi.“

Su „MyFest“ įmone viskas vyksta itin sudėtingai ir įtartinai.

Jonavos Joninės, pasak „Vipolinos“ vadovės – didelė šventė, kurioje prekybininkai suprekiauja pakankamai daug. Anksčiau 5-7 prekybininkų apyvarta siekdavo 5000-8000 eurų. Dabar prekyba patikėta vienai įmonei.

„Kyla įtarimas, kad šventėse, kur įmanoma, yra sudaromi uždari susitarimai dėl vieno maitintojo. Deja, įrodymų neturiu, tačiau daugelį metų prabuvus šiame versle, kažkas, kaip sakoma, „nesusiveda“. Kitas klausimas, kodėl Jonavos KC jau keleri metai iš eilės paveda organizuoti „MyFest“, o ne kitam mugės organizatoriui?“, – klausimus kėlė V.Dubickaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius