-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 11 /12:19

Gintaras Steponavičius ir Rimantas Mikaitis liberalų suvažiavime atgailauti nepanoro

Korupcijos skandalo krečiamo ir rinkėjų pasitikėjimo netenkančio Liberalų sąjūdžio pirmininku siekiantis tapti Vilniaus meras Remigijus Šimašius neeiliniame partijos suvažiavime šeštadienį sveikino savo partijos kolegas su nauju skaidrumo etapu. Tačiau penktadienį teisėsaugos vizitų sulaukę liberalai atgailauti nebuvo pasiryžę.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Noriu pasveikinti su nauju mūsų partijos gyvavimo etapu, kuris yra pažymėtas bendradarbiavimo, atvirumo, skaidrumo bei principingumo ženklu“, – sakė R.Šimašius.

Jis pripažino, kad įtarimai korupcija buvusiam partijos pirmininkui Eligijui Masiuliui buvo skaudus smūgis, pakirtęs ne tik rinkėjų pasitikėjimą liberalais, bet ir pasitikėjimą kolegomis.

Noriu pasveikinti su nauju mūsų partijos gyvavimo etapu, – sakė R.Šimašius.

„Tačiau aš žinau, ir jūs, manau, puikiai žinote, kuo mūsų partija skiriasi nuo kitų partijų Lietuvoje. Nedangstome, nesislapstome, nemeluojame. Darome rimtas išvadas, keičiamės, ir keliame sau dvigubai aukštesnius reikalavimus negu iki tol“, – sakė jis.

Jis tikino, kad liberalai jau ėmėsi apsivalymo veiksmų: esą veikia skaidrumo linija, atveriami finansiniai duomenys ir viešų asmenų darbotvarkės.

„Iš šitos tribūnos galiu jus visus patikinti – mūsų partijoje nebus jokios tolerancijos šešėliui ir korupcijai. Jokios! Naujas mūsų partijos gyvenimo etapas pažymėtas atvirumo ženklu. Atvirumas reikalingas tam, kad mumis vėl pasitikėtų rinkėjas, kad galėtume pasitikėti vienas kitu“, – sakė R.Šimašius.

Pasak jo, šiandien partijos tikslas yra vėl tvirtai atsistoti ant kojų ir susigrąžinti tą pasitikėjimą, kurį turėjo.

„Mes netapome silpnesni. Šiandien mes esame stipresni nei vakar, o rytoj būsime stipresni nei šiandien“, – sakė jis.

E.Gentvilas: „Išeikite, jei esate purvini“

Liberalų sąjūdžio partijos frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas taip pat tikino nepajutęs, kad partija būtų susilpnėjusi. Jis sakė važiuodamas per skyrius pajutęs kolegų susitelkimą ir vienybę.

Jis pripažino, kad dabar visiems liberalams krito po dėmę reputacijai ir tenka atsakinėti į klausimus, kas vyksta.

Tačiau E.Gentvilas dar kartą priminė, kad visi partijos nariai labai padėtų permąstę savo veiksmus ir pasitraukę, jei ras bent mažiausią krislą, kuris gali virsti dar vienu skandalo etapu.

G.Steponavičius ir R.Mikaitis neatgailavo

Tačiau penktadienį STT pareigūnų savo vardo fonde sulaukęs Gintaras Steponavičius stojęs į tribūną atgailos neatliko ir kalbėjo tik lozungais apie lyderystę ir vertybes.

Politikai turėjo dirbti. O buvo pradėję lošti. Lošti iš garbės ir pinigų. Ir pralošė, – sakė P.Auštrevičius.

„Daugelis turbūt permąstėme, ką darėme ne taip. Tą padariau ir aš. Kompromisų su sąžine mes daryti neturime. Būdamas tvirtu optimistu noriu jums visiems palinkėti: aukščiau galvas, liberalai“, – kalbėjo G.Steponavičius.

Kitas penktadienį STT aplankytas liberalas buvęs Kauno meras Rimantas Mikaitis partiečiams sakė norintis pasidžiaugti teisėsaugos dėmesio sulaukusio „Laisvės studijų centro“ veikla. ​

„Vakarykščiai įvykiai niekaip nepalies ir neliečia jokių mūsų principų. Dėl savęs aš esu visiškai ramus ir jokių kompromisų su sąžine nėra padaryta“, – sakė jis.

Jis tikino, kad „MG Baltic“ parama yra teisėta ir gauta ne grynaisiais.

P.Auštrevičius: „Lošėme iš garbės“

Europarlamentaras Petras Auštrevičius savo partijai buvo griežtesnis. Jis tikino, kad šis etapas partijai gali tapti Kovo 11-aja – atsinaujinimo švente, bet gali būti ir katastrofa – nelyginant Rugsėjo 11-oji Amerikai.

Jis tikino, kad tokiame etape liberalams nepakanka vien lozungų apie skaidrumą ir apsivalymus. Reikia ir atgailos.

„Politikai turėjo dirbti. O buvo pradėję lošti. Lošti iš garbės ir pinigų. Ir pralošė. Kaip pirmasis Lietuvos Liberalų sąjūdžio pirmininkas aš atsiprašau visų Lietuvos piliečių ir prašau galimybės įrodyti, kad mes esame kitokie“, – kalbėjo P.Auštrevičius.

Jis sakė tikintis, kad Liberalų sąjūdis nėra vieno žmogaus partija ir vylėsi kad po šio skandalo liberalai atsikratys arogancijos ir „pasikėlimo“. Tačiau pats europarlamentas nutarė savo kandidatūros į partijos pirmininkus nekelti.

Seimo narys Šarūnas Gustainis stojęs į liberalų tribūną prabilo kitaip. Jis sakė, kad partijoje visada buvo tokių žmonių, kurie negalėjo aktyviau reikštis, nes tam galimybių nesuteikė buvusi partijos vadovybė.

Jis tikino, kad tokie žmonės neturi pavardžių, bet jų yra daug. Ir jis kvietė būtent šią partijos dalį tapti aktyvesne ir dabar stoti prie liberalų vairo.

Apie paviršutiniškas kalbas apie skaidrumą ir atsinaujimą kalbėjo ir kiti liberalai, daugiausia iš mažesnių Lietuvos regionų.

Rinks pirmininką

Liberalų sąjūdis neeilinį suvažiavimą buvo priverstas šaukti tam, kad išsirinktų naują pirmininką.

Į partijos pirmininkus yra iškeltas Seimo frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, parlamentarai Vitalijus Gailius ir Arminas Lydeka, laikinasis partijos vadovas Vilniaus meras Remigijus Šimašius, valdybos narė, Šalčininkų tarybos narė Julija Mackevič, pats savo kandidatūrą kelia kaunietis Sergejus Zverevas.

Juokinga tai, kad šio kandidato nepažįsta net patys Liberalų sąjūdžio vadovai. Šeštadienio suvažiavime paprašyti supažindinti su šiuo kandidatu į pirmininkus jie negalėjo to padaryti.Ilgalaikis partijos lyderis Eligijus Masiulis gegužės pirmoje pusėje pasitraukė iš pareigų dėl įtarimų paėmus kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

E.Masiuliui gegužę buvo pateikti įtarimai iš R.Kurlianskio paėmus apie 100 tūkst. eurų kyšį, jis taip pat įtariamas neteisėtu praturtėjimu, politiko namuose radus apie 250 tūkst. eurų.Penktadienį Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai atliko kratas Kauno miesto tarybos nario liberalo Rimanto Mikaičio namuose Kaune bei Seimo nario, Liberalų sąjūdžio vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus fondo vadovo namuose Vilniuje.

Teisėsaugos tyrimas dėl kyšininkavimo smogė Liberalų sąjūdžio reitingams. Kaip rodo naujausia naujienų portalo delfi paskelbta apklausa, gegužę savo balsą jiems žadėjo 6,6 proc. apklaustųjų, nors balandį už liberalus balsuoti ketino 15,5 procentų. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų agentūra „Spinter tyrimai“ reprezentatyvią apklausą atliko gegužės 19–26 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius