Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 08 06 /17:14

Gitanas Nausėda pasisakė apie įvykius Biržuose ir Žiežmariuose: atjautos negana

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pareiškė, kad įvykiai Biržuose ir Žiežmariuose, kur žmonės pasipiktino, jog į jų kaimynystę ketinama atkelti neįgaliuosius ir vaikus, tiesiogiai iliustruoja socialinę atskirtį.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Jei galima socialinę atskirtį pavaizduoti tiesiogiai – tai štai, Žiežmarių ir Biržų įvykiai ją taip ir iliustruoja. Problemos neneigiame, tačiau stumiame ją nuo savęs, kai ji priartėja prie mūsų šiek tiek arčiau, nei norime prisileisti. Tačiau dėl to ji nedingsta“, – antradienį teigiama G.Nausėdos feisbuke paskelbtame įraše.

Anot jo, nei be tėvų globos likę vaikai, nei žmonės su negalia neturi būti atstumti, atskirti ir stigmatizuojami, o pagarba jų orumo išsaugojimui – tai mūsų pačių orumo ir brandumo įrodymas.

Baimė ir tamsa atsiranda ten, kur žmonėms trūksta žinių ir gerųjų pavyzdžių.

„Turime rasti tinkamus būdus, kaip pažeidžiamiausius visuomenės narius įtraukti į bendruomenę, pastebėti jų unikalius sugebėjimus, priimti kaip lygiaverčius, nes jie tokie ir yra. Tai padaryti kartais trukdo visai ne lėšų trūkumas, o artimiausio kaimyno nepagrįsta baimė. Baimė ir tamsa atsiranda ten, kur žmonėms trūksta žinių ir gerųjų pavyzdžių. Todėl atskirties mažinimas turi eiti koja kojon su visuomenės švietimu“, – teigia prezidentas.

Tačiau, anot jo, atjautos negana – privalome jausti atsakomybę už pažeidžiamuosius ir nuoširdžiai rūpintis jų gerove.

Pasak prezidento, išsigąsti sunkumų neturėtų būti mūsų kelias – nei bendruomenių, nei atsakingų valdžios atstovų.

„Ginkime tuos, kurie yra labiausiai nuskriausti ir kuriems reikia didžiausio mūsų visų dėmesio. Ačiū tiems, kurie šįkart netylėjo ir garsiai prabilo už mūsų visų tyliąją Lietuvą“, – teigia prezidentas.

Antradienį apie tai pasisakė ir premjeras Saulius Skvernelis. Anot jo, valstybė yra stipri tiek, kiek geba pasirūpinti silpniausiais.

15min rašė, kad Žiežmarių gyventojus smarkiai papiktino planai šalia jų atkraustyti dešimt neįgaliųjų su įvairia proto negalia. Jie aiškino, kad negalią turinčių žmonių negalima prognozuoti, ir baime dėl kaimynystėje augančių savo vaikų saugumo.

Tuo metu Biržuose vietos bendruomenė ėmė priešintis, kad būtų statomi bendruomeniniai globos namai aštuoniems tėvų neturintiems vaikams.

„Šitiek metų gražinome aplinką, o dabar gražiausią kampelį norite atiduoti vaikams“, – „Panevėžio kraštas“ citavo vietinius gyventojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius