-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 06 /15:27

Gintaras Grušas paskelbė apie pakeistą sprendimą: viešų pamaldų nebus iki sausio pabaigos

Lietuvos vyskupų konferencija skelbė, kad nuo kito pirmadienio, sausio 11 dienos, atnaujins viešas pamaldas su tikinčiaisiais. Kilo nemažas pasipiktinimas, kad nepaisant pandemijos Lietuvos katalikų bažnyčia taip nusprendė. Spaudos konferenciją surengęs Vilniaus arkivyskupas, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas pranešė, kad sprendimas pakeistas.

Spaudos konferencijoje G.Grušas kalbėjo: „Šiuo sunkiu laiku Kalėdų šventes sutikome kitaip nei įprastai. Saugodami vieni kitų sveikatą ir gyvybę, atsisakėme įprasto susibūrimo į iškilmingas pamaldas. Dėkojame visiems už supratimą, kantrybę ir už atsakingą laikyseną.

Baigiantis metams tikėjomės, kad bus galimybė sugrįžti į tvarką, kuri mūsų bažnyčiose galiojo karantino metu iki praeitų metų gruodžio 16-os dienos, kai pamaldose, laikantis būtinų saugumo reikalavimų, dalyvaudavo ribotas skaičius žmonių. Tad metų pabaigoje buvome nutarę šią tvarką sugrąžinti pasibaigus Kalėdų laikui – nuo sausio 11 dienos.“

Pratęsė iki sausio 31 d.

Tačiau, kaip pripažino arkivyskupas, situacija nepagerėjo: „Tad atsižvelgdami į esamą situaciją, šiandien priėmėme sprendimą dar neatnaujinti viešų pamaldų bažnyčiose, dalyvaujant tikintiesiems. Tai yra nuo 2020 m. gruodžio 16 d. mūsų bažnyčiose galiojančią tvarką pratęsiame iki 2021 m. sausio 31 d., su galimybe ją švelninti ir anksčiau, jei greičiau būtų sulaukta ryškesnių teigiamų pokyčių. Tuo būdu solidarizuojamės su visais, kuriems šis laikas yra itin sunkus, ypač su ligoniais, gydytojais, slaugytojais.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sekmadieninės mišios
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sekmadieninės mišios

Anot G.Grušo, sprendimas dėl atnaujinimo viešų pamaldų buvo priimtas dar praeitų metų pabaigoje, kai nuspręsta, kad nuotolinės mišios vyks iki sausio 10 dienos.

„Suprantame, kokia svarbi mums visiems yra sielovadinė pagalba. Primename, kad bažnyčios išlieka atviros privačiai tikinčiųjų maldai. Laidotuvių šv. Mišios ar kiti sakramentai švenčiami tik artimiausių šeimos narių aplinkoje. Susitarus su kunigu, yra galimybė atlikti išpažintį, priimti šv. Komuniją“, – kalbėjo G.Grušas.

Jis teigė, kad apie situaciją buvo kalbamasi su ekspertais, medikais.

Taip pat G.Grušas pripažino, kad sausį, po didžiųjų švenčių, bažnyčiose būna labai mažai žmonių, tuomet ir nustatytus atstumus išlaikyti nėra sunku. „Tačiau nusprendėme dėl solidarumo dar neatnaujinti“, – teigė arkivyskupas.

Atsižvelgdami į esamą situaciją, šiandien priėmėme sprendimą dar neatnaujinti viešų pamaldų bažnyčiose, dalyvaujant tikintiesiems.

Paklaustas, kaip vertina kalbas apie tai, kad viešos mišios bus rengiamos dėl to, jog nesurenkama aukų, G.Grušas tikina, kad Bažnyčios padėtis panaši į visų kitų, tačiau tai nebuvo svarstoma – kalbėta tik apie sielovados būtinybę ir tikinčiųjų saugumą.

G.Grušas sakė, kad tikinčiųjų nuotaikos įvairios – vieniems labai trūksta bendros maldos, dvasinės pagalbos, kiti linkę saugoti ir save, ir kitus.

Arkivyskupas sakė, kad vyskupų nuomonės Lietuvos vyskupų konferencijoje buvo įvairios, bet atrado sutarimą „su stipria dauguma“. Jis pabrėžė ir tai, kad kunigams ir iki šiol buvo palikta daug laisvės spręsti dėl šv. Mišių aukojimo – jeigu blogai jaučiasi, pajunta kokius nors simptomus, rekomenduota likti namuose ir saugoti savo bei kitų sveikatą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sekmadieninės mišios
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sekmadieninės mišios

G.Grušas dėkojo ir kunigams, kurie dirba ligoninėse, kitose įstaigose, kaip įvardijo – priešakinėse kovos gretose, kad jie nepaisydami pavojaus eina pas pacientus.

Arkivyskupas pripažino, kad tiek sugriežtinant saugumo reikalavimus, kai mišios galėjo vykti tik nuotoliniu būdu, tiek leidžiant viešas pamaldas, sulaukta įvairių tikinčiųjų atsiliepimų.

VIDEO: Vyskupų konferencija pakeitė poziciją – nusprendė dar neatnaujinti viešų pamaldų

Nepritaria slapta laikomoms mišioms

G.Grušas neneigė, kad yra kunigų, kurie vis tiek laiko mišias, kuriose dalyvauja ir tikintieji. Bet jis pats tam nepritaria.

„Aš ilgai svarsčiau. Jeigu mes kalbame apie šią dieną, susilaikymas šiuo metu yra protingas sprendimas, už tai ir pasisakiau. O dėl kunigų, tai mes turime visko Bažnyčioje. Kliaunamės ir jų sąmoningumu, sąžiningumu, bet, kaip matėme su postais, kiek žmonių apsukami kelyje, ne visada ir ne visi yra sąmoningi šitame laike.

Mes pakartotinai prašome (tų kunigų - red. past.). Net kai laikomos mišios be žmonių, kai filmuojama, jose dalyvauja mažas kiekis žmonių - patarnautojai, vargonininkas. Bet būna, dažniausiai iš sielovadinių tikslų, uolumo, laiko ir su tikinčiaisiais kunigai, bet prašome jų to nedaryti“, – kalbėjo G.Grušas.

Jeigu mes kalbame apie šią dieną, susilaikymas šiuo metu yra protingas sprendimas, už tai ir pasisakiau.

Vilniaus arkivyskupijoje koronavirusu persirgo 20 kunigų, du iš jų mirė.

Skelbė, kad atnaujins

Anksčiau Lietuvos vyskupų konferencija paskelbė, kad nuo kito pirmadienio, sausio 11 dienos, atnaujins viešas pamaldas su tikinčiaisiais. Ji žada, kad bažnyčioje vienam žmogui teks ne mažiau kaip 10 kvadratinių metrų, bus išlaikomas dviejų metrų atstumas tarp žmonių, jie privalės dėvėti kaukes.

Nei pirmojo, nei antrojo karantino metu Lietuvos Vyriausybė nepriėmė privalomų nurodymų Bažnyčiai dėl pamaldų organizavimo, tik rekomendacijas.

Pagal dabar galiojantį nutarimą, Vyriausybė rekomenduoja susilaikyti nuo religinių apeigų arba jas organizuoti nuotoliniu būdu, išimtis numatant tik laidotuvėms, kuriose siūloma riboti žmonių skaičių.

Toks Lietuvos katalikų bažnyčios sprendimas sulaukė nemažo pasipiktinimo viešojoje erdvėje, ypač socialiniuose tinkluose, kur žmonės vienas per kitą reiškė nepasitenkinimą, kad pandemijai nesitraukiant bažnyčiose leidžiama būriuotis.

Lietuvos Konstitucijoje yra numatyta, kad bažnyčios ir religinės organizacijos laisvai atlieka savo apeigas ir tvarkosi pagal savo kanonus. Teisininkai BNS sakė, kad Katalikų bažnyčia turi formalių teisinių argumentų priimti savarankišką sprendimą, bet jo pagrįstumas kelia abejonių, įvertinus epidemiologinę situaciją dėl koronaviruso.

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį sakė, kad viliasi, jog Lietuvos vyskupų konferencija peržiūrės sprendimą dėl pamaldų atnaujinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius