-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 10 17

Gitanas Nausėda ir Naglis Puteikis nuslėpė dalį išlaidų politinei reklamai feisbuke

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) aptiko, kad du prezidento posto siekę kandidatai – Gitanas Nausėda ir Naglis Puteikis – tyčia ar netyčia nuslėpė dalį išlaidų politinei reklamai feisbuke. Už G.Nausėdos reklamą 721 eurą sumokėjo buvusi jo rinkimų štabo darbuotoja, o dabar patarėja Sofija Armoškaitė. N.Puteikis feisbuko reklamą už 1,5 tūkst. eurų pirko per įmonę „Kuri kuria“, bet šių išlaidų ataskaitose nenurodė.
Naglis Puteikis ir Gitanas Nausėda
Naglis Puteikis ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokie faktai pateikti VRK. Komisija ketvirtadienį nusprendė už nustatytus pažeidimus abiejų kandidatų iždininkus tik įspėti.

Išlaidų politinei kampanijai apskaitos tvarkos pažeidimas, pagal įstatymus, užtraukia baudą politinės kampanijos iždininkams ar politinės kampanijos dalyviams nuo keturių šimtų aštuoniasdešimt iki trijų tūkstančių eurų, tačiau bausti nieko VRK nepanoro.

Pastebėjo sausį, bet sąskaitų neįtraukė

VRK nutarė S.Armoškaitės nupirktą reklamą pripažinti nepinigine jos auka G.Nausėdai.

Kad įvyko nesusipratimas, G.Nausėdos štabas neslėpė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sofija Armoškaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sofija Armoškaitė

Sulaukusi VRK užklausos 2019 m. rugsėjo 30 d. G.Nausėdos iždininkė atsakė, kad įvyko klaida.

„Kadangi Gitano Nausėdos viešas „Facebook“ nepagalvojus buvo sukurtas iš už reklamą kampanijos metu atsakingos komandos narės Sofijos Armoškaitės Facebook sąskaitos/prisijungimo, tai pirmieji apmokestinti kampanijos Facebook'e veiksmai buvo apmokestinti Sofijos Armoškaitės vardu. Tik pastebėjusi sausio pradžioje, ji viską perregistravo, kad sąskaitos Facebook būtų išrašomos G.Nausėdos vardu.

Tačiau jūsų minimas laikotarpis liko neįtrauktas į G.Nausėdos vardu išrašomas sąskaitas. Labai apgailestaujame, bet niekas laiku neapsižiūrėjome, kad turėjo būti ir sąskaitos už tą laikotarpį“, – teigė iždininkė Vilma Gražulevičienė, pripažindama, kad klaidą štabas pastebėjo anksčiau, tačiau sąskaitų į G.Nausėdos išlaidas vis tiek neįtraukė.

VRK narys Vilius Semeška posėdyje klausė, ar tai neturėtų būti laikoma ne nepinigine vienos moters auka, o neteisėtu G.Nausėdos kampanijos finansavimu.

VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė nurodė, kad S.Armoškaitė buvo štabo narė, kuri turbūt dėl nepatirties nesutvarkė.

„Jų klaida yra, kad klaidą pamatė ir sąskaitų nepateikė. Nebuvo išsisukinėjimų, sąskaitas pateikė. (...) Aš matyčiau, kad tai apskaitos pažeidimas, o ne finansavimas per trečiuosius asmenis“, – aiškino ji.

Ateityje gali bausti bauda

L.Petronienė tikino, kad bus tikrinama, ar S.Armoškaitė turėjo lėšų suteikti tokią paramą būsimam prezidentui. Esą tai asmens duomenys ir negalima tikrinti patarėjos deklaracijų, kol nėra sprendimo, kad jos apmokėta suma už reklamą yra parama G.Nausėdos kampanijai.

V.Semeška pasigedo ir pačios S.Armoškaitės paaiškinimų, kas jai davė užsakymą iš savo sąskaitos mokėti už reklamą, kodėl ji tai darė, ar turėjo tam pinigų.

„Siūlau papildyti tyrimą“, – ragino jis.

L.Petronienė kalbėjo, kad savaime suprantama, kad komandos narė pati pamatė klaidą, kai pinigai už kandidato reklamą buvo nuskaičiuoti nuo jos sąskaitos, todėl esą čia nelabai yra ką dar tirti.

VRK narė Aistė Žilinskienė tikino mananti, kad S.Armoškaitė turėtų būti baudžiama administracine tvarka, jei Valstybinė mokesčių inspekcija nustatys, kad ji neturėjo pakankamai pinigų paremti G.Nausėdos kampaniją.

„Jei būtų S.Armoškaitė senas politikos vilkas, tai gal tai ir būtų tyčia suplanuotas veiksmas“, – gynė prezidento patarėją VRK narė Jūratė Lebedevienė.

G.Nausėda rinkimams deklaravo išleidęs 323 742,69 Eur. Į Politinės kampanijos finansavimo ataskaitą įtraukus 721,27 Eur vertės reklamą feisbuke, didžiausias leistinas politinės kampanijos išlaidų dydis – 1 375 000 Eur – nebūtų viršytas.

Nedeklaruotos išlaidos politinės reklamos skleidimui sudarytų vos 0,05 proc. didžiausio politinės kampanijos išlaidų dydžio.

N.Puteikis atsiprašė

Nedeklaravus išlaidų reklamai feisbuke VRK pagavo ir nesėkmingai prezidento rinkimuose dalyvavusį Lietuvos centro partijos pirmininką N.Puteikį.

Jis reklamą socialiniame tinkle pirko per įmonę „Kuri kuria“. Ši 2019 m. gegužės 10 d. kandidatui pateikė sąskaitą faktūrą 1,5 tūkst. eurų sumai už reklamą socialiniame tinklalapyje „Facebook“.

2019 m. spalio 10 d. VRK gavo N.Puteikio patarėjos el. laišką su pridėta sąskaita faktūra ir atsiprašymu.

„Mažai partijai, mums, buvo per daug rinkimų. Bet čia buvo paslauga – ne fizinis asmuo“, – VRK posėdyje aiškinosi ir atvykęs pats Seimo narys.

VRK skaičiuoja, kad ir N.Puteikio padarytas pažeidimas nėra šiurkštus.

Centro partijos pirmininkas buvo nurodęs rinkimams, kuriuose net pats balsavo ne už save, išvis išleidęs vos tūkstantį eurų, tačiau net ir įtraukus į išlaidas 1,5 reklamai feisbuke išleistų eurų, didžiausias leistinas Naglio Puteikio išlaidų dydis nebūtų viršytas.

Nedeklaruotos išlaidos politinei reklamai sudaro vos 0,14 proc. didžiausio leistino politinės kampanijos dydžio.

Taip pat VRK aptiko, kad ne visas išlaidas N.Puteikio vadovaujama Centro partija deklaravo ir rinkimuose į Europos Parlamentą. Čia buvo nedeklaruota išlaidų už 22, 4 tūkst. eurų vertės reklamą feisbuke, radijo stotyje „Kapsai“, laikraščiuose „Alytaus naujienos“ ir „Gimtoji žemė“.

Už šį pažeidimą VRK taip pat įspėjo Centro partijos iždininką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius