Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 11 /18:55

Po valdančiųjų ultimatumo – A.Stončaičio svarstymai apie pasitraukimą iš Antikorupcijos komisijos

Trečiadienį grupei valdančiųjų Seimo frakcijų atstovų pareiškus apie rengiamą nepasitikėjimą, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, opozicinės frakcijos „Vardan Lietuva“ narys Algirdas Stončaitis užsiminė svarstantis apie pasitraukimą iš komisijos, tačiau čia pat pridūrė ketinąs dar patampyti nervus ir siekti, kad dėl jo atstatydinimo balsuotų visas Seimas. „Tegu nuima - reikės balsavimo Seimo salėje. Nors nervus patampysiu“, – feisbuke trečiadienį rašė A.Stončaitis.
Algirdas Stončaitis
Algirdas Stončaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Toliau taip tęstis negali“

Seimo Antikorupcijos komisijai vadovaujantis A.Stončaitis trečiadienį Facebook paskyroje pareiškė, jog nepastikėjimą besirengiantys reikšti valdančiųjų atstovai siekia perimti Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko postą.

„Nežiūrint į tai, kad Valstybės saugumo departamentas į Komisijos kreipimąsi oficialiai atsakė, kad leidimas man išduotas teisėtai ir teisės aktų nustatyta tvarka, valdančiosios daugumos atstovai, naudodamiesi absoliučia turima dauguma Komisijoje, siekia perimti vadovavimą Komisijai“, – rašo A.Stončaitis.

Anot jo, valdančiųjų konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos atstovai turi daugumą komisijoje – 7 balsus iš 12-kos – ir gali diktuoti joje sąlygas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Stončaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Stončaitis

„Nuo pat šios kadencijos pradžios valdančiosios daugumos atstovai, brutaliai piktnaudžiaudami savo dominuojančia fizine narių dauguma komisijoje, blokuoja praktiškai visus jų partijoms priklausančių politikų, galimai nusikalstamų korupcinių sprendimų nagrinėjimą bei taip skatina politinę korupciją“, – teigia A.Stončaitis.

Jis kaip komisijos pirmininkas teigė nuolat jautęs „fizinę daugumą turinčių valdančiųjų atstovų spaudimą.

„Toliau tęstis taip negali. Manau, kad institucijų pateikti atsakymai įtikinamai įrodo leidimo susipažinti su įslaptinta informacija man suteikimo teisėtumą ir mano tiesą visoje šioje situacijoje. Tačiau, įvertindamas jau trečius metus besitęsiantį valdančiųjų partijų atstovų, kaip daugumos komisijoje, galimai politinės korupcijos protegavimą ir savų politinių funkcionierių „dengimą“, pastovų valdančiosios daugumos deleguotų komisijos narių psichologinį spaudimą, savo tolimesnį dalyvavimą Seimo Antikorupcijos komisijos veikloje svarstysiu man nepriimtinu“, – pažymėjo A.Stončaitis.

Šutvė. Organizuota. Pasiduoti lengviausia ir paprasčiausia. Tegu nuima – reikės balsavimo Seimo salėje. Nors nervus patampysiu.

„Šutvė. Organizuota. Pasiduoti lengviausia ir paprasčiausia. Tegu nuima – reikės balsavimo Seimo salėje. Nors nervus patampysiu“, – pridūrė jis, užsimindamas, jog sieks nepasitikėjimo procedūros svarstymo Seimo posėdžių salėje.

A.Stončaitis pats iki šiol nėra paaiškinęs, dėl kokių priežasčių ir dėl kokios informacijos 2019 metais buvo kviečiamas papildomo pokalbio į Valstybės saugumo departamentą.

15min tyrimo „Išjungtas melo detektorius“ surinktais duomenimis, 2019 metais net kelios tarnybos turėjo informacijos apie nederamus tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio artimo bendražygio A.Stončaičio ryšius ir veiksmus, kurie kėlė abejonių dėl jo patikimumo, svarstyta atlikti A.Stončaičio patikrą melo detektorium, tačiau jis atsisakė. Tokiai patikrai buvo būtinas tuometinio A.Stončaičio vadovo premjero S.Skvernelio prašymas. Anot to meto įvykių dalyvių, taip pat svarstyta nesuteikti A.Stončaičiui leidimo dirbti su slapta informacija, tačiau pozicija pasikeitė po VSD vadovo Dariaus Jauniškio ir S.Skvernelio pokalbio.

VSD patvirtino, jog A.Stončaitis buvo kviečiamas papildomam pokalbiui, tačiau neigė, jog būta formalaus sprendimo atlikti A.Stončaičio patikrą poligrafu. Tarnybos atsisakė pateikti Seimo Antikorupcijos komisijai slaptą kriminalinės žvalgybos informaciją apie A.Stončaitį.

Valdantieji nepasitiki

„Grupė Seimo Antikorupcijos komisijos narių reiškia nepasitikėjimą Antikorupcijos komisijos pirmininku Algirdu Stončaičiu, manydami, kad Seimo narys, atsisakęs bet kuriuo jam priimtinu būdu paaiškinti ar paneigti jam metamus kaltinimus dėl neskaidrios veiklos ir bei ryšių, negali vadovauti Antikorupcijos komisijai, dirbančiai su itin jautria ir įslaptinta informacija“, – skelbiama trečiadienį išplatintame valdančiųjų parlamentarų pareiškime.

Jį pasirašė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, konservatorių atstovai Andrius Kupčinskas, Bronislovas Matelis, Mindaugas Lingė, Jurgis Razma, Andrius Vyšniauskas, Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Valdančiųjų atstovai kitą savaitę organizuoja neeilinį Antikorupcijos komisijos posėdį šiam pareiškimui svarstyti.

„Septyni Seimo nariai, visi iš valdančiųjų, teikia pareiškimą, kuriuo reiškiam nepasitikėjimą Antikorupcijos komisijos pirmininku, ir inicijuojam neeilinį posėdį kitą trečiadienį,18 dieną, ir tame posėdyje bus svarstomas ir balsuojama dėl to pareiškimo“, – BNS sakė E.Gentvilas.

Valdantieji laikosi pozicijos, kad Seimo Antikorupcijos pirmininkas neatsakė į žiniasklaidos iškeltus klausimus dėl jo reputacijos ir galimų netinkamų ryšių, kai tuo tarpu šiai pozicijai keliami aukščiausi skaidrumo standartai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

Seimo Antikorupcijos komiteto pirmininko pareigos priklauso opozicijai. A.Stončaitį į jas delegavo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“. Valdantieji šioje komisijoje turi daugumą – 7 narius iš 12-kos.

„Mes nekvestionuojam opozicijos teisės vadovauti Antikorupcijos komisijai, jei taip atsitiktų, kad dėl nepasitikėjimo A.Stončaičiu būtų balsuojama ir jis netektų pareigų, natūralu, kad opozicinės frakcijos turėtų susitart, ką siūlys“, – teigė E.Gentvilas.

Anot jo, nesant komisijos pirmininko jo pareigas eina pavaduotojas, šiuo atveju tai konservatorius B.Matelis, tad opozicija turėtų būti pati suinteresuota pateikti naują atstovą, jei A.Stončaitis būtų atstatydintas dėl nepasitikėjimo.

Seimo statutas numato, kad sprendimas dėl Seimo pareigūnų atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma, tad tokiam nutarimui reikėtų ne mažiau kaip 71 balso „už“ parlamento salėje.

Demokratų frakcijos seniūnas Lukas Savickas pažymi, jog opozicinės frakcijos yra išsakiusios paramą A.Stončaičiui, o naujų aplinkybių, kurios keistų situaciją dėl komisijos vadovo, neatsirado.

„Pozicija buvo bendra, kad opozicinės frakcijos nemato pagrindo keisti Antikorupcijos komisijos pirmininką, nebent paaiškėtų, jog kolegos valdantieji yra gavę kokią nors naują informaciją. Tai visų pirma raginčiau pasidalinti ja, kad būtų galima ieškoti kitokių sprendimų. Bet jei taip nėra – vertinu kaip politikavimą“, – BNS sakė L.Savickas.

Anot jo, valdantieji turi daugumą, tad turi galimybę atstatydinti A.Stončaitį per balsavimą Seime, nors taip, anot jo, būtų sulaužyta tradicija, kad dėl šios pareigybės susitaria opozicija.

„Valdantieji turi daugumą ir plenarinių posėdžių salėje, taip pat ir Antikorupcijos komisijoje, jeigu yra norima tiesiog jėgos būdu savo balsų persvara keisti, jie tokią galimybę visuomet turėjo ir turi iki šiol. Nieko naujo nėra įvykę, ir jei bus norima laužyti neformalias tradicijas, kad tai yra asmuo, dėl kurio susitaria ir teikia opozicija, opozicija laikėsi bendros pozicijos, kad A.Stončaitis galėtų tęsti pareigas šioje komisijoje. Toliau bandoma gvildenti temą, kuri yra išsemta“, – kalbėjo L.Savickas.

Seimo Antikorupcijos komisija anksčiau ėmėsi aiškintis pirmininko leidimo dirbti su slapta informacija gavimo aplinkybes, tačiau į kai kuriuos klausimus liko neatsakyta, tarnyboms atsisakius pateikti turimą slaptą informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius