Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 13

Grybavimo sezonas atidarytas – jau renka bobausius

Grybų ir grybavimo mėgėjams vertėtų suklusti – miškuose jau galima rasti bobausių. Kaip su 15min susisiekęs pasakojo skaitytojas Mindaugas G., jam jau pavyko rasti šių grybų, kurie žinomi kaip delikatesas, nors netinkamai paruošti gali būti pavojingi sveikatai.
Mindaugo rastas bobausis
Mindaugo rastas bobausis / 15min skaitytojo Mindaugo nuotr.
Temos: 1 Grybai

Su 15min susisiekęs skaitytojas Mindaugas G. pasidalijo pirmomis bobausių nuotraukomis.

„Rūdninkų girioje šiandien (ketvirtadienį – red. pastaba) atidariau bobausiavimo sezoną“, – rašė redakcijai vyras ir prie laiško pridėjo kelias rastų bobausių nuotraukas.

15min skaitytojo Mindaugo nuotr./Bobausis
15min skaitytojo Mindaugo nuotr./Bobausis

Kaip pasakojo Mindaugas G., jis pats šių grybų nerenka, tačiau mėgsta fotografuoti. Jis taip pat pastebėjo, kad šalia išdygusių pavasarinių grybų savo grožį skleidė šilagėlės žiedai.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius yra sakęs, kad bobausiai yra intensyviai rudi (kaštoniniai), raukšlėti, ankstų pavasarį augantys pušynuose, geriausiai ten, kur suardyta paklotė, kur kirstas miškas.

15min skaitytojo Mindaugo nuotr./Pražydusi šilagėlė
15min skaitytojo Mindaugo nuotr./Pražydusi šilagėlė

„Bobausiai, kurių renkamos dvi rūšys – valgomasis ir didysis, yra sąlygiškai nuodingi, žali jie labai pavojingi, naudotini tik tinkamai paruošti“, – anksčiau 15min rašė S.Paltanavičius.

Specialistai bobausius priskiria prie nuodingų grybų, tačiau juos tinkamai paruošus valgyti galima. Šiuos grybus rekomenduojama 2–3 kartus apvirti po 15 minučių, tuomet išplauti. Tai padarius bobausius galima gaminti pagal norimą receptą.

Štai vienas iš receptų, kaip galima skaniai ruošti bobausius – pataria Vytaras Radzevičius:

Vytauto Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu
Receptas: Lietuviškas fugu su bobausiais ir šparagais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Bobausiai: 300.00 g
Šparagai: 1.00 ryšel.
Šoninė: 4.00 riekės (rūkytos kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Gavęs dėžę bobausių dovanų iš draugo Dzūkijoje, pasiryžau išmėginti šio grybo skonį. O kadangi skaitote šį mano parašytą tekstą, reiškia, kad likau gyvas.

Prie dovanos gavau ir patarimą – prieš verdant nupjaustyti kotelius ir pamirkyti kepurėles stipriai pasūdytame vandenyje bei gerai praskalauti – taip bobausių raukšlėse neliks smėlio ir jis negirgždės tarp dantų kramtant.

Kai grybus gerai nuplausit, reikia juos tris kartus po 15 minučių nuvirti, kiekvieną kartą pakeičiant vandenį. Tik nesugalvokite naudoti nuoviro – jis taip pat nuodingas. Po trijų virimų bobausiuose esantis nuodingas giromitrinaspraranda poveikį. Tačiau patariama pirmą kartą ragaujantiems bobausius iš pradžių suvalgyti pusę kepurėlės ir pasitikrinti, ar nesate jautrus šiems grybams.

Visos šios procedūros primena japoniško delikateso fugu gaminimą. Fugu gaminamas iš dygliapilvių šeimos žuvų ir kai kurie jų organai yra nuodingi. Todėl fugu žuvį išdarinėti gali tik dvejų metų mokslus baigę kvalifikuoti meistrai, kurie išpjausto nuodingas vietas ir į virtuvę patiekia nenuodingą žuvies dalį. Tokio patiekalo ragavimas kelia adrenaliną, bet kita vertus – tai tikrai skanu, ypač kai pagaminamas sašimi.

1. Bobausius paruoškite kaip parašyta aukščiau ir nuplaukite.

2. Šoninę smulkiai supjaustykite ir suspirginkite keptuvėje. Įdėkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės.

3. Sudėkite į tris dalis supjaustytus šparagus ir kelias minutes maišydami pakepinkite. Sudėkite bobausius, įpilkite grietinėlės ir maišydami pakaitinkite, kol grietinėlė užvirs.

4. Pasūdykite pagal skonį ir dėkite į lėkštes. Patiekalą galite apibarstyti smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius