Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 02 07 /18:20

„Grigeo“ norus įvertino aplinkos viceministrė: pasakykite, kiek laiko teršėte – paskaičiuosime mokestį

Aplinkos viceministrė Justina Grigaravičienė teigia, kad nuo „Grigeo Klaipėda“ priklauso, kada bus patvirtintas aplinkos atkūrimo priemonių planas arba paskaičiuota žala gamtai. Jos tikinimu, pati įmonė turėtų siūlyti gamtos atstatymo priemones, o to dar nėra padariusi. Be to, anot viceministrės, jeigu bendrovė nori susimokėti mokestį, ji turėtų atskleisti, kiek laiko ir kokiomis priemonėmis aplinka buvo teršta.
Justina Grigaravičienė
Justina Grigaravičienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Aplinkos apsaugos įstatyme yra numatyta prievolė asmeniui, kuris padarė žalą, atkurti būklę ir siūlyti priemones. Jis (juridinis asmuo, – red.) puikiai žino, kokias nuotekas ir teršalus leido. Turbūt geriau už prokurorus žino, kiek laiko tai įvyko. (…) Iš jų kažkokio konkretaus pasiūlymo tikrai nesame gavę“, – 15min kalbėjo ji.

Komentuodama „Grigeo Klaipėda“ prašymą paskaičiuoti žalos gamtai dydį, viceministrė pažymėjo, kad tai priklausys nuo bendrovės atvirumo. Jos teigimu, įmonė turi viešai atskleisti, kiek laiko ir kokios sudėties nuotekos buvo leidžiamos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justina Grigaravičienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justina Grigaravičienė

„Yra ta formulė, pagal kurią yra skaičiuojama žala, bet jai reikalingi skaičiai. Kiek laiko vyko pažeidimas, kiek teršalų buvo išleista ir tokiu atveju, turint visus duomenis, galime paskaičiuoti. Kol kas visų duomenų neturime. Būtų labai malonu, jeigu jie tikrai galėtų pasakyti, įsivertinę savo dokumentus, praktikas, situaciją, kiek vis dėlto vyko teršimas. Tada turbūt procesai pagreitėtų“, – teigė J.Grigaravičienė.

Kokia šiuo metu yra preliminari suma, viceministrė paminėti nenorėjo dėl vykdomo ikiteisminio tyrimo.

Nori atlyginti žalą gamtai

Ketvirtadienį „Grigeo Klaipėda“ išplatino pranešimą spaudai teigdama, kad kreipiasi į aplinkosaugininkus prašydama patvirtinti bendrovei taikytiną aplinkos atkūrimo priemonių planą arba paskaičiuoti reikiamą sumą atlyginti žalą gamtai.

„Kaip jau minėjome anksčiau, nebėgame ir nebėgsime nuo atsakomybės, jaučiame pareigą atlyginti padarytą žalą. Tikimės Aplinkos apsaugos departamento bei kitų atsakingų institucijų bendradarbiavimo, kad kaip galima greičiau būtų atkurta pirminė aplinkos būklė“, – pranešime cituojamas „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius T.Eikinas.

„Esame atviri, tad bendradarbiaujame su prokuratūra, teikiame visą reikiamą informaciją bei pagalbą. Taip pat šiuo metu rengiame aplinkosaugos priemonių planą, kad panašūs atvejai nepasikartotų“, – pridėjo T.Eikinas.

Penktadienį vadovas 15min taip pat pridėjo, kad į aplinkosaugininkus kreipiasi neatsitiktinai, prašymas pateiktas remiantis Aplinkos apsaugos įstatymu.

„Aplinkos apsaugos įstatyme numatyta, kad gavęs informaciją apie padarytą žalą aplinkai, regioninis aplinkos apsaugos departamentas (RAAD) privalo imtis veiksmų nustatyti žalą aplinkai, nustatyti padariusį žalą aplinkai ūkio subjektą, atlikti neigiamo poveikio aplinkai reikšmingumo įvertinimą, nuspręsti, kokios aplinkos atkūrimo priemonės turi būti taikomos, reikalauti, kad ūkio subjektas vykdytų aplinkos atkūrimo priemones, ir kontroliuoti aplinkos atkūrimo priemonių vykdymą“, – sakė jis.

Ketvirtadienį dargi buvo pranešta, kad prokuratūra plečia įtariamųjų sąrašą. Šiuo metu, anot LRT radijo, iš viso įtarimai pareikšti pačiai įmonei ir 6 asmenims.

„Trys prisidėjo, jų skaičius turėtų augti, jis nėra galutinis“, – BNS ketvirtadienį sakė Klaipėdos prokuratūros atstovė Ignė Rotautaitė-Pukenė.

Šiuo metu tyrime iš viso įtariami šeši fiziniai asmenys, iš kurių keturi – dėl teisės aktų pažeidimų gamtosaugoje ir dokumentų klastojimo, du – dėl teisės aktų pažeidimų gamtosaugoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius