-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04 /13:05

G.Nausėda atmetė du kandidatus į ministrus, bet I.Šimonytei pavyko įtikinti skirti A.Dulkį

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį paskelbė, kad premjerė Ingrida Šimonytė turės pateikti kitus kandidatus į susisiekimo ir žemės ūkio ministrus. Prezidentui netiko Laisvės partijos į susisiekimo ministrus siūlytas Kasparas Adomaitis bei konservatorių siūloma Dalia Miniataitė. Prezidentas sutiko, jog sveikatos apsaugos ministru taptų Arūnas Dulkys – dėl jo asmeninę atsakomybę prisiėmė premjerė Ingrida Šimonytė. Prezidentas sako vėliausiai antradienį pasirašysiantis dekretą dėl Vyriausybės.

„Tos pastabos, kurios buvo išsakytos anksčiau, buvo apsvarstytos vertinant konkrečių ministrų kandidatūras“, – po pusantros valandos trukusio pokalbio su premjere kalbėjo prezidentas.

„Galiu pasakyti, kad du iš ministrų, tai yra susisiekimo ministras ir žemės ūkio ministras, turėtų būti pateiktos kitos kandidatūros į šių ministerijų pozicijas“, – pranešė prezidentas.

Jis teigė, kad kandidatai, kurie netiko, nebuvo blogi ar nesuprato savo funkcijų – žmonės rengėsi, pristatė viziją, bet jiems ne iki galo pavyko tai padaryti.

G.Nausėda sakė negalintis prisiimti atsakomybės už Laisvės partijos siūlyto K.Adomaičio ir konservatorių siūlytos D.Miniataitės trumpalaikių ir ilgalaikių tikslų įgyvendinimą.

„Nes stokojama vizijos, stokojama gero savo sektoriaus pagrindinių problemų išmanymo“, – kodėl netiko kandidatūros, motyvavo prezidentas.

VIDEO: Gitanas Nausėda atmetė susisiekimo ir žemės ūkio ministrų kandidatūras

„Kasparas Adomaitis – jaunas pradedantis politikas, tikrai turi perspektyvą, bet susisiekimo sektorius toks, kur sprendimų reikia šiandien, veikia interesų grupės – neslėpkime to, yra paveldėtų problemų, puikiai žinome, kiek turėjome įvairių istorijų, susijusių su ankstesnio ministro veikla“, – kalbėjo jis.

Prezidento teigimu, dėmesys šiam sektoriui buvo labai didelis, o K.Adomaitis pasirodė fragmentiškai susipažinęs su sektoriaus problematika, neatsakė į visus klausimus, susijusius su vizija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kasparas Adomaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kasparas Adomaitis

Prezidentas sakė pasigedęs ir D.Miniataitės aiškesnės vizijos žemės ūkio srityje, nepaisant to, kad ji yra labai patyrusi žemės ūkio specialistė.

„Iš jos aš tikėjausi ne tik veiksmų trumpuoju laikotarpiu, bet visos kadencijos laikotarpiu, net gerokai žvelgiant į ateitį“, – kodėl nusprendė jos kandidatūrą atmesti, minėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Miniataitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Miniataitė

Neslėpė abejojantis dėl A.Dulkio

G.Nausėda penktadienį neslėpė, kad abejonių sukėlė konservatorių į sveikatos apsaugos ministrus teikiama A.Dulkio kandidatūra.

G.Nausėda kiek anksčiau A.Dulkio neskyrė dar vienai kadencijai būti valstybės kontrolieriumi.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitinko su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Arūnu Dulkiu
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitinko su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Arūnu Dulkiu

Kalbėdamas apie A.Dulkį prezidentas sakė, kad jam daugiausiai abejonių sukėlė ne tiek jo ilgalaikė vizija, bet A.Dulkio pateikti planai artimiausiam laikotarpiui.

„Kalbame apie labai jautrų sektorių, kuris šiuo metu išgyvena labai didelę įtampą. Esame pandemijos laikotarpio epicentre, rodikliai vis labiau blogėja, todėl turi būti aiškus veiksmų planas ir algoritmas pirmąją dieną pradėjus dirbti“, – sakė jis.

Anot jo, problemos išmanymas, kurį pateikė kandidatas, paliko tam tikrų abejonių.

Linkiu geriausios kloties ponui A.Dulkiui.

„Tačiau gerbiama I.Šimonytė prisiėmė asmeninę atsakomybę už šio ministro veiklą. Ir mes sutarėme, kad jeigu dirbti nesiseks, mes tikrai nelauksime ilgai, sprendimai bus priimti labai greitai“, – pabrėžė prezidentas.

G.Nausėda sakė nenorintis, kad dirbti nesisektų ir norintis būti neteisus.

„Linkiu geriausios kloties ponui A.Dulkiui, bet iššūkiai bus tikrai didžiuliai ir pagalbos jam reikės labai didelės“, – pabrėžė prezidentas.

Anot jo, susitikimuose buvo kalbama apie 130 priemonių kovos su koronavirusu priemonių planą, bet paklausus apie konkrečias jo dalis, prezidento žodžiais, buvo šiek tiek pasislėpta už to, kad reikia šiek tiek geriau susipažinti su situacija vietoje ir kol kas to plano atskleisti nėra galimybių.

„Šiuo sprendimu noriu parodyti, kad nebuvo jokio išankstinio vertinimo ar nusistatymo pono A.Dulkio atžvilgiu“, – pridūrė jis.

Dekretą dėl naujos Vyriausybės žada antradienį

G.Nausėda atskleidė preliminariai žinantis Laisvės partijos naują kandidatą į susisiekimo ministrus, tačiau jo pavardės šalies vadovas įvardinti nenorėjo.

„Jei kandidatūra bus pateikta man, pakankamai gerai pažinodamas šį asmenį manau, kad tai tikrai galėtų būti geras kandidatas susisiekimo ministro pozicijai“, – pabrėžė jis.

Anot prezidento, galima teigti, kad Vyriausybės formavimas artėja prie pabaigos – su naujais kandidatais G.Nausėda planuoja susitikti pirmadienį, o vėliausiai antradienio rytą pasirašyti dekretą dėl Vyriausybės formavimo.

Viešojoje erdvėje prezidentas kritikuotas dėl to, kad esą ministrų kabineto formavimas esant koronaviruso krizei trunka per ilgai.

„Mūsų abejonės dėl pirmųjų kandidatų į ministrus, kurie buvo pasirodę prezidentūroje, buvo pateiktos jau antradienį. Susitikimai su likusiais kandidatais praktiškai užtruko tris dienas. Svarbiausia, norėčiau atkreipti dėmesį, kurie galbūt įžvelgia abejonių, kad susitikimų turas buvo pernelyg ilgas – šiuo metu Vyriausybės programa nėra parengta šimtu procentų. Ar mes būtume ilgiau skubėję, ar mažiau skubėję – kol nėra patvirtintos Vyriausybės programos, kuri bus pateikta Seimui svarstyti, nėra pagrindo teigti, kad kažkas vėluoja ar kažkas trunka pernelyg ilgai“, – sakė jis.

Prezidentas sakė, kad procedūra leido visapusiškai susipažinti su kandidatais asmeniškai.

D.Kreivys parašė įsipareigojimą

Anot prezidento, abejonių būta ir dėl į energetikos ministrus siūlomo Dainiaus Kreivio – ne dėl kompetencijos ar sferos išmanymo.

„Jis išmano savo sritį, to niekas negalėtų neigti, tačiau jo dalyvavimas tam tikrose verslo struktūrose, patirtis dirbant ministru ir anksčiau tekęs atsistatydinimas, žinoma, kelia rizikų, į kurias nei prezidentas, nei premjeras, negali nereaguoti“, – kalbėjo prezidentas.

Anot G.Nausėdos, ketvirtadienį jis gavo D.Kreivio iškart po jųdviejų susitikimo atsiųstą raštišką įsipareigojimą, o tiksliau – pasiūlymą, kaip jis galėtų išvengti abejonių dėl galimo interesų painiojimo.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu

„Matydamas šį jo labai rimtą požiūrį į galimas rizikas, kurias jam išsakiau, aš vis dėl to nematau pagrindo jo netvirtinti energetikos ministro pozicijoje“, – patikino jis.

Evelina Dobrovolska maloniai nustebino

G.Nausėda kalbėjo ir apie į teisingumo ministres teikiamą Eveliną Dobrovolską. Jis sakė, kad jį maloniai nustebino tai, kad ji atėjo gerai pasiruošusi, į klausimus atsakė tiesiai, nesistengdama nusukti kalbos.

„Šiame kontekste ir pradėjau šiek tiek atsargiau vertinti savo išankstinius nusistatymus. Kandidatė juos sugebėjo paneigti“, – sakė jis.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitinka su kandidate į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitinka su kandidate į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska

Į poziciją, anot prezidento, E.Dobrovolska ateina degančiomis akimis.

Ketvirtadienį prezidentas baigė susitikimus su visais kandidatais į ministrų kabinetą.

Aptarti jo formavimo I.Šimonytė pas prezidentą buvo ir antradienį.

Po susitikimo prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis pareiškė, jog G.Nausėda I.Šimonytei išsakė abejones dėl kelių kandidatūrų į ministrų postus ir buvo sutarta, „kad šioms kandidatūroms bus ieškomi kiti asmenys, kurie galėtų užimti ministro pareigas“.

Tačiau prieš žurnalistus stojusi I.Šimonytė jį patikslino – esą nebuvo sutarta, kad bus ieškomi kiti kandidatai vietoje neįtikusių.

„Galėčiau patvirtinti beveik viską, ką sakė gerbiamas Antanas, galbūt vienas netikslumas tiktai įsivėlė, kad nebuvo šiandien kažkokių susitarimų dėl kitų kandidatų ieškojimo. Tiesiog buvo išsakytos prezidento pastabos tiek dėl tų kandidatų, kurie jau buvo susitikimuose su prezidentu, tiek kai kurios pastabos apie tuos, kurie nebuvo“, – po susitikimo sakė I.Šimonytė.

I.Šimonytė į finansų ministres pasiūlė konservatorę Gintarę Skaistę, krašto apsaugos ministrus – konservatorių Arvydą Anušauską, užsienio reikalų ministrus – konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį, vidaus reikalų ministre siūlo konservatorę Agnę Bilotaitę, į energetikos ministrus – konservatorių Dainių Kreivį.

Į aplinkos ministrus siūlomas Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas, į švietimo, mokslo ir sporto ministres – Jurgita Šiugždinienė, į ekonomikos ir inovacijų ministres siūloma Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, pretendentas į sveikatos apsaugos ministrus, nepartinis buvęs valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys, Laisvės partijos į teisingumo ministres teikiama Evelina Dobrovolska, į susisiekimo ministrus – Kasparas Adomaitis, Liberalų sąjūdžio kandidatas į kultūros ministrus Simonas Kairys bei konservatorių kandidatė į socialinės apsaugos ir darbo ministres Monika Navickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius