-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 14 /11:12

Lietuvoje viešinti Gruzijos gynybos ministrė: nusipelnome narystės NATO

Gruzija nusipelno narystės NATO dėl jos vykdomų reformų ir dalyvavimo Aljanso veikloje, sako Vilniuje viešinti gynybos ministrė Tinatin Chidašeli. „Jeigu pasaulyje yra kokia nors šalis, kuri nusipelno narystės NATO, tai bus Gruzija“, – pirmadienį sakė T.Chidašeli bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos krašto apsaugos ministru Juozu Oleku.
Gruzijos gynybos ministrės Tinatin Khidašeli vizitas Vilniuje
Gruzijos gynybos ministrės Tinatin Khidašeli vizitas Vilniuje / Alfredo Pliadžio nuotr.

Gruzija prašo kitąmet Varšuvoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime suteikti jai Narystės veiksmų planą, kuris būtų reikšmingas žingsnis visateisės narystės link, bet kol kas neaišku, ar tam pritars didžiosios Vakarų Europos šalys.

„Narystės veiksmų plano Gruzijai inicijavimas nėra Gruzijos siekis, Gruzijos siekis yra tapimas NATO nare“, – teigė T.Chidašeli.

Ji tikėjosi, jog gruodį vyksiančiame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime Gruzijos pažanga ir dalyvavimas NATO veikloje bus „tinkamai įvertintas“.

Ministrė taip pat sakė, jog narystės NATO ir Europos Sąjungoje Gruzija siekia reaguodama į besikeičiančią saugumo situaciją.

„Kol laisvė plečiasi, autoritarizmas stoja. Kol laisvė okupuoja didesnes teritorijas, agresijai vietos nėra. Kai mes pasakome, kad viskas, čia laisvė baigiasi, prasideda agresija ir okupacija. Mes tikimės, kad laisvas pasaulis negali to leisti ir Europos Sąjungai bei NATO bus galimybė tai įrodyti“, – kalbėjo T.Chidašeli.

J.Olekas teigė, jog Lietuva remia Gruzijos siekį tapti NATO nare.

„Lietuva nuolat remia Gruziją ir yra viena nuosekliausių Gruzijos rėmėjų“, – sakė ministras.

Jo teigimu, Gruzijos teritoriniai nesutarimai su Rusija neturi tapti trikdžiu siekiant narystės Aljanse.

Dešimtajame paskutinio amžiaus dešimtmetyje apie atsiskyrimą paskelbusią Abchaziją ir kitą atskilusį regioną – Pietų Osetiją – po 2008 metų karo Rusija pripažino nepriklausomomis valstybėmis. Rusija nuolat laiko tūkstančius savo karių šio regiono karinėse bazėse. Tarptautinė bendruomenė regionus laiko okupuotomis Gruzijos teritorijomis.

2008 metais Bukarešto viršūnių susitikime NATO paskelbė, kad Gruzija taps NATO nare, tačiau artimiausiu metu tokia galimybė atrodo miglotai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius