Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 01 10

Gintautas Pangonis menkina žalą gamtai: ypač kenksmingų medžiagų nenaudojome

„Grigeo“ grupės prezidentas Gintautas Pangonis sako, kad į Kuršių marias galėjusiame tekėti vandenyje nebuvo „ypač kenksmingų medžiagų“, nors pripažįsta konkrečiai nesidomėjęs, kokia yra įmonės nuotekų cheminė sudėtis.

Penktadienio rytą 15min studijoje G.Pangonis pripažino, kad, ko gero, mažai kas iki galo patikėjo, kad jis pats apie įmonės daromą žalą gamtai nieko nežinojo.

„Taip, aš manau, kad turbūt nepilnai visuomenė patikėjo tuo, kad aš nežinau, bet kada yra pas mus grupėje 8 įmonės ir visų smulkių dalykų aš tikrai nežinau“, – sakė G.Pangonis.

Klaipėdos tarybos narė Ligita Girskienė tikino, kad tokie teiginiai neįtikina ir negali įtikinti nei jos, nei visuomenės.

Tai joks ne sunkus (darbas) – atsuki ratą ir viskas. Yra didelė sklendė, ratas ir jį atsuki arba užsuki.

„Man susidaro toks įspūdis, kad situacija buvo žinoma aukščiausio lygio vadovams, tai ir pačiam ponui Pangoniui. O apie vietinius vadovus aš net nekalbu. Jie tiesiog, mano nuomone, mano supratimu, vykdė nurodymus aukščiausių vadovų ir tokiu būdu buvo didinamas įmonės pelnas. Mažinamos išlaidos nuotekų tvarkymui ir didinamas pelnas tokiu primityviu būdu XXI a.“, – vertino L.Girskienė.

Rūpėjo skaičiai, o ne „smulkmenos“

G.Pangonis tikino, kad įmonės valdybos nariai ir pirmininkas „visų smulkmenų“ nežino.

„Aš žinojau strateginius, finansinius klausimus, kurie buvo ataskaitose, kuriuos žiūrėjome. Tie techniniai klausimai, sutaupymai man nekėlė klausimų“, – aiškino „Grigeo“ vadovas.

Valdybai klausimas dėl būtinybės didinti vandenvalos įrengimų pajėgumus nekilo.

Tačiau L.Girskienė nurodė, kad G.Pangonis turėjo įsigilinti, nes klausimai dėl įmonės sprendimo nuotekas valyti pačiai buvo keliskart svarstomi Klaipėdos mero kabinete ir pats G.Pangonis argumentuodavo, kad prie „Klaipėdos vandens“ valymo įrenginių įmonė nesijungs, nes pačiai jai nuotekas tvarkyti kainuoja pigiau.

„Dabar akivaizdžiai pasirodė, kodėl buvo per brangu“, – sakė L.Girskienė.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ligita Girskienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ligita Girskienė

„Grigeo“ vadovas pripažino, kad skaičius, jog valyti vandenį patiems buvo pigiau, jis matė. Be to, jis negalėjo pasakyti, ar tikrai įmonės vandens valymo įrengimai buvo pakankamai galingi, kad pajėgtų išvalyti visas nuotekas.

„Valdyboje toks klausimas (dėl būtinybės didinti vandenvalos įrengimų pajėgumus) nekilo“, – sakė G.Pangonis.

„Grigeo“ vadovas neigė, kad 2012-aisiais „Grigeo Klaipėda“ gamyba padidėjo tris kartus. Pasak jo, gamybos apimtys augo tik 2016-aisiais, po modernizacijos ir vietoj 100 tūkst. tonų produkcijos imta pagaminti apie 120 tūkst. tonų.

„Pasižiūrėjau į nuotekas. Panašiai buvo apie 800 tūkst. ir padidėjo apie 20 proc. iki 900 000–1000 000 kubinių metrų. Viskas toje vietoje lyg ir atitinka“, – tikino G.Pangonis.

Ėmė menkinti kaltę

Jis ėmė gintis, kad nuotekos nebuvo visiškai nevalytos – esą dumblas, smiltelės buvo nusodinami ir tik tada nuotekos turėdavo patekti į biologinius valymo įrenginius, tačiau jų kartais galėjo nepasiekti, nes tarp mechaninių prie biologinių valymo įrenginių dar nuo 1994-ųjų buvo sklendė, nukreipianti vandenį į avarinį vamzdį.

G.Pangonis kartojo, kad iki šiol neaišku, kiek kartų ta sklendė buvo atsukta neįvykus jokiai avarijai, ir vylėsi, kad tai nustatys tyrėjai. Pareigūnai penktadienį atskleidė, kad įtaria, jog nevalytos nuotekos buvo leidžiamos kasnakt. Mechaniškai išvalytos nuotekos patekdavo į slaptą kaupyklą, iš kurios jau nebepasiekdavo biologinio valymo įrenginių, o buvo nukreipiamos į „Klaipėdos vandens“ išleistuvą, kuriuo jau išvalytas vanduo keliaudavo į Kuršių marias.

Pats „Grigeo“ vadovas pripažino, kad nuleisti vandenį ne į valymo įrenginius, o į marias, nebuvo sunku: „Tai joks ne sunkus (darbas) – atsuki ratą ir viskas. Yra didelė sklendė, ratas ir jį atsuki arba užsuki. Normaliai turėtų būti užplombuota“.

Kodėl tai buvo daroma? „Grigeo“ įmonių grupės vadovas sako nežinantis. Esą to nežino ir nuo gruodžio įmonei „Grigeo Klaipėda“ vadovaujantis Tomas Eikinas. G.Pangonis tiki, kad T.Eikinas išvis nežinojo, kad toks pažeidimas daromas, nors prokurorai labai neslepia, kad galimus nusikaltėlius sučiupo kone už rankos – tuo metu, kai avariniu vamzdžiu buvo naudojamasi.

„Aš negaliu atsakyti į tą klausimą. Galvoju, kad tas vadovas nebuvo įsigilinęs į tą procesą ir jis dirba toliau. (...) Aš bijau ir gailiuosi. Noriu palinkėti Tomui stiprybės atlaikyt tokius smūgius. (...) Tikiuosi, jis nepalūš“, – vylėsi, kad naujasis vadovas nesugalvos išeiti iš darbo, „Grigeo“ grupės prezidentas.

Pats G.Pangonis trauktis ar pardavinėti akcijų irgi nesiruošia.

„Tą klausimą mes turėtume suskaičiuoti, kokia žala buvo padaryta. Mes pasiruošę tai atlyginti“, – sakė G.Pangonis ir vylėsi, kad įmonė „Grigeo Klaipėda“ nebus privesta prie bankroto.

Nepažiūrėjo, bet ypač kenksmingų medžiagų nėra?

O kokias kenksmingas medžiagas įmonė naudoja gamyboje ir kokios jos su nuotekomis galėjo patekti į Kuršių marias?

„To ir nepažiūrėjau. Tikrai paprašiau ir tikrai tą padarysim, koks vanduo ištekėjo, padarysime tyrimus nepriklausomose laboratorijose ir nustatysime, kokie cheminiai elementai ten yra. Šiandien aš nežinau, bet ten nėra kažkokių... (...) „Klaipėdos kartonas“ arba prieš tai buvusi įmonė gamino celiuliozę. Ten dabar to seniai nebėra.

Įsivaizduokite paprastai: paimamos dėžės, sumetamos į vandenį, jos išmaišomos, išliejama kaip ant stalo ir išdžiovinama. Viskas.

Dabar yra paprastas procesas. Įsivaizduokite paprastai: paimamos dėžės, sumetamos į vandenį, jos išmaišomos, išliejama kaip ant stalo ir išdžiovinama. Viskas. Tai va tos kartono dėžės, kurios surenkamos iš prekybos centrų atkeliauja, vandenyje ištirpinamos, ištirpinus, pabandykite namuose, lieka plaušelis, ir jį vėl atlieji ir padarai kartoną. Galvoju, kad tikrai nėra kažkokių ypač kenksmingų (medžiagų)“, – teisinosi G.Pangonis.

Nuotekų tyrimus „Grigeo Klaipėda“ ketina padaryti ir apmokėti pati, o ne prašyti to kuriamo fondo.

Tačiau L.Girskienė sako, kad dabar svarbiausia, kad „Grigeo Klaipėda“ nuo šiol avarinį vamzdį užrakintų spyna ir imtų nuotekas valyti tik įmonėje „Klaipėdos vanduo“.

VIDEO: „Grigeo Klaipėda“ direktorius Tomas Eikinas: nuotekos galėjo nepasiekti biologinės valyklos
VIDEO: Grigiškėse susirinkę piketuotojai skandavo „Gėda Grigeo“ ir žadėjo nepirkti produkcijos
VIDEO: Klaipėdiečiai būriavosi prie savivaldybės: „Mes išsigandę, kuo pavirto Klaipėda ir Lietuva“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius