Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 13

Goro provincijoje šalia Lietuvos karių automobilių sprogo nenustatytos rūšies sprogstamasis užtaisas (papildyta 12.29 val.)

Lietuvos kariuomenė informuoja, kad greta patruliuojančių mūsų karių Afganistano Goro provincijoje nugriaudėjo sprogimas. Per incidentą niekas nenukentėjo.
Lietuvos karių kolona
Lietuvos karių kolona Čagčarano prieigose / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, šeštadienį apie 8.30 val. Lietuvos laiku, Goro provincijoje, Lietuvos kariams grįžtant į stovyklą iš Čagčarano miesto,  šalia vieno iš automobilių sprogo nenustatytos rūšies sprogstamasis užtaisas.

Sprogimas įvyko likus maždaug  kilometrui iki Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovyklos.

Sprogimo metu Lietuvos kariai ir karinė technika nenukentėjo.

Apie įvykį buvo informuotos Afganistano nacionalinės saugumo pajėgos. Šiuo metu aiškinamasi kokios rūšies buvo sprogstamasis užtaisas.

Papildyta 11.50 val.: Kaip 15min.lt  informavo Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas kapitonas Marius Varna, kol kas sunku pasakyti, kokio tipo sprogmuo sprogo greta mūsų karių automobilių kolonos.

„Mūsų išminavimo specialistai dabar aiškinasi, koks tai buvo sprogmuo. Jie apžiūri įvykio vietą. Tačiau kol kas informacijos daugiau nėra. Faktas tas, kad bomba sprogo pakelėje. Tikrai ne po automobiliu, o greta. Sprogimas galėjo būti apie 10-15 metrų nuo mašinų“, - sakė kapitonas M.Varna.

Šiuo metu misiją baigiančius vienuoliktosios Provincijos atkūrimo grupės (PAG-11) karius Afganistano Goro provincijoje keičia dvylikta karių pamaina.

Lietuvos kariai Gore neturi įgaliojimų vykdyti kovinių operacijų, persekioti ar neutralizuoti priešiškus elementus. Pagrindinė mūsų karių užduotis Gore - rūpintis provincijos atkūrimo reikalais.

Iki šiol Goro provincija buvo žinoma kaip viena ramesnių Afganistano provincijų. Tačiau pastaruoju metu saugumo situacija provincijoje prastėja. Vien šį rudenį greta mūsų karių automobilių nugriaudėjo keli sprogimai, vienas automobilis užvažiavo ant paslėptos bombos, ši sprogo.

Bene rimčiausi incidentai įvyko Čagčarano centre ir greta Lietuvos karių stovyklos vartų. Per pirmąjį incidentą vietos policininkas peršovė du mūsų karius ir pasislėpė. Nors šaudęs asmuo jau yra identifikuotas, žinoma, kur jis slepiasi, mūsų kariams jis kol kas yra nepasiekiamas, kadangi jį dangsto vietos valdžia.

Per antrąjį incidentą, spalio mėnesį įvykusį prie stovyklos vartų, susisprogdino savižudis. Per incidentą žuvo teroristas, mūsų kariai nenukentėjo.

Situacijos prastėjimas Goro provincijoje siejamas su aktyviais NATO ir vietos saugumo pajėgų veiksmais Afganistano pietuose. Spaudžiami koalicijos pajėgų, sukilėliai ieško ramesnių vietų. Manoma, kad atėjus žiemai dėl sunkių gamtinių sąlygų sukilėlių aktyvumas Goro provincijoje šiek tiek sumažės.

Papildyta 12.29 val.: Paskutinėmis žiniomis iš Goro provincijos, greta Lietuvos karių automobilių kolonos galėjo sprogti radijo bangomis valdoma bomba. Kol kas tai priminė versija.

Bomba sprogo paskutiniam automobiliui jau pravažiavus pavojingą vietą. Todėl neatmetama, kad Lietuvos karių automobilių koloną ir joje vykusius žmones apsaugojo mūsų karių turimos techninės priemonės, neleidusios sprogmens aktyvuoti greta mašinų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius