Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 15

Grupė parlamentarų siūlo gegužės 9-ąją minėti kaip Genocido Ukrainoje aukų atminimo dieną

Grupė parlamentarų siūlo gegužės 9-ąją Lietuvoje minėti ne tik kaip Europos, bet ir kaip Genocido Ukrainoje aukų atminimo dieną.
Lietuvos ir Ukrainos vėliavos
Lietuvos ir Ukrainos vėliavos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Seimas Ukraina

Atitinkamą Atmintinų dienų įstatymo pataisą registravo 16 Seimo narių, priklausančių ir valdantiesiems, ir opozicijai.

Tarp autorių yra Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, užsienio reikalų ir teisingumo ministrai, pagrindinis iniciatorius bei rengėjas – Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

„Gegužės 9-oji Rusijos Federacijoje švenčiama kaip Antrojo pasaulinio karo pergalės diena, tačiau tuo pat metu nutylint Sovietų Sąjungos vykdytus karo nusikaltimus ir represijas prieš ištisas tautas kruvinoje stalinizmo epochoje. Lietuvai, Ukrainai ir daliai Europos pasidžiaugti pergale prieš nacistinę Vokietiją neteko, kadangi vieną okupaciją pakeitė kita, kuri taip pat vykdė nusikaltimus žmoniškumui“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

„Šiandien pasaulis išgyvena Sovietų Sąjungos reinkarnacijos Putino Rusijos vykdomą genocidą Ukrainoje. Taigi ši diena apjungtų ir ukrainiečių tragedijas patirtas tada ir dabar, t.y., sovietų suorganizuotą holodomorą, masinius civilių gyventojų žudymus, trėmimus bei naikinimą GULAGo sistemoje, ir šiandien Rusijos karinių pajėgų vykdomus karo nusikaltimus“, – tvirtina projekto autoriai.

Gegužės 9-oji Lietuvoje minima kaip Europos diena.

Panašų sprendimą yra priėmęs ir Latvijos parlamentas, paskelbęs gegužės 9-ąją karo Ukrainoje aukų atminimo diena. Tą dieną Latvijoje taip pat neleidžiama organizuoti jokių masinių renginių.

Rusai gegužės 9-ąją įprastai mini kaip pergalės prieš nacistinę Vokietiją dieną. Tuo metu Vakarų pasaulis Antrojo pasaulinio karo pabaigą Europoje pažymi gegužės 8-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius