Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 21

Grybui neatsispiria net prezidentas

Su „Vilniaus brigada“ ir „Delfinais“ siejamo Andrejaus Gribojedovo (Grybo) kontroliuojama įmonė Kūno kultūros ir sporto departamente naudojasi ypatinga privilegija nieko neveikiant gauti tūkstančius už patalpų subnuomą, Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus Grybą priima prezidentūroje netrukus po A.Gribojedovui nepalankaus teismo verdikto.
Prezidentūra
Prezidentūra / „Scanpix“ nuotr.

„Neprisimenu, tai buvo seniai, – kratėsi LŽ klausimo dėl Kūno kultūros ir sporto departamentui (KKSD) nenaudingos sutarties, kas mėnesį dovanojančios UAB „Sportas LTU“ po aštuonis tūkstančius litų, departamento vadovas Algirdas Raslanas. – Negaliu paaiškinti, reikia pavaduotojo paklausti, jis geriau žino.“

Tikras stebuklas – A.Raslanas ne tik dosnus (leido iš subnuomos užsidirbti privačiai įmonei), bet ir užmaršus. Keturių aukštų departamento patalpose įsikūrusios tik trys uždarosios akcinės bendrovės, tačiau pastatą valdantis KKSD vadovas jų nė neprisimena. Dar keisčiau, kad A.Raslanas neįsiminė bendrovės, su kuria siejamas skandalingasis A.Gribojedovas („Grybas“), nuo 1996 metų vadovaujantis Lietuvos imtynių federacijai.

„Aš neatsimenu to atvejo. Kelios firmos per tą laiką bankrutavo“, – teisinosi A.Raslanas, lyg vildamasis, kad žurnalistai ims ir patikės, jog departamento vadovas nežino, bankrutavo ar ne UAB „Sportas LTU“, prieš porą metų gavusi A.Raslano sutikimą už keturgubai didesnę kainą pernuomoti departamento patalpas.

Aukštu žemiau

A.Raslanas ir su „Vilniaus brigados“ bei „Delfinų“ nusikalstamomis grupuotėmis siejamas A.Gribojedovas į darbą vaikšto pro tas pačias duris, kopia tais pačiais laiptais. Lietuvos imtynių federacija, kuriai ketvirtą kadenciją vadovauja A.Gribojedovas, naudojasi patalpomis KKSD priklausančiame pastate Žemaitės g. 6 Vilniuje. „Grybo“ kabinetas antrame aukšte, o A.Raslano – trečiame.

Keliomis dienomis vėliau raštu atsakęs į LŽ klausimus A.Raslanas patvirtino, kad 2003 metų gruodžio 1 dieną UAB „Vaišvilkas“ laimėjo negyvenamųjų patalpų pirmame aukšte nuomos konkursą kavinei ir barui įrengti. Departamentui suremontavus patalpas, 2005 metų sausio 10 dieną su UAB „Vaišvilkas“ buvo sudaryta nuomos sutartis. Už 282 kv. metrų patalpas pirmame aukšte ir galimybę naudotis automobilių stovėjimo aikštele bendrovė kas mėnesį turėjo mokėti po 2633 litus nuompinigių. Ši kaina nesikeitė nuo 2005 metų, nors per tą laiką nuomos kainos Vilniuje gerokai šoktelėjo. Taip neva buvo kompensuojamos išlaidos, kurių turėjo UAB „Sportas LTU“ nupirkdama baro ir kavinės įrangos už 200 tūkst. litų ir kuri priklauso bendrovei.

Šeimos bendrovė?

Tuo metu, kai buvo deramasi dėl patalpų nuomos ir rengiama sutartis, UAB „Vaišvilkas“ vadovavo Valdas Malinauskas, dabar dirbantis Lietuvos imtynių federacijos direktoriumi, pavaldžiu A.Gribojedovui. Nuo V.Malinausko laikų liko 74 litų UAB „Vaišvilkas“ skola agentūrai LATGA-A, skolos bendrovė nesugeba padengti šeštus metus.

Prieš keletą metų UAB „Vaišvilkas“ pakeitė pavadinimą į UAB „Sportas LTU“, pasikeitė ir jos vadovai. Kurį laiką direktorius buvo Vytautas Petrauskas, o dabar – Vytautas Andriuška.

LŽ šaltiniai teigia, kad pagrindinis bendrovės akcininkas yra V.Vorobjovas – A.Gribojedovo žmonos Olgos tėvas. Teigiama, kad bendrovėje įdarbinta ir A.Gribojedovo žmona Olga.

Pats A.Gribojedovas tiesiogiai yra siejamas su dviem abejotinomis įmonėmis. Viena jų įkurta 1994 metais. Keistoka komercinė įmonė, pavadinta Virgilijaus Vasausko, Semiono Subičiaus, Andrejaus Gribojedovo ir Genadijaus Paškelio tikrąja ūkine bendrija „Visangė“. Ši bendrovė išregistruota šių metų pradžioje. Valstybės institucijos du kartus „Visangei“ taikė veiklos apribojimus.

V.Vasauskas buvo laikomas nusikalstamos „Delfinų“ grupuotės, kuriai aktyviai veikiant sostinėje aidėjo šūviai ir griaudėjo sprogimai, idėjiniu lyderiu. S.(Šalomas) Subičius, žinomas Siomos pravarde, vadintas „Delfinų“ smegenų centru. 1995 metų rugsėjo 19-ąją švenčiant Siomos gimtadienį banditas Igoris Pervička nušovė restorano „Metų laikai“ apsaugos darbuotoją.

Šiuo metu A.Gribojedovas nurodo dirbantis įmonės „Abchurch international Inc.“ atstovybėje, įsikūrusioje Traidenio g. 39. Internete įmonės „Abchurch international Inc.“ nerasta, tad galima spėti, kad atstovybės pavadinimas tėra priedanga.

Pelninga subnuoma

UAB „Sportas LTU“ direktorius V.Andriuška, sprendžiant iš „Creditreform“ informacijos internete, vadovauja ir Gedimino pr. 64 registruotai UAB „Auksinis feniksas“.

Lietuvoje veikia gerai organizuotos nusikalstamos grupuotės, užsiimančios itin stambaus masto kontrabanda, kurios, siekdamos užtikrinti saugų kontrabandinių prekių gabenimą per Lietuvos Respublikos sieną, naudojasi korupciniais ryšiais, – rašoma pažymoje. – Šių grupuočių veiklą koordinuoja A.Gribojedov (GRIBAS), A.Abarius, M.Žukauskas.

A.Raslanas patvirtino, kad subnuomininkui leista patalpas pernuomoti, tačiau nenurodė nei kas subnuomininkas, nei už kokią kainą pernuomotos patalpos. O tai ir keisčiausia, nes UAB „Sportas LTU“ patalpas pernuomojo UAB „Auksinis feniksas“ už kelis kartus didesnę kainą. Vėliau patalpos pernuomotos UAB „Elguva“.

„Ketiname nuo birželio 1-osios atsisakyti nuomos, – paaiškino vienas UAB „Elguva“ vadovų Alvydas Pocius. – Tie tarpininkai, „Sportas LTU“, nori nežmoniškų pinigų. Jie imdavo po 10 tūkst. per mėnesį. Buvo laikai, kai galėjome mokėti, o dabar nebegalime, ne ta ekonominė situacija, restoranai vienas po kito užsidaro, ten ne pati tinkamiausia vieta.“

Užmaršus ir prezidentas

Užmaršumas – liga, būdinga ne vienam aukštas pareigas einančiam žmogui, ne tik A.Raslanui. Štai prezidentas V.Adamkus šių metų kovą, blyksint fotografų blykstėms, prezidentūroje priėmė A.Gribojedovą („Grybą“), atvykusį į Europos imtynių čempionato sidabro medalio laimėtojo Mindaugo Ežerskio, jo trenerių ir sporto organizatorių pagerbimą. Tokia garbė tenka tik itin nusipelniusiems krašto žmonėms.

Negi V.Adamkus užmiršo, kad A.Gribojedovas, netgi pripažįstant jo pastangas imtynių sporte, ne visai atitinka garbingų prezidentūros svečių kategoriją?

2003 metų rudenį VSD parengtoje slaptoje pažymoje, skirtoje tuometiniam prezidentui Rolandui Paksui, A.Gribojedovas įvardytas kaip vienas iš buvusių „Vilniaus brigados“ lyderių, vėliau jis buvo priskiriamas nusikalstamai „Delfinų“ grupuotei.

„Lietuvoje veikia gerai organizuotos nusikalstamos grupuotės, užsiimančios itin stambaus masto kontrabanda, kurios, siekdamos užtikrinti saugų kontrabandinių prekių gabenimą per Lietuvos Respublikos sieną, naudojasi korupciniais ryšiais, – rašoma pažymoje. – Šių grupuočių veiklą koordinuoja A.Gribojedov (GRIBAS), A.Abarius, M.Žukauskas.“

Kaip galima spręsti iš pastarųjų metų įvykių, VSD įtarimai dėl nusikalstamos veiklos neturėjo jokio poveikio A.Gribojedovo karjerai. 2008 metų vasarą jis tapo Lietuvos olimpinės delegacijos nariu, vežė imtynininkus į Pekiną.

Padėjo teisėjai

Lietuvos olimpiečiai negalėjo nežinoti, kad kartu su jais į pasaulinę sporto šventę atvyko žmogus, tik dėl teismų sprendimo išvengęs policijos perspėjimo dėl neteisėtos veiklos.

2006 metų pavasarį Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai pagal Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymą pareiškė A.Gribojedovui perspėjimą. Ši prevencinio poveikio priemonė taikoma tada, kai gaunama duomenų apie asmens ryšius su organizuotomis grupėmis, nusikalstamais susivienijimais ar jų nariais. Perspėjimas pareiškiamas, kai yra pakankamas pagrindas manyti, kad žmogus gali daryti sunkius ar labai sunkius nusikaltimus ir prevencines poveikio priemones reikia taikyti siekiant garantuoti visuomenės bei valstybės saugumą, užtikrinti viešąją tvarką, asmenų teises ir laisves.

Gavęs policijos perspėjimą, A.Gribojedovas kreipėsi į teismus ir, kaip galima buvo tikėtis iš anksto, laimėjo bylas Vilniaus apygardos administraciniame ir Lietuvos vyriausiajame administraciniame (LVA) teismuose. Teisingumo sargai surado formalių priežasčių, dėl kurių panaikintas policijos dokumentas.

Apygardos administracinis teismas pareiškė, kad faktiniai duomenys, sudarantys valstybės ar tarnybos paslaptį, negali būti įrodymai administracinėse bylose, kol jie bus išslaptinti įstatymų nustatyta tvarka. Kadangi policija atsisakė išslaptinti apie A.Gribojedovą surinktus duomenis, policijos nutarimas buvo panaikintas.

Aukštesnės instancijos LVA teismas išslaptinimo būtinumo nevertino taip kategoriškai, kaip kolegos apygardoje. LVAT pripažino, kad teismų praktikoje būta bylų, kuriose ir neišslaptinta medžiaga pripažinta įrodymu. Tačiau LVAT surado kitą policijos padarytą klaidą – perspėjimas nebuvo išverstas į rusų kalbą. Teisėjai Anatolijus Baranovas, Nijolė Piškinaitė ir Arūnas Sutkevičius nusprendė, kad nuo 1987 metų Lietuvoje gyvenantis, Lietuvos imtynių federacijai keturioliktus metus vadovaujantis A.Gribojedovas nemoka tiek gerai lietuvių kalbos, kad suprastų lietuviškai surašytą policijos perspėjimą. Todėl policijos nutarimas buvo panaikintas.

Dar po metų LVAT priėmė nutartį, kuria priteisė Vilniaus vyriausiajam policijos komisariatui padengti ir išlaidas, kurias A.Gribojedovas patyrė pasamdęs advokatą – 800 litų.

„Vadovaudamiesi Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymu, Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnai 2008 metais oficialų perspėjimą taikė 730 kartų, o 2007 metais – 616 kartų, – į LŽ klausimus atsakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Vitalijus Gailius. – Nemanome, kad A.Gribojedovo atvejis yra kuo nors išskirtinis. Oficialus perspėjimas – tai daugiau mūsų siekimas parodyti asmeniui, kad mes žinome apie jo galbūt neteisėtą veiką ir teisėtai reikalaujame ją nutraukti."

Prezidentui nė motais

Tačiau A.Gribojedovui vis dėlto nepavyko išvengti akistatos su policija. Šių metų vasario 14-osios ankstyvą rytą jis buvo sulaikytas ir nuvežtas į areštinę dėl konflikto su moterimi „Conti“ viešbutyje Vilniuje. Į tarnybinį automobilį įsodintas A.Gribojedovas daužė langą, alkūne smogė policininkui į veidą, net bandė jį smaugti. A.Gribojedovas priešinosi pareigūnams ir atvežtas į 3-iąjį policijos komisariatą. Už pasipriešinimą pareigūnams bei jų įžeidimą Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas šių metų kovo 25-ąją A.Gribojedovui skyrė 50 MGL (6,5 tūkst. litų) baudą.

O praėjus vos dviem savaitėms po teismo sprendimo, balandžio 8-ąją, prezidentas V.Adamkus pasikvietė A.Gribojedovą į prezidentūrą, kur sveikino Lietuvos vardą garsinančius sportininkus. Matyt, V.Adamkui nė motais, kad jo svečias ką tik buvo nuteistas už įžūlų elgesį su pareigūnais.

Departamentui nereikia pinigų?

Gal ir ne be pagrindo sklando kalbos, kad A.Gribojedovas turi užtarėjų ne tik teismuose, bet ir politikų sluoksniuose?

Bet kuriuo atveju A.Gribojedovo tikrai neskriaudžia KKSD vadovas A.Raslanas. Pasak specialistų, valstybės įmonė gali duoti leidimą subnuomai, tačiau tokiu atveju kaina skiriasi nedaug. O šiuo atveju, leidęs privačiai bendrovei kas mėnesį pelnytis iš subnuomos, departamentas atsisako pajamų, kurias galėtų pats gauti.

„Valstybės kontrolė tikrino, pažeidimų nerado“, – atsikirto A.Raslanas, paklaustas apie departamentui tokia subnuomos sutartimi padarytą žalą.

LŽ žiniomis, Valstybės kontrolė dar nebaigė tikrinti KKSD.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius