Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 05

Gydytojas: pamirškite KMI, pradėkite sekti pilvo apimtį

Kūno masės indeksas (KMI) – rodiklis, nusakantis, ar žmogus yra normalaus svorio, atsižvelgiant į jo ūgį. Šis rodiklis naudojamas dar nuo 1830-ųjų ir kuo toliau, tuo labiau yra kritikuojamas. Kaip pabrėžia Kauno klinikų gydytojas, šiuolaikinis žmogaus vis mažiau juda ir jo raumeninė masė nyksta. Raumenų vietą užima riebalai, kurie yra gerokai lengvesni ir taip bendras rezultatas iškreipiamas.
Antsvoris
Antsvoris / „Fotolia“ nuotr.

Pasak Kauno klinikų Chirurgijos klinikos abdominalinės chirurgijos gydytojo prof. Almanto Malecko, kur kas svarbiau šiandien yra sekti savo pilvo apimtį, t.y. stebėti, ar jo srityje nėra per daug riebalų.

„Svarbu žinoti, ar svoris, kurio mes esame, jau gali sukelti ligas. Absoliutus svoris nieko nesako, todėl skaičiuojame KMI. Tačiau paskutiniu metu nustatyta, kad didelę reikšmę sveikatai turi riebalai, kurie kaupiasi pilve [...]. Būtent pilvo riebalų kiekis, yra įrodyta, turi tiesioginės reikšmės atsirandant tokioms ligoms kaip širdies kraujagyslių aterosklerozė ar cukrinis diabetas“, – pasakoja A.Maleckas.

Pasak gydytojo, rodmenys, kurie atspindi pilvo riebalų kiekį, gali tiksliau atskleisti žmogaus polinkį ligoms, kurias sukelia nutukimas.

Pastaruoju metu žmonės mažiau juda fiziškai ir jų raumenų masė mažėja. Tad, pasak gydytojo, KMI gali ir neparodyti, kad žmogus yra nutukęs. Tokiu atveju svarbu žiūrėti, kuriose kūno vietose riebalų yra daugiausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius