-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 27

Grįžę „Misijos Sibiras“ dalyviai džiaugiasi radę politinio kalinio dukros kapą

Iš Kazachstano į Vilnių šeštadienį grįžę „Misijos Sibiras“ dalyviai džiaugiasi, kad be kitų tikslų pavyko įgyvendinti politinio kalinio prašymą – rasti jo kūdikystėje mirusios dukros kapą.
„Misija Sibiras“ dalyvių sutikimas Vilniaus oro uoste
„Misija Sibiras“ dalyvių sutikimas Vilniaus oro uoste / Viktorijos Savickos / 15min nuotr.

Pavakarę Vilniaus oro uoste pasitikti „Misijos sibiras“ dalyviai juos pasitikisius artimuosius, draugus pasveikino vienos iš dalyvių sukurta daina apie tremtį.

Vienas dalyvių Egidijus Šustauskas BNS pripažino, jog po ilgų paieškų komanda nebesitikėjo vienose iš kapinių Kazachstane rasti buvusio politinio kalinio, šiuo metu 93-ejų Jurgio Dirvonskio dukros Nijolės, mirusios kai jai buvo vos aštuoni mėnesiai, kapą.

„Kapines skiria geležinkelis – vieną pusę buvo jau apieškojusi ankstesnė misija, todėl ieškojome kapo kitoje pusėje. Čia radome daug lietuvių, bet Jurgio dukros kapo neradome. Sakau – einame, gal į aną pusę pažiūrėsime“, – pasakojo E.Šustauskas.

„Misija Sibiras“ dalyvių sutikimas Vilniaus oro uoste
„Misija Sibiras“ dalyvių sutikimas Vilniaus oro uoste

Anot jo, rytojaus vakarą, jau besibaigiant paieškoms, komanda dar kartą nuvyko į šią vietą ir E.Šustauskui paskutinę akimirką pavyko aptikti minėtą kapą.

Kapas buvo be užrašo, be antkapio, tačiau jį atpažinti pavyko pagal kryžių duotoje nuotraukoje.

„Duotoje nuotraukoje matėsi kryžius, angelas, supiltas antkapis su gėlėmis, bet per daug metų antkapio nebeliko, liko tik kryžius, buvo matyti tik angelo sparneliai, bet to užteko“, – sakė misijos dalyvis.

Pasak ekspedicijos vadovo Arnoldo Foko, iš viso aplankyta 18 kapinių, rasti ir aptvarkyti 120 lietuvių kapai, jie nufotografuoti, sužymėtos jų koordinatės.

Šįkart komanda nusprendė sukurti ir naują tradiciją – pastatyti du koplystulpiai buvusių lagerių vietose. Šio amato komanda mokėsi dar Lietuvoje, tačiau juos kūrė vakarais jau atvykę į misijos vietą.

„Misija Sibiras“ dalyvių sutikimas Vilniaus oro uoste
„Misija Sibiras“ dalyvių sutikimas Vilniaus oro uoste

„Juos pastatėme viešose vietose, kurios nebuvo įamžintos. Kazachstanas yra musulmoniškas kraštas, tad galvojome, kad labai tiks tose vietose statyti lietuviškus koplytstulpius. To kaimelio seniūnas tai mielai priėmė, sveikino mūsų atvykimą“, – BNS sakė A.Fokas.

Jau antrus metus „Misija Sibiras“ vyksta į Kazachstaną, kadangi Rusija, kurios teritorijoje yra daugiausia lietuvių kapaviečių, neišduoda vizų. A.Fokas įžvelgė ir teigiamą šio sprendimo pusę, sakydamas, kad „Kazachstanas buvo politinių kalinių pakėlimas iš užmaršties“.

Ekspedicijos himnu tapusią dainą tremtiniams prieš kurį laiką sukūrusi Monika Kaškauskaitė sakė trejus metus dalyvavusi atrankose ir džiaugėsi, jog šiemet pagaliau pateko į misijos komandą.

„Labai norėjau dalyvauti. Mano močiutės istorija yra susijusi su tuo – ji yra tremtinė, todėl man tai irgi didelė motyvacija. Anksčiau rašiau dainas, ji gimė labai greitai. Kai parodžiau draugams, jie sakė – tai bus mūsų ekspedicijos daina“, – kalbėjo mergina.

Ji taip pat teigė, jog Lietuvai ir pasauliui prasminga priminti ne tik tremtinių, bet ir politinių kalinių, kurių buvo gausu Kazachstane, likimą.

Ekspedicijos dalyviai vienoje iš lietuvių tremties vietų pastatė iš Lietuvos atsivežtą kryžių, kurį dalimis vežėsi savo kuprinėse. Jis pastatytas Karabase – šiame lageryje buvo paskirstomi politiniai kaliniai.

Projektas „Misija Sibiras“ vykdomas nuo 2006 metų. Per šį laikotarpį lietuvių tremties ir įkalinimo vietas Sibire –Rusijoje, Kazachstane ir Tadžikistane – aplankiusios jaunimo ekspedicijos sutvarkė daugiau kaip pusantro šimto kapinių.

Sovietinės okupacijos metu iš Lietuvos į tremtį ir lagerius ištremta apie 280 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius