Sportas gyvai
2023 10 16 /12:04

Grasinimai apie sprogmenis nesiliauja – gavo policija ir dar 1500 adresatų: pareigūnai pataria, kaip elgtis

2023 m. spalio 16 d. nakties metu policijoje gauti 3 elektroniniai laiškai (tekstas identiškas), kuriuose teigiama, kad įvairiuose objektuose padėti sprogmenys, kurie sprogs šiandien 12:12 val. Iš viso tokie laiškai išsiųsti apie 1500 adresatų, rašoma spaudai išplatintame Policijos departamento pranešime.
Temos iliustracija
Temos iliustracija / Policijos iliustracija

Pusantro tūkstančio grasinimų

„Iš viso tokie laiškai išsiųsti apie 1500 adresatų. Policija prašo nepanikuoti, dalijasi rekomendacijomis, kaip elgtis gavus grasinantį pranešimą“ – rašoma pirmadienio rytą paskelbtame Policijos departamento pranešime.

„Ir darželiai, ir mokyklos, ir įmonės“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pasak jo, pranešimai išsiųsti įvairiems objektams visoje Lietuvoje – tarp jų ir gimnazijos, darželiai, savivaldybės, akademijos, saugos įmonės, bibliotekos, žiniasklaida, galerijos, privatūs asmenys ir kiti.

Laiškuose nurodoma, kad sprogimai įvyks pirmadienį, 12.12 val.

Ar yra evakuotų asmenų, policijos atstovas negalėjo pasakyti.

Pirmadienį nuo 6 val. iki 10 val. ryto Kauno apskrities policija gavo 121 pranešimus apie galimai užminuotas švietimo įstaigas:

Kaune – 75

Kauno r. – 17

Kėdainių r. – 13

Jonavos r. – 11

Kaišiadorių r. – 5.

Klaipėdos policija gavo 3 pranešimus apie esą padėtus sprogmenis. Tauragės apskrities VPK aptarnaujamojoje teritorijoje gautas 21 pranešimas apie sprogmenis, praneša taurageszinios.lt.

Portalas udiena.lt praneša, kad Utenos rajone grasinimus susprogdinti gavo 8 objektai. Anyksta.lt skelbia, kad grasinimus susprogdinti Anykščiuose gavo progimnazija ir vaikų darželis. Įstaigos buvo evakuotos, patalpos apžiūrėtos, sprogmenų nerasta.

Rokiskis.lt skelbia, kad Rokiškio rajone grasinta susprogdinti tris įstaigas, tarp jų ir lopšelį darželį.

Širvintų rajono savivaldybė pranešė, kad pirmadienio rytą pranešimų (el. laiškų rusų kalba) sulaukė Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija, „Atžalyno“ progimnazija, Pradinė mokykla, lopšelis-darželis „Boružėlė“, Gelvonų gimnazija. Siekiant eliminuoti net mažiausią teorinę pavojaus galimybę, 10.30–12.30 val. mokyklos organizuos mokomąsias civilinės saugos priemones ne mokyklų patalpose. Jei tėvai labai nerimauja, gali vaikus iš pamokų atsiimti.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus pranešė, kad po naktį gautų grasinančių laiškų visas Palangos ugdymo įstaigas policija patikrino iš ryto. Po apžiūros įstaigoms leista tęsti įprastą darbą.

Ką reikia daryti?

Policija nurodo, kad gavus tokį pranešimą, būtina nedelsiant skambinti telefonu 112 ir iki pareigūnų atvykimo, prašoma išlaikyti rimtį ir suburti grupę sprendimus galinčių įgyvendinti žmonių.

Tik tada, jeigu paaiškėjo, kad įstaiga tapo masinės informacinės atakos taikiniu, patekimas į patalpas kontroliuojamas, pastarosiomis dienomis nebuvo jokių įtartinų asmenų ir (ar) incidentų, o gautas pranešimas yra vienintelė informacija apie sprogimo grėsmę – galima sulaukti atvykstančių policijos pareigūnų ir nepradėti evakuacijos.

Praeitą penktadienį Lietuvoje buvo gauta 900 pranešimų apie neva užminuotus Lietuvos darželius ir mokyklas, jie visi buvo melagingi.

Valstybės saugumo departamento teigimu, tikėtina, jog platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius